Lotto Soudal verwelkomt talenten Rasmus Byriel Iversen en Carl Fredrik Hagen

Door Kurt Vermeerbergen op 6 Sep 2018 - 11:20
Printvriendelijke versie

De Deen Rasmus Byriel Iversen en Noor Carl Fredrik Hagen maken vanaf 2019 deel uit van het Lotto Soudal WorldTour-team. De 20-jarige Iversen komt over van het Italiaanse U23-team General Store Bottoli en won dit seizoen maar liefst zeven wedstrijden, waaronder de miniversie van de Strade Bianche. De 26-jarige Hagen ontpopte zich op latere leeftijd als professioneel wegrenner en kende een indrukwekkende progressie. De twee talentvolle Scandinaviërs zijn verheugd om volgend seizoen de Lotto Soudal-ploeg te versterken en hun dromen na te jagen.

Rasmus Byriel Iversen (20): “Ik ben erg blij om volgend seizoen deel uit te maken van Lotto Soudal! Iedere wielrenner droomt ervan om ooit voor een WorldTour-team te rijden en voor mij wordt die droom nu werkelijkheid. Tijdens mijn eerste twee jaar bij de U23 kwam ik uit voor een Deens development team, Giant-Castelli. Toen die ploeg in 2017 stopte, verhuisde ik naar Italië, waar ik echt doorbrak als renner. Afgelopen seizoen won ik zeven wedstrijden, waarvan twee tijdritten. Ik ben een goede tijdrijder, maar het is zeker niet mijn specialiteit. Als je hard kan rijden en veel kracht hebt, presteer je vaak ook goed in tijdritten. Toch liggen de klassieke wedstrijden me het best. Als junior reed ik bijvoorbeeld al eens Kuurne-Brussel-Kuurne en eindigde ik meteen in de top tien. België is sowieso een speciale plek voor een wielrenner en ik race er dan ook enorm graag. Zowel de manier van racen als de typische weersomstandigheden spreken me aan. Ik hou er van om in de regen te koersen.”

“In 2017 wist ik ook een koers te winnen, maar die was niet vergelijkbaar met mijn overwinningen van dit jaar. Mijn grootste zege dit seizoen is allicht de koers in Toscane. Het is een kleinere versie van de bekende Strade Bianche, die Tiesj Benoot dit seizoen won. In Denemarken hebben we veel van die onverharde weggetjes, waardoor ik er vroeger veel heb op kunnen trainen. Tijdens de wedstrijd versnelde ik op zo’n grindweg nabij Siena en reed ik de laatste 60 kilometer alleen tot aan de finish. Kiezelwegen zijn sowieso speciaal voor mij, dus het was echt een zege waar ik al lang van droomde. Ook is het erg leuk om te weten dat veel renners die nu in WorldTour-teams rijden, zoals Gianni Moscon, die wedstrijd vroeger ook hebben gewonnen. Ooit de Strade Bianche winnen is echt een droom van mij en ik hoop dan ook veel van Tiesj Benoot te leren.”

“De rol die ik volgend jaar in het team zal vervullen, weet ik nog niet exact. Ik doe wat me gezegd wordt: als ik het team kan helpen door 100 kilometer op kop te rijden, dan doe ik dat heel graag. Krijg ik in de toekomst de mogelijkheid om mijn kans te gaan? Dan zal ik ook mijn uiterste best doen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Het allerbelangrijkste voor mij is om het team bij te staan en veel ervaring op te doen. Het wordt een heel nieuw hoofdstuk met een heel nieuwe manier van koersen. Het is erg spannend, maar ik kijk er enorm naar uit."

Carl Fredrik Hagen (26): “Het is allemaal erg snel gegaan voor mij. Vier jaar geleden kon ik starten bij Team Sparebanken Sør en nu ben ik aan mijn tweede seizoen bij Joker Icopal bezig. De twee seizoenen voor mijn carrière als wegrenner, deed ik aan mountainbike, maar de mogelijkheden in Noorwegen om die sport op een hoog niveau te beoefenen zijn erg beperkt. Bovendien was het altijd een droom van mij om profrenner op de weg te worden. Pas op 22-jarige leeftijd heb ik de overstap naar de weg gemaakt, maar ik boekte snel vooruitgang. Vier jaar geleden had ik nooit durven dromen om volgend seizoen voor een WorldTour-ploeg als Lotto Soudal te rijden!”

“Vorig seizoen won ik al de koninginnenrit in de Ronde van de Elzas en dit seizoen behaalde ik goede resultaten met onder meer de eindzege in de Ronde van Jura - de eerste ronde waarvan ik het eindklassement won. De Ronde van Noorwegen was toch ook speciaal dit jaar, omdat het niveau er erg hoog lag. Er stonden WorldTour-ploegen aan de start, maar ik eindigde toch vierde in het eindklassement, mijn beste resultaat ooit. Ik hou wel van de iets lastigere wedstrijden met pittige hellingen - zowel korte als langere. Etappekoersen met een zwaarder parcours zijn wedstrijden die me liggen als puncher. Mijn grote droom is om een ronderenner te worden op een hoog niveau en ooit deel te nemen aan één van de drie grote rondes.”

“Maar eerst en vooral wil ik de andere renners bij Lotto Soudal zo veel mogelijk bijstaan en het team aan goede resultaten helpen. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans heb gekregen, dus ik zal alles geven voor het team. Ik besef dat ik nog veel moet leren, maar ik kan nog veel progressie maken. Deze maand kom ik nog eens naar België en rijd ik er enkele wedstrijden, alvorens mijn seizoen stopt. Een tijdje geleden reed ik in Overijse, een 1.1-koers, en die wedstrijd vond ik erg leuk! Na deze maand neem ik even rust, doe ik enkele trails met mijn mountainbike en herneem ik snel het trainen op de weg. Ik ben allicht één van de renners in Noorwegen die het meeste traint. Misschien verklaart dat ook wel mijn snelle progressie. Ik ben gewoon erg gemotiveerd om mezelf steeds meer uit te dagen. Uiteraard doe ik het stap voor stap, maar ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. Ik wil echt in mijn beste vorm volgend seizoen starten!”