Lars Akkermans: Mijn seizoen is al deels geslaagd

Door Kurt Vermeerbergen op 26 Mar 2013 - 13:11
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Lars Akkermans uit Nederland behaalde afgelopen weekend zijn 2e zege van het seizoen in Deerlijk. Zowel in het veld als op de weg kan de jonge Nederlander zijn mannetje staan.1. Hoe blik je terug op je vorig seizoen op de weg en op het veldseizoen?

Over mijn seizoen van vorig jaar ben ik zeer tevreden. Ik had stiekem wel gehoopt op 1 overwinning, maar ik dacht dat dat bij de nieuwelingen wel wat lastig zou worden. Maar met 1 overwinning en de witte trui in de eerste etappe van de Lotto Ridley Tour en vele top 10 plaatsen ben ik zeer content over mijn seizoen. Het crossen viel eigenlijk een beetje tegen deze winter, maar op het NK Veldrijden ging het wel goed voor mijn doen en mijn 8e plaats in Rucphen was voor mij ook boven verwachting.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Mijn hoogtepunt van het seizoen 2012 was toch wel de witte trui na de eerste etappe van de Lotto Ridley Tour. Ik had vooraf al gezien aan het parcours dat het mogelijk moest zijn, maar dat het ook echt zo ver kwam had ik niet verwacht. Het dieptepunt van mijn seizoen was toch wel de lekke band in De Ronde van Noord West Overijssel (klassieker) toen ik goed voorin zat en de mechanieker van de neutrale wagen er nogal lang over deed om een wiel te wisselen.3. Hoe heb je u voorbereid op het nieuwe wegseizoen?

Mijn voorbereiding op het wegseizoen heb ik in het veld gedaan. Ik heb eerst wat rust gehouden en ben daarna begonnen met de plaatselijke WBVC competitie veldrijden. Dit noemt men een recreatieve veldrit competitie, maar wat nu professionele veldrijders zijn stonden ooit ook aan de start van deze competitie. Daarna ben ik ook nog grote crossen in Nederland en België gaan rijden als voorbereiding voor het wegseizoen.

4. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Veel progressie heb ik niet echt gemaakt denk ik. Ik heb vooral weer wat techniek opgedaan met het crossen en ben nog wat handiger geworden met mijn fiets.5. Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen?

Mijn doel voor dit seizoen is een aantal wedstrijden aan mijn palmares toe te voegen, welke dit mogen zijn maakt mij niet gek veel uit. Goed rijden in enkele klassiekers zou ook meegenomen zijn. Op het NK Weg voor nieuwelingen tijdens de Acht van Chaam hoop ik ook op een plaats bij de eerste 10.6. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Mijn seizoen is eigenlijk al deels geslaagd. Als ik in de eerste 5 wedstrijden al 2 koersen mag winnen dan denk ik toch wel dat ik tevreden mag zijn met mijn seizoen start. Verder denk ik dat mijn seizoen helemaal mooi zou zijn met een klassieke overwinning of een etappe in een meerdaagse. Dat is natuurlijk niet heel makkelijk met een hoop goede tegenstanders uit Nederland en België.7. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?

De mooiste plekken om te koersen zijn voor mij rond Geraardsbergen en in Limburg. Klimmen is natuurlijk een ding apart, je kunt het of je kunt het niet. Maar het is altijd mooi om te zien wie er nu echt kan koersen of niet, en ik denk dat dat wel zichtbaar word in een koers dwars door het Vlaamse heuvelland of de steile kuitenbijters in Limburg. Mijn sterkste punt weet ik niet echt, ik denk dat ik overal wel redelijk mee uit de voeten kan.8. Je heb al 2 overwinningen op de weg behaald? Verwacht?

