Jorne Carolus : Mijn trui alle eer aandoen

Door Kurt Vermeerbergen op 20 Feb 2013 - 11:40
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jorne Carolus (Lotto Belisol) mocht vorig jaar de tricolore trui in ontvangst nemen na winst op het BK in Wielsbeke. In de sprint van een ruime kopgroep versloeg Jorne uit Hasselt, Tim De Troyer en Roy Jans. Jorne is de derde Belgisch kampioen, welke we aan het woord laten in aanloop naar het nieuwe wielerseizoen.1. Hoe blik je terug op je wielerseizoen 2012?

-Het was een seizoen met ups en downs: Het begin was minder dan verwacht. Tegen juli begon het te beteren. Ik denk dat de slechte seizoensstart te wijten was aan de bekkenslagoperatie die ik vorige winter liet doen.2. Je werd vorig jaar Belgisch kampioen. Had je deze overwinning verwacht? Heb je ook nadelen ervaren om met de Belgische trui rond te rijden?

-Verwacht is een groot woord, maar ik wist dat ik kon meedoen voor de overwinning, ik had goed getraind en de weken ervoor reed ik een aantal koersen met zeer goede resultaten. Aan een Belgische trui ondervind ik geen nadelen, ze zullen misschien wat sneller naar je kijken maar ik ervaar dit niet als een nadeel, eerder als een compliment.3. Je hebt gekozen om bij Lotto Belisol te blijven. Waarom de keuze voor deze ploeg?

-Bij Lotto Belisol krijg ik alle privileges die ik had gevraagd: ik mag zelf m’n programma samenstellen én word op 1 augustus stagiair bij de profploeg. Deze 2 factoren hebben de doorslag gegeven.

4. Wat is je rol binnen deze ploeg?

-Ik zal toch de rol hebben van enkele koersen te winnen en wegkapitein.5. Je combineert het wielrennen met je studies. Hoe doe je dat? Wat studeer je?

-De combinatie is niet altijd gemakkelijk, vaak is het laat thuiskomen. Ik combineer deze 2 door meerdere trainingen per dag te doen. Ik studeer Energietechnologie op de KHLIM in Diepenbeek.6. Hoe heb je u voorbereid op het nieuwe seizoen?

-Ik heb mij vooral voorbereid in België, vaak met de MTB door de sneeuwval.7. Wat zijn je doelstellingen ?

-De doelstellingen zijn om een regelmatig seizoen te rijden met enkele uitschieters. Het zou mooi zijn als ik enkele mooie koersen kon winnen en op deze manier m’n trui te laten zien.8. Welk is u sterkte in een wedstrijd?

-Ik heb een goede sprint en kan goed explosieve klimmen op. Langere klimmen tot 3-4 kilometer lukken meestal ook nog.9. Naar welke wedstrijden kijk je het meeste uit?

-Ik kijk naar verschillende wedstrijden uit. Onder meer: Brussel-Zepperen, Parijs-Roubaix en mits nationale selectie: Ronde van Vlaanderen.10. Wanneer is u seizoen geslaagd?

-Mijn seizoen is geslaagd als ik mijn trui eer heb aangedaan.11. Momenteel is er veel te doen in de media over de vele dopingschandelen. Wat is u visie hierop?

-Het is uiteraard niet goed voor de sport en ik hoop dat de fouten uit het verleden geen invloed gaan hebben in de toekomst. Ik geloof erin dat het wielrennen (en sport in het algemeen) de laatste jaren zuiverder is geworden.Foto: Melissa Verdonschot

Gerelateerde artikels

In augustus en september wordt de profploeg van Lotto Belisol vervoegd door twee stagiairs uit de U23-stal: Stig Broeckx uit Dessel en Jorne Carolus uit Hasselt. Stig Broeckx: " Ik wist dat er elk jaar 2 renners van het belofteteam kans maakten om stagiair te worden. Nadat ik een aantal goede...
Naar goede gewoonte in Dilsen-Stokkem stonden er voor de elites & beloften maar liefst 33 ronden op het menu van elk 3,333 km... Goed voor net geen 110 km. Een bijzonder kleine maar bochtrijke omloop dus. 80 renners stonden klaar om de start te nemen.  Ook naar goede gewoonte ligt de...
Met 126 stonden ze aan de start te Rotselaar, een “Open”-wedstrijd voor Elites zc/U23/Amateurs & Masters. Er dienden 14 ronden van 6,9 km afgelegd te worden. De eerste 3 ronden lag het tempo zéér hoog waardoor het voorin het peloton steeds beperkt bleef tot enkele prikjes van kleine...
Het bestuur van Lotto Belisol U23 is verheugd om te kunnen melden dat Jorne Carolus, Belgisch beloftenkampioen, ook volgend jaar de kleuren van Lotto Belisol zal verdedigen. Jorne had aanbiedingen gekregen van verschillende beloften- en profteams, maar besliste om zich in zijn vertrouwde omgeving...