Krawatencross in Lille toneel voor het Belgisch kampioenschap G-veldrijden

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Feb 2024 - 13:45
Printvriendelijke versie

 Op 11 februari vindt het Belgisch kampioenschap G-veldrijden plaats tijdens de Krawatencross in Lille. Het nationaal kampioenschap is de vierde manche van het G-veldritcriterium van G-sport Vlaanderen. Silke Bastiaensen is van de streek en wil haar tricolore trui verdedigen. “Ik hoop op veel publiek en op iets beter weer." De renners met een verstandelijke beperking of autisme rijden hun BK voor de elite dames om 12u15.

G-sport verovert meer en meer een plekje op het wedstrijdprogramma van verschillende veldritten. Dat is voor de nationale kampioenschappen niet anders.  Voor de tweede maal op rij vindt het BK G-veldrijden plaats in Lille tijdens de Krawatencross. De sporters met een verstandelijke beperking of autisme rijden hun BK om 12u15, na de beloften heren en voor de elite dames.

Elke renner die aanspraak wil maken op de Belgische titel bij de categorie verstandelijke beperking of autisme, heeft nood aan een geldige classificatie. Zo hebben bijvoorbeeld alle renners in de klasse verstandelijke beperking een IQ lager of gelijk aan 75. Elke renner moet ook aangesloten zijn bij een club en 17 jaar of ouder zijn.

Een dertigtal renners zullen zondag op de Lilse bergen strijden om de nationale titel. Een mooi deelnemersaantal waar het dan ook uitkijken is naar de titelverdedigers in de drie categorieën. Silke Bastiaensen (verstandelijke beperking), Arno Groenweghe (autismespectrumstoornis) en Gunther Boons (verstandelijke beperking).  De wedstrijd zal ongeveer 45 minuten duren, het exact aantal ronden is afhankelijk van de openingsronde.

Silke Bastiaensen, uit Kasterlee, wil schitteren voor eigen publiek, al komt er wel extra druk aan te pas. “Omdat ik vorig jaar de Belgische titel won, is er natuurlijk extra druk. Maar ik rijd voor eigen publiek en de motivatie is groot. Ik hoop dat er veel publiek ons zal aanmoedigen en op iets beter weer.”

De Krawatencross in Lille is de vierde wedstrijd in het G-veldritcriterium van G-sport Vlaanderen na eerdere veldritten in Boortmeerkbeek, Loenhout en Gullegem. Na het BK volgen nog twee manches in Sint-Niklaas en Oostmalle.

Foto : ©G-sport Vlaanderen / Eric ‘T Kindt