Ja ik heb inmiddels al 2 overwinningen behaald in dit nog prille seizoen. Allebei de koersen liepen wat omhoog. Mijn eerste overwinning was in Woensdrecht (Nederland), ik had hier de week van de koers al de nodige rondjes gereden en dus ook al verschillende keren het 'bergje' opgereden. Of dit ook daadwerkelijk geholpen heeft bij mijn overwinning weet ik niet, maar dat het een mooie overwinning was weet ik wel. De tweede overwinning was de' half vastenprijs' in Deerlijk (België) een mooie koers met een redelijk oplopende finish. Het was een nipte overwinning omdat ik in de eindsprint van ver moest komen, maar ik haalde het met zeker een half wiel. Ik had wel geluk dat ik nog gegaan was, want vlak voor dat ik van huis vertrok begon het nog wat te sneeuwen. Ik had nog niet verwacht dat ik er nu al 2 binnen zou hebben omdat de eerste wedstrijden niet zo liepen als verwacht. Daarna moest ik met mijn studie naar Wales dus kon ik een week niet trainen. Achteraf denk ik dat dit mij misschien wel goed gedaan heeft.9. Ga je nu voor de weg kiezen of wat zijn je plannen?

Mijn voorkeur zal toch wel uitgaan naar de weg, omdat ik geen echte topper ben in het veld. Ik vind het wel leuk om in de winter bezig te zijn in het bos, maar mijn voorkeur ligt op de weg. Ik denk ook dat de kans op de weg groter is om een beetje door te breken.10. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?

Later zou ik toch graag Profwielrenner willen worden, maar ja welke wielrenner wil dat nou niet? Twee koersen waar ik echt naar uitkijk zijn toch wel De Amstel Gold Race en De Ronde van Vlaanderen. Het zijn allebei twee mooie klassiekers van hoog niveau en het zou toch mooi zijn om later een van deze koersen op mooie wijzen naar mijn hand te mogen zetten.

Gerelateerde artikels

"Vandaag stonden we met 71 man aan het vertrek, dat allemaal om de Grote Prijs De Weekspiegel te Landen. We moesten 12 rondes rijden op een glooiend parcours van 4,6 kilometer wat uitkwam op een totaal van 55,2 kilometer. Na ongeveer 3 rondes ontstond er een kopgroep van 5 waarin ik aanwezig was....
Nog enkele maanden en het wielerseizoen 2013 zit erop. Inmiddels zitten de clubs niet stil en zijn ze volop bezig met hun team te versterken. Young Cycling Team heeft inmiddels zijn team verstrekt met 2 Nederlandse renners. Lars Akkermans (rechts op de foto) is de eerste Nederlandse renner die zijn...
Lars Akkermans: "Er stonden 32 vertrekkers aan de start vandaag, niet al te veel maar er stonden wel wat namen aan de start met o.a. Poldervaart, Van Oudenhove, Noël en nog wat andere. De eerste ronde ging het een beetje piano aan, aan het eind van de 2e ronde vond ik het wel welletjes, er moest...
De Nederlander Lars Akkermans zal ook in 2015 bij het Young Cyling Team blijven. Lars zijn sterkte zijn beklimmingen. "Omdat ik vertrouwen heb in een mooi nieuw seizoen met de ploeg en we een sterk blok kunnen gaan vormen. Bovendien is het erg gezellig met de renners en verzorgers.": vertelt Lars...
  Het duurde vandaag ook weer even voordat de koers echt op gang kwam. Maar na 10 van de 64 af te leggen kilometers kwam er dan een aanval van Kevin Inkelaar. Ik ging vlak daarna in de achtervolging nadat ik een klein gaatje kreeg. Snel kwam er nog 3 man aansluiten en leek het al snel op de...
In de geneutraliseerde start van 750 meter werd er flink wat gewrongen om naar voren te komen, het duurde even voor de wedstrijd echt op gang begon te komen na wat losse flodders van enkele renners die alleen probeerde weg te rijden. Ongeveer half koers reed er een groepje van 3 man weg met...