Kurt Van de Wouwer blikt terug op het seizoen van de U23-ploeg van Lotto Soudal

Door Kurt Vermeerbergen op 26 Oct 2015 - 17:39
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Twee weken geleden werd het wielerseizoen van 2015 voor beloften afgesloten. Ook de Lotto Soudal U23-ploeg mag tevreden terugblikken op een succesvol jaar. Voor het vierde jaar op rij winnen ze het de Topcompetitie en met vijf renners die doorstromen naar de profcategorie is sportief verantwoordelijke Kurt Van De Wouwer een tevreden man.

Kurt Van De Wouwer: “De jongens hebben ook dit jaar een fantastisch seizoen gereden. We wonnen 26 keer, wat niet ons record van 56 evenaart, maar kwalitatief kunnen ze wel tellen. Met een dubbele Belgische titel in het tijdrijden bij zowel de beloften (Ruben Pols) als de elite zonder contract (Frederik Frison) kunnen we stellen dat we het tijdrijden domineerden. De eindoverwinning in de Topcompetitie toont aan dat we op een hoog niveau gepresteerd hebben gedurende het ganse jaar.”

Internationaal sterk gepresteerd
“Dit jaar hebben we een paar mooie resultaten bijeengesprokkeld in het rondewerk. Onze sterkhouder was Laurens De Plus, hij heeft er een topjaar opzitten. Zijn zege in de Ronde van Aosta is voor mij kwalitatief de mooiste van het jaar. In Aosta is de tegenstand zeer sterk en winnen in deze zware ronde is niet iedereen gegeven. Als Belgische ploeg een ritwinst en tweede plaats in het algemeen klassement mee naar huis te nemen, was prachtig. Ook in de Ronde de l’Isard werd Laurens tweede. We behaalden zeer veel tweede plaatsen, dat knaagt, maar toont ook aan dat we in alle meerdaagse wedstrijden elke keer meededen voor de prijzen. We geven onze renners veel kansen om op internationaal niveau te koersen en wanneer ze erin slagen om ritten te winnen, geeft dit een grote voldoening.”

Vijf renners stromen door naar de profcategorie
Naast Laurens De Plus (Etixx – Quickstep), zetten ook Dries Van Gestel, Kenneth Van Rooy en Ruben Pols (allen bij Topsport Vlaanderen Baloise) en Hayden McCormick (One Pro Cycling) de stap naar de profs. Deze jongens behaalden zowel op nationaal als op internationaal niveau mooie resultaten. De Plus was goed voor een ritzege en tweede plaats in het algemeen klassement in de Ronde Van Aosta, vierde in de Vredeskoers, tweede in Ronde de l’Isard, won Gent-Staden, tweede in Tour de Moselle, zesde in de Tour Alsace en achtste in de Ronde van de Toekomst. Van Gestel won een rit in de Carpathian Couriers Race, derde in het algemeen klassement van de Tour de Moselle, tweede in Gooikse Pijl en vierde in Parijs-Tours voor beloften.

“Kenneth Van Rooy zorgde voor een mooie overwinning in de Ronde van Luik, wat toch een belangrijke maatstaf blijft voor een Belgische ploeg. Hij werd zowel op het Europees kampioenschap als in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften vierde en behaalde een heel resem aan top tien plaatsen. Ook Ruben Pols reed een sterk seizoen en bekroonde dit met de Belgische titel in het tijdrijden. McCormick werd tiende op het Nieuw-Zeelands kampioenschap op de weg en behaalde een tiende plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Deze jongens zijn stuk voor stuk sterke renners en verdienen het om de stap naar de profcategorie te zetten. Renners zien overgaan is een bewijs dat onze manier van werken loont.”

Jonge ploeg voor 2016
“Met elf eerstejaars en zeven tweedejaars hebben we volgend jaar een zeer jonge ploeg. Bij onze eerstejaars zit er veel kwaliteit. Met Bjorn Lambrecht hebben we de Belgische juniorenkampioen in de ploeg. Aaron Verwilst en Stan Dewulf schitterden op het EK voor junioren en de overige renners hebben vorig seizoen hun kwaliteiten op alle soorten omlopen laten zien. Het is moeilijk in te schatten hoe ze de overgang gaan verwerken. De lichting van 1995 had het bijvoorbeeld moeilijker dan de jongens uit het jaar ’96. Het valt af te wachten hoe ze evolueren tijdens het seizoen. We moeten hen de tijd geven om te groeien en ik ben ervan overtuigd dat ze met de kwaliteiten die ze bezitten wel boven water zullen komen. Het zal een kwestie van geduld uitoefenen zijn en de ploeg samenhouden voor de volgende twee jaar. Het gebrek aan ervaring zal vooral te merken zijn in de UCI-wedstrijden. Daar is het dan aan de oudere renners om goed voor de dag te komen.”

“De renners die tweedejaarsbelofte worden, hebben dit jaar laten zien dat ze de overstap naar de beloftecategorie goed verwerkt hebben. Zowel Enzo Wouters, Milan Menten, Emiel Planckaert, Steff Cras, Senne Leysen als James Shaw wisten veelbelovende resultaten neer te zetten. Wouters en Menten zijn zeer snel in de sprint en dat resulteerde al in meerdere overwinningen. Die jongens kunnen volgend jaar nog een paar stappen voorwaarts zetten. Cras en Planckaert zijn jongens die in het klimwerk hun mannetje kunnen staan en Leysen is een sterke tijdrijder.”

“Van onze laatstejaars zijn er een paar jongens die het potentieel hebben om volgend jaar de stap hogerop te zetten. Kevin Deltombe reed een zeer sterk einde van het seizoen en wordt verondersteld dit door te trekken naar volgend jaar. Ook nieuwkomer Edward Planckaert is een goeie renner en kan volgend jaar van waarde zijn voor de ploeg. In 2016 zetten we vooral in op de jeugd. Het is afwachten hoe ze zich kunnen aanpassen aan de beloftecategorie. Samen met de oudere renners vormen zij voor volgend seizoen opnieuw een sterke ploeg die in staat is om mooie resultaten neer te zetten.”

2014 werd voor de belofterenners van Lotto Belisol een onvergetelijk jaar. In totaal verzamelden de jongens van Kurt Van de Wouwer 31 overwinningen. Jef Van Meirhaeghe werd Belgisch kampioen en Kenneth Van Rooy won het individuele eindklassement in de Topcompetitie. Bovendien won het team ook het...
De samenstelling van het Lotto Soudal U23-team voor 2015 is compleet. De ploeg zal bestaan uit 25 renners, waaronder twaalf nieuwe namen. Zes jongens naar de profs Zes jongens van de kern 2014 kregen een profcontract aangeboden: Tiesj Benoot, Amaury Capiot, Dan McLay, Xandro Meurisse, Jef Van...