Matisse Arys: "Leider blijven in het klassement van de CX Challenge"

Door Kurt Vermeerbergen op 30 Nov 2022 - 10:48
Printvriendelijke versie

Matisse Arys is momenteel de leider van de CX Challenge van Cycling Vlaanderen bij de junioren. Met een totaal van 429 punten staat hij met een ruime voorsprong aan de leiding in het klassement.

1. Wanneer ben je met veldrijden gestart en waarom de keuze voor deze sport?
Ik ben op mijn 10e gestart met koersen en daarna gestart met veldrijden. Ik vond vooral het speelse eraan leuk. Daarvoor voetbalde ik maar mijn opa bracht een koersfiets mee uit zijn zaak en ik was meteen verkocht.

2. We zitten ongeveer midden in het veldritseizoen. Hoe kijk je terug op het eerste deel?
Ik mag zeker tevreden zijn over het eerste deel van mijn seizoen. Ik heb maar twee echte tegenslagen gekend. Ik wist een paar mooie uitslagen te rijden in de B-crossen. Naar het einde van het seizoen wil ik me toch wat meer laten zien in de A-crossen.

3. Naar welke cross kijk je met een goed gevoel terug en welke niet? Waarom?
De eerste cross van het seizoen in Kessel steekt er voor mij toch wat boven uit. Ik behaalde een vijfde plaats net achter enkele toppers. Daarnaast wist ik vorig weekend in Frankrijk 2 zesde plaatsen te behalen in de UCI-crossen in Gernelle en La Grandville. Ik finishte daar in de buurt van enkele toppers. De cyclocrosswedstrijd in Herenthout was er één om snel te vergeten. Ik nam de kopstart maar voelde al direct dat het gevoel heel slecht zat. Ik zakte plaats per plaats weg en eindigde als 19e.

4. Wat is voor jou het ideale crossparcours?
Een snel parcours met niet al te veel modder ligt mij het best. Ik hou er ook van wanneer er wat hoogteverschil in zit. Daar haal ik met mijn gewicht voordeel uit.

5. Je bent momenteel leider in de CX Challenge bij de junioren. Is dit klassement nu een doel?
Met de voorsprong die ik nu heb ziet het er goed uit, ook omdat ik twee wedstrijden meer heb dan de tweede in het klassement. Ik ga zeker proberen om die voorsprong te behouden.

6. Naar welke crossen kijk je nog uit? Waarom deze ?
Het BK in Lokeren is zeker nog een groot doel voor mij. Ik wil me daar laten zien en hoop een mooie uitslag te rijden waar ik zelf tevreden mee kan zijn.

7. Wanneer is het seizoen 2022-2023 geslaagd voor jou ?
Het seizoen is voor mij geslaagd als ik nog veel kan leren en mij blijf verbeteren als eerstejaars. Ik wil mooie uitslagen blijven rijden en volgend seizoen als tweedejaars junior bij de beste van België horen.

8. Zaterdag en zondag sta je aan de start in Lichtervelde en Meer. Wat verwacht je?
Ik denk dat ik de goeie vorm te pakken heb. Ik had een goed gevoel vorig weekend in Frankrijk. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken naar volgend weekend en twee mooie uitslagen rijden. Met twee top 5 plaatsen zou ik heel blij zijn. Ik weet dat Lichtervelde bij slecht weer heel zwaar kan liggen, maar als het droog blijft zal het een rappe cross worden, waar ik mij meer op verheug. Meer daarentegen is nieuw voor mij.

In het Franse Gernelle werd de cross voor de junioren gewonnen door Matisse Arys. Hij had een voorsprong van 10 seconden op de nummer 2, Gaël Guillaume. Matisse: "Ik kon de kopstart nemen en trok een halve ronde door op kop. Al snel was het duidelijk dat we met 4 renners voor de overwinning...
Matisse Arys maakte dit crossseizoen de overstap van de nieuwelingen categorie naar de junioren en met succes. In Alsemberg won hij solo de wedstrijd met bijna 10 seconden voorsprong op de nummer 2, Fabian Maes. Ibe Dondt kwam als derde over de streep. "In de eerste helft van de wedstrijd...