Lennert Hoefkens: " Resultaten dwing je zelf af door hard te werken"

Door Kurt Vermeerbergen op 3 Dec 2015 - 16:05
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Lennert Hoefkens blikt met ons terug op afgelope seizoen en blikt vooruit op het komende seizoen. Inmiddels is hij gestart aan de voorbereidingen voor seizoen 2016 met de nodige ambitie.

1. Wanneer ben je gestart met het wielrennen? Weet je nog vanwaar de keuze voor deze sport? Ik ben met wielrennen gestart op 12-jarige leeftijd bij de eerstejaars aspiranten. Ik kreeg de smaak te pakken in de fietstochten met de familie en vrienden. Eerst voetbalde ik vanaf mijn 6 jaar tot mijn11 jaar, maar ik vond in het wielrennen meer een direct verband tussen mijn persoonlijke inspanning en eventuele winst. Zeker in het jeugdvoetbal ben je maar afhankelijk van teamprestaties.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen in het algemeen?  Vermits het 1e jaar beloften half in ’t water is gevallen door een knieblessure, heb ik het gevoel dat ik vorig seizoen gaande weg sterker ben geworden door deel te kunnen nemen aan topcompetitie-wedstrijden. Ik heb ook mijn plaats in het team en peloton kunnen innemen.

3. Aan welke wedstrijden heb je een goed gevoel aan overgehouden? Interclub Meerhout, Omloop van het Waasland bij de profs, .....

4. Kreeg je te maken met pech afgelopen seizoen? Lekke banden en valpartijen hebben me meermaals parten gespeeld, zo ook in de Ronde van Oost-Vlaanderen en dit op momenten dat ik mee in ontsnappingen zat.

5. Op welke punten wil je uzelf zeker nog verbeteren naar volgend seizoen toe? Ik wil nog meer kracht winnen waardoor ik op alle punten nog vooruitgang zal maken. Meer specifiek, wil ik me opnieuw meer op tijdrijden concentreren.

6. Je nam deel aan 2 rondes in België (Tryptique monts et chateaux en ronde van Oost-Vlaanderen ). Hoe waren deze? De Tryptique was mijn eerste 2.2 ronde.  De bezetting was met internationale continentale teams en zeven nationale selecties enorm sterk, waardoor de gemiddelde snelheden zeer hoog lagen. Tevens herinner ik me de slechte wegen in Henegouwen. Het parcours van de ronde van Oost-Vlaanderen daarentegen was dit jaar weinig selectief waardoor alle wedstrijden buiten de eerste op een massaspurt eindigden. Te veel valpartijen in de laatste 5 km.

7. Spurt of solo? Waarom?  Liefst solo of spurt in kleine groep. Heb te weinig body om in een massaspurt een rol van betekenis te spelen naar de zege toe.

8. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Door mijn knieblessure in het eerste seizoen heb ik vorig seizoen nog bewust tijdritten links laten liggen. Komend seizoen staat het echter opnieuw aangekruist en hoop dan ook dat in de ronden meer tijdritten worden ingepland.

9. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Mijn fysionomie maakt dat ik beter tot mijn recht kom in klimwedstrijden en/of wedstrijden bij warm weer. Koude en regen zijn geen goede bondgenoot voor mij.

10. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Nee,  Resultaten dwing je zelf af door hard te werken.

11. Hoe ga je u voorbereiden deze wintermaanden op het nieuwe seizoen? Vanaf midden oktober ben ik gestart met krachttraining, half november toertochten met de crossfiets om in december verder aan de basis te werken in een stage in warmere oorden. Na de januari examens trek ik terug een week naar het zuiden, wat in de paasvakantie nog eens wordt herhaald. Gedurende de schoolweken kom ik te weinig aan fietstraining toe, dit omdat ik sowieso door mijn schoolprogramma per week al vele uren andere sporten beoefenen.

12. Wat zijn de doelen voor 2016? In 2016 wil ik graag terug wedstrijden winnen. Dit is ondertussen veel te lang geleden.

13. Is het combineren wielrennen / studeren gemakkelijk?  Daar in het wegwielrennen de criteria voor een sportstatuut zeer hoog liggen is de combinatie zeer moeilijk. Na 30 lesuren per week blijft er iets te weinig tijd over om goed voorbereid aan de start te komen. Vandaar dat pieken naar specifieke wedstrijden noodzakelijk is.  Daarentegen is het behalen van mijn bachelor diploma prioritair.  
 

Gerelateerde artikels

Met 71 juniores verschenen ze aan de start in Puurs voor 14 ronden van 6,8 kilometer.  Met nog 10 ronden te rijden kwam er een eerste reactie van Eloy Van Meirvenne en Lennert Hoefkens. Het duo kon één ronden uit handen blijven van het jagende peloton. Na enkele ronde volgende een poging van...
Lennert Hoefkens zal als eerstejaars belofte rijden voor 'United cycling team Sint-Truiden'. "Zij rijden een mooi programma waar ik rustig kan groeien.": aldus Lennert. Lennert behaalde als tweedejaars junior 4 overwinningen.
1. Je behaalde je tweede overwinning van het seizoen in Mol na je winst de week ervoor. Verwacht dat je overwinningen zo snel op elkaar gingen volgen? Sinds ik terug ben van Frankrijk fiets ik met een gevoel. Ik verwachtte wel dat er een overwinning zat aan te komen. Toen ik de wedstrijd in...
Lennert Hoefkens zal vanaf 2018 deel uitmaken van het Heist Cycling Team. Lennert start volgend seizoen als elite zonder contract. "Na een seizoen waarin ik als bachelor LO ben afgestudeerd, maar met tevens sportieve kommer en kwel heb ik besloten om de overstap te maken naar Heist...
In Mol Sluis moesten 32 ronden van 1,8 kilometer afgelegd worden. Vanaf de 2e ronde gingen Lennert Hoefkens en Stijn Caluwe er van door en bouwden een voorsprong op van uiteindelijk 1 minuut 30 seconden. Met nog 4 ronden te rijden spurtte Lennert voor de premie en ging er alleen vandoor. Lennert...
Lennert Hoefkens: "De eerste 2 rondes werd er veel naar elkaar gekeken en zo konden 2 groepen van 4 weg rijden. In de 3de ronde zijn wij er met 8 naar toe gereden en zo is een kopgroep van 16 man ontstaan. De samenwerking was redelijk goed en zo hadden we al snel een geruststellende voorsprong. Na...