Nationale selecties Cyclocross WK Hoogerheide

Door Kurt Vermeerbergen op 23 Jan 2023 - 14:17
Printvriendelijke versie

Hoogerheide hééft iets met veldrijden. De wedstrijd in het Nederlandse grensdorp begon in 2000 als afscheidskoers van ‘local hero’ Adrie van der Poel en nestelde zich nadien snel als vaste waarde in het Wereldbekercircuit. In 2009 en 2014 was de gemeente aan de Brabantse Wal het strijdtoneel voor het Wereldkampioenschap Veldrijden.

Veertien jaar geleden trok eliterenner Niels Albert de regenboogtrui aan in Hoogerheide, na een lange solo. Zdenek Stybar en Sven Nys finishten toen op plekken twee en drie. Vijf jaar later behaalde de Tsjech zijn derde wereldtitel op de Scheldeweg, na een beklijvend duel met Sven Nys dat pas in de absolute slotfase in zijn voordeel kantelde. Kevin Pauwels finishte als derde.

Een verpletterend succes voor Belgian Cycling, dat voorlopig laatste wereldkampioenschap in Hoogerheide. Want met Thijs Aerts, Yannick Peeters en Jelle Schuermans werden ook de eerste drie plaatsen bij de junioren door landgenoten ingenomen. Voor wie gelooft dat de geschiedenis zich steevast herhaalt: volledigheidshalve even de uitslag bij de beloften, nu negen jaar geleden. 1. Wout van Aert. 2. Michael Vanthourenhout. 3. Mathieu van der Poel.

Wat de renners straks voor de wielen krijgen wijkt niet of nauwelijks af van het traditionele menu dat in Hoogerheide wordt geserveerd. Een oplopende aankomst, een lange trappenpartij, een verraderlijke schuine kant en glooiende passages door het Brabantse weidelandschap.

Bondscoach Sven Vanthourenhout maakte de selectie bekend wie deelneemt aan het wereldkampioenschap, dat plaatsvindt op 3, 4 en 5 februari 2023.

Dames Junioren:
Lore DE SCHEPPER
Shanyl DE SCHOESITTER
Fleur MOORS
Xaydée VAN SINAEY
Geen reserves.

Heren Junioren:
Yordi CORSUS
Antoine JAMIN
Robbe MARCHAND
Wies NUYENS
Viktor VANDENBERGHE
Seppe VAN DEN BOER
Yoren VANHOUDT
Reserves (in alfabetische volgorde): Sil DE BRAUWERE – Tars POELVOORDE – Axel VAN DEN BROEK

Dames U23:
Julie BROUWERS
Kiona CRABBÉ
Geen reserves.

Heren U23:
Arne BAERS
Lennert BELMANS
Aaron DOCKX
Witse MEEUSSEN
Jente MICHELS
Thibau NYS
Victor VAN DE PUTTE
Emiel VERSTRYNGE
Joran WYSEURE
Geen reserves.

Dames Elite:
Alicia FRANCK
Marion NORBERT RIBEROLLE
Laura VERDONSCHOT
Geen reserves.

Heren Elite:
Jens ADAMS
Eli ISERBYT
Timo KIELICH
Gerben KUYPERS
Laurens SWEECK
Wout VAN AERT
Toon VANDEBOSCH
Niels VANDEPUTTE
Michael VANTHOURENHOUT
Reserves (in alfabetische volgorde): Thijs AERTS – Lander LOOCKX – Daan SOETE