Laurens Huys : "Trots op mijn eerste top 10 in een grote ronde"

Door Kurt Vermeerbergen op 21 May 2023 - 19:09
Printvriendelijke versie

Deze zondag werd Laurens Huys de zevende verschillende renner van Intermarché-Circus-Wanty die bij de tien eersten in een rit van deze Ronde van Italië kon eindigen.

Na Arne Marit, Niccolò Bonifazio, Sven Erik Bystrøm, Lorenzo Rota, Laurenz Rex en Simone Petilli, behaalde de 24-jarige Belg de achtste plaats na een nieuwe poging in de ontsnapping.

In de kopgroep van dertien renners kon de klimmer rekenen op de steun van Bonifazio, die hem vergezelde gedurende het grootste deel van deze vijftiende rit, die drie beklimmingen van 10 kilometer bevatte: Valico di Valcava (12 km aan 8%), Selvino (11 km aan 5,5%) en Roncola Alta (10 km aan 6,7%).

De Italiaanse sprinter trok ten aanval in de aanloop naar Roncola Alta (10 km aan 6,7%), waar de kopgroep ontplofte en de tegenstanders van Huys de achtervolging voor hun rekening moesten nemen. Na een inspanning van meer dan vijf uren bereikte Huys Bergamo in achtste positie en behaalde hij zijn eerste top tien in een Grote Ronde, eveneens zijn eerste in een World Tour wedstrijd. Zijn ploeggenoot Bonifazio ging de groep der favorieten vooraf met de twaalfde plaats.

Laurens Huys : "In het begin van de rit had ik het juiste moment aangevoeld om in de ontsnapping te trekken en na vijf minuten vol doorrijden was de kopgroep van de dag gevormd. We hadden een plan om de etappe te winnen, met mezelf en Niccolò in de kopgroep. Ik zat in een zetel toen hij op 40 kilometer van de streep in de aanval trok. Uiteindelijk is het helaas niet gelukt, maar ik ben trots op deze top tien in mijn eerste Grote Ronde. Ik ontdek mezelf op dit niveau en ik ben blij dat ik na 47 wedstrijddagen dit seizoen competitief ben in deze heftige wedstrijd. Dat is waarvoor ik naar deze Giro gekomen ben. Het was fijn om de kleuren van het team opnieuw in de kop van de wedstrijd te tonen en deze keer was het in de zon en in aanwezigheid van vele tifosi. Ik heb al enorm veel gegeven de voorbije twee weken en snak naar de rustdag om van de inspanningen te herstellen. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam zal reageren tijdens de zware slotweek. Dankzij de steun van het team maak ik continu progressie en ik hoop deze lijn ook na de Giro door te trekken.".

Foto: Cycling media agency

Gerelateerde artikels

De Belgische kern bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux wordt in januari met drie jonge renners uitgebreid. Kobe Goossens en Gerben Thijssen zullen het shirt van Lotto Soudal ruilen, terwijl Laurens Huys bij Bingoal-Pauwels Sauces-WB opgeleid werd. De drie reden bij de beloften al voor hetzelfde...
Vandaag is Laurens Huys aan de beurt in onze EK reeks. 1.    Hoe is het seizoen al verlopen? Vrij goed, al had ik er zelf meer van verwacht met hoogtepunt de overwinning in Herbeumont. 2.    Wat verwacht je van het parcours? Ben je het al gaan verkennen? Het...