Mario Poldervaart: "Mooie uitslagen rijden in UCI wedstrijden"

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Dec 2015 - 19:34
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

De Nederlander Mario Poldervaart heeft zowel een liefde voor de cross als voor de weg. In beide disciplines is hij regelmatig terug te vinden in de top 10. In 2016 zal Mario de kleuren verdedigen van de Belgische ploeg Young Cycling Team als tweedejaars junior.

1. Wanneer gestart met het wielrennen en hoe bij de sport terecht gekomen? Ik ben begonnen toen ik 6 jaar was. Mijn broer fietste al en mijn vader heeft ook gefietst en daardoor ben ik het ook gaan doen. Ik begon met veldrijden bij PRC Delta in Spijkenisse. Normaal mocht je pas beginnen op je 7e maar ik kon al aardig sturen dus mocht ik mee doen. Na een jaar crossen ben ik begonnen op de weg.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen in het algemeen? Na een goed trainingskamp in Spanje begon ik met veel vertrouwen aan het seizoen. Helaas werd ik ziek en was het voorjaar om zeep. Daarna ben ik weer gaan opbouwen en reed ik de driedaagse van Axel. Na een pechdag op de eerste dag ging de tijdrit en de twee wedstrijden goed. Vanaf augustus ging het veel beter en kwamen er wat goede uitslagen.

3. Kreeg je te maken met pech afgelopen seizoen? In het voorjaar was ik ziek waardoor de helft van mijn seizoen al voorbij was.

4. Op welke punten wil je uzelf zeker nog verbeteren naar volgend seizoen toe? Ik wil me graag verbeteren op het klimwerk en ik wil mijn tijdrit nog iets verbeteren.

5. Inmiddels ben je ook actief in het veld als voorbereiding op je wegseizoen. Tevreden met de prestaties tot nu toe? Ja, ik doe de cross heel graag.  Vooral in België is de sfeer geweldig en daarom rij ik 10 crossen in totaal deze winter. Deze crossen zijn ter voorbereiding op de weg. Ik train dus niet specifiek op de cross. Het verbaast me hoe ik tot nu toe presteer in deze crossen.

6. Hoe komt het dat je zo goed je mannetje kan staan in het veld? Mijn basisconditie is al redelijk hoog en ik heb geen moeite met 40 min in het rood te rijden zonder echt interval door de week. Ook is mijn techniek die ik bij de jeugd heb opgebouwd nog redelijk goed waardoor je toch wat plekjes kan winnen in een technische cross.

7. Wat zou je kiezen: cross of weg? Waarom? Momenteel kies ik voor de weg. Bij de jeugd droomde ik om crosser te worden maar bij de 13 jarigen werd ik onverwachts tweede op het Nationaal Kampioenschap op de weg. Sindsdien vind ik de weg net zo leuk als de cross. Komend seizoen ga ik vol voor de weg.

8. Je kiest als tweedejaars junior opnieuw voor een Belgische ploeg? Wat maakt voor jouw de Belgische ploegen zoveel beter? Dat klopt, het programma bij een Belgische ploeg ligt veel hoger als in Nederland. In Nederland zijn er maar 3 teams die veel internationale wedstrijden rijden. Ik vind de begeleiding in België veel beter. In Nederland word je meestal niet begeleid en moet je het zelf uitzoeken bij klassiekers. Ook qua materiaal heeft een Belgisch team veel meer te bieden.

9. Een wedstrijd rijden in België of Nederland? Waarom? Dat is een lastige vraag. De Belgische klassiekers zijn goed georganiseerd, het lijkt soms een profwedstrijd met alles erop en der aan. In Nederland is dit allemaal wat soberder. Een paar klassiekers in Nederland zijn heel mooi. De klassiekers in Nederland draaien om waaiers wat het spectaculair maakt. In België zit er al gauw een klimmetje in en is het dus een andere koers. Ik kan daarom niet kiezen wat ik leuker vind want het is beide selectief en leuk.

10. Spurt of solo? Waarom?  Solo. Het gevoel als je alleen naar de meet rijd is geweldig. Je weet dat je op dat moment de sterkste bent. In een sprint loopt het vaak anders en wint niet altijd de sterkste maar meestal de slimste.

11. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Mijn tijdrit capaciteit vind ik redelijk goed. Zeker de korte tijdritten liggen mij perfect. In de langere tijdritten kan ik nog verbeteren.

12. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een wedstrijd met korte klimmen met regen en wind heeft mijn voorkeur. Ik voel me beter met wat kouder weer dan de hitte. Korte klimmen vind ik fijn omdat je dan even kan herstellen en dan begint de volgende klim weer en dat gaat mij goed af.

13. Wat zijn de doelen voor 2016? Het doel is om in het voorjaar goed te zijn. Ik hoop mooie  uitslagen te kunnen rijden in de UCI wedstrijden. Het doel is top 10 in deze wedstrijden maar stiekem hoop ik toch op een podiumplaats. Ook hoop ik rond de kampioenschappen weer goed te zijn.

14. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? Het combineren van school en wielrennen is niet altijd even gemakkelijk. Ik heb lange dagen op school en nu met de winter betekent dat ‘s avonds in de donker trainen wat niet altijd even leuk is. Voor trainingskamp en wedstrijden kan ik vrij vragen van school. School geeft daar zijn medewerking aan. In het weekend heb ik het meeste tijd en kan ik lange ritten doen. De ene week rijd ik een cross en de week erna pak ik twee duur trainingen.  

De snelle vragen
Lievelingskleur : Groen
Favoriete muziek : POP
Favoriete film : Fc de Kampioenen
Lievelingseten : Pizza
Ochtend- of avondmens : Ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine :Blondine
Pizza of frieten : Pizza
Citytrip of relaxvakantie : Relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Sprint winnen van een klein groepje
Bergop of bergaf : Bergop
Koud of warm : Koud
Tijdrit of een lange rit : tijdrit
Mooiste overwinning ooit: De eerste etappe in tour de la basse-Meuse
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Fabian Cancellara
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Het Wereldkampioenschap in Qatar.

Gerelateerde artikels

De Nederlander Mario Poldervaart zal als tweedejaars junior in 2016 rijden in de kleuren van het Young Cycling Team. "Ik had dit team al een tijdje in de gaten en ze rijden een mooie programma. Als tweedejaars junior wil ik graag veel UCI koersen rijden en bij Young Cycling team krijg ik...
De Nederlander Mario Poldervaart heeft voor volgend jaar opnieuw een Belgische ploeg gekozen. Mario zal volgend jaar in de keuren te bewonderen zijn van het Home Solution-Anmapa-Soenens Cycling Team. "Ik ben enorm blij om volgend jaar uit te komen voor het Home Solution-Anmapa-Soenens Cycling...
Mario Poldervaart heeft vandaag de wedstrijd gewonnen in Temse-Velle. Mario was de snelste in de pelotonspurt. "Vandaag stond ik aan de start in Temse-velle. We waren met 42. Elke ronde was er een premie sprint. De eerste twee waren voor mij en daarop trok ik ook direct door maar niemand werkte...
Mario Poldervaart heeft de start van het seizoen niet gemist met een overwinning in Temse-Velle. Mario rijdt voor het Avia Crabbé Westhoek team. 1. Dit seizoen heb je enkele crossen afgewerkt. Tevreden? Is dit voor jouw persoonlijk de beste voorbereiding op het wegseizoen?  Klopt, ik heb...