Joran Wyseure: "Ik hoop opnieuw enkele stappen voorwaarts te zetten"

Door Kurt Vermeerbergen op 19 Apr 2020 - 18:12
Printvriendelijke versie

Joran Wyseure  (Tormans - Acrog CX) mag tevreden terugblikken op zijn crossseizoen 2019-2020. In zijn eerste jaar als belofte kon hij enkele zeer mooie uitslagen behalen en mocht hij enkele keren ons land verdedigen in de wereldbekers. Joran hoopt in september opnieuw enkele stappen voorwaarts te kunnen zetten.

1. Was het een moeilijke overstap van junioren naar beloften?
Ik heb de overstap eigenlijk zeer goed verteerd, want in mijn eerste cross in Kessel werd ik onmiddellijk 3e. Ