Kies de juiste wielrenschoenen bij je outfit

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Aug 2013 - 08:54
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Wielrennen is de laatste jaren aan een opmars bezig. Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van de sport. Met de wind in de haren genieten van de schitterende omgeving. België is de ideale omgeving dit te doen. Eindeloze goed onderhouden fietspaden en schitterende weilanden en duinen om van te genieten. Ambitieuze wielrenners trekken er in de zomer op uit om bergen in Zuid-Europa te bedwingen. Met de toegenomen interesse voor wielrennen, neemt ook de behoefte aan professionelere materialen toe. Steeds meer Nederlanders schaffen een professionele racefiets aan.

Is het toeval dat in dezelfde jaren een andere rage de sportscholen veroverde? Spinning is één van de leukste en snelste manieren om calorieën te verbranden. In groepsverband of thuis, spinning is aan een niet te stuiten opmars bezig.

De moderne racefietsen en spinning-apparaten geven de mogelijkheid om te fietsen met speciale wielrenschoenen. Deze schoenen zijn meer dan een accessoire, ze vormen een onontbeerlijk onderdeel van de wielrenoutfit. Bij spinning geven ze een mogelijkheid om nog sneller calorieën te verbranden waarbij er ook nog voor gezorgd wordt dat de houding gezonder is. Uiteraard koop je ook deze schoenen online bij Zalando.

De wielrenschoen klik je vast in het pedaal, wat de mogelijkheid geeft om niet beurtelings met één voet kracht naar beneden te zetten, maar om ook bij de opgaande trapbeweging kracht te zetten. Hierdoor fiets je constant met twee benen en benut je ook andere beenspieren in de trapbeweging. Daarbij zorgen de schoenen ervoor dat je constant met de punten van je voeten op de pedalen zit. Dit stelt je in staat om zo veel mogelijk kracht op de pedalen te zitten en, niet onbelangrijk, het zorgt er ook voor dat je in de meest gezonde zithouding op de fiets zit.

Wielrenners hebben van oudsher een obsessie met het gewicht van hun fiets. Bekend zijn de verhalen van professionele renners die in vroeger dagen gaatjes boorden in het frame of delen wegvijlden om maar een zo licht mogelijke fiets te krijgen. Tegenwoordig, met moderne racefietsen, is dit uiteraard niet meer nodig. Ook wielrenschoenen zijn gemaakt van licht, maar sterk materiaal. Denk hierbij aan carbon en andere kunststoffen. Het gebruik van deze stoffen, en de inspanningen die bij wielrennen worden geleverd, maken ventilatie van de schoenen zeer belangrijk.

Wielrenschoenen zijn uiteraard alleen te gebruiken op de fiets. Het kliksysteem onder de schoen zorgt ervoor dat de schoenen niet comfortabel lopen. Een harde, niet buigzame, zool is een kenmerk van een goede wielrenschoen. Een zachtere, verende, zool zou er immers voor zorgen dat er kracht verloren gaat bij de energie-overbrenging op de trappers. Bovendien kan er de meeste kracht gezet worden als de voet niet gebogen wordt.

Niet iedere racefiets gebruikt hetzelfde kliksysteem. De meest gebruikte systemen zijn Look, SPD (SL) en Time. Elk systeem vereist bepaalde plaatjes. Deze plaatjes zijn apart verkrijgbaar en kunnen onder elke wielrenschoen geplaatst worden. Je kunt dus, welke fiets je ook hebt, elke schoen kiezen die je maar wil. Deze plaatjes zorgen ervoor dat je de schoen los kunt klikken en dat deze vanzelf losklikt als je valt. De plaatjes verschillen onderling in de mate waarin de schoen vastzit aan de fiets. Elke wielrenner heeft hierbij een individuele voorkeur.

Door de kracht die tijdens het fietsen wordt gezet, zetten voeten iets uit. Hierom wordt over het algemeen geadviseerd een wielrenschoen een halve of hele maat groter te nemen dan een gewone schoen. Bij wielrenschoenen is het van belang om zowel in de breedte als in de lengte de juiste maat schoen te hebben. Bij veel schoenen kan er met gespen en riempjes nauwkeurig voor worden gezorgd dat de schoen de voet goed omsluit. Omdat je met een wielrenschoen, in tegenstelling tot een gewone schoen, ook een 'trekbeweging maakt', bij de trapbeweging omhoog, is het belangrijk dat ook de bovenkant van de schoen goed past om de voet. Hierbij moet je in het oog houden dat je tijdens het trappen geen druk voelt op je voet. Raadpleeg bij twijfel een maattabel op internet.