Justin Laevens: "Mentaal zwaar jaar achter de rug"

Door Glenn Hofkens op 19 Mar 2020 - 18:44
Printvriendelijke versie

Justin Laevens blikte samen met ons terug op zijn overstap van de junioren naar de beloften. Verder blikt hij ook al even kort vooruit naar wat eraan zit te komen het komende seizoen, geeft hij zijn ongezouten mening over de aanpassingen die gebeuren in de cross door Flanders Classics en de UCI en over de invloed van het coronavirus op zijn voorbereiding.

Wat is je hoogtepunt en dieptepunt van het voorbije veldritseizoen?
Mijn hoogtepunt van het seizoen heb ik niet echt. Ik heb gewoon enorm veel geleerd van dit seizoen. Het was mentaal een zwaar jaar voor mij.

Hoe verliep de aanpassing van junior naar belofte het afgelopen seizoen?
De aanpassing van junior naar belofte verliep heel stroef voor mij. Ik bekeek het week na week tijdens mijn seizoen want ik durfde niet verderop kijken naar het hele seizoen. De sprong is zo groot van junior naar belofte. Zeker voor mij aangezien ik niet echt groot ben.

Wat zijn je ambities voor komend wegseizoen?
Ambities voor volgend seizoen heb ik nog niet. ik heb net een rustpauze gehad en nu zal ik mij voorbereiden op het wegseizoen, dat minder lang zal duren dan vorig seizoen. Alles zal nauwkeuriger bekeken worden.

En heb je al gedacht aan de ambities voor het volgende crossseizoen?
Ik bekijk in juli en augustus wat mijn ambities zouden kunnen zijn naar volgend crossseizoen toe. Nu kan ik die moeilijk weten te zeggen. Maar qua structuur in training en voeding zal het een grote rol spelen voor mij. Zo hoop ik mezelf te verbeteren als renner.

Wat vind je zelf van de veranderingen in het veldritcircuit, met o.a. de nieuwe Wereldbeker en het steeds verminderen van het aantal aparte wedstrijden voor beloften?
Ik vind persoonlijk dat de cross naar zijn dood aan het wandelen is. Wij als jonge beloften, nog vol in de fleur van ons leven, die ons nu moeten bewijzen tussen de profs. Wij kunnen ons niet meer deftig bewijzen op die manier. Als alles zo veranderd zal ik dit zeer spijtig vinden. Zelf heb ik niets met wereldbeker wedstrijden te maken maar toch… Hoeveel aparte wedstrijden zullen er nog bestaan voor beloften? Ik ben blij dat de DVV Trofee nog aan ons denkt door aparte wedstrijden te geven voor ons!

Heeft de huidige coronacrisis een invloed op de planning voor het nieuwe seizoen voor u?
Voorlopig heeft het coronavirus nog niets met mijn planning te maken. Ik begin volgende week terug aan mijn trainingen en die zal ik rustig kunnen uitvoeren. Ik zou graag terug in juni de competitie willen hervatten en ik hoop dat tegen dan het coronavirus ons land wat verlaten heeft.

Gerelateerde artikels

Wij van Cyclingsite hadden onlangs een toffe babbel met eerstejaars belofte Justin Laevens. Hij vertelde ons over de overstap van de junioren naar beloften in het veld (die extra zwaar werd door de weinige aparte beloftencrossen) en vertelde ons ook nog iets privé dat hij graag openbaar wou maken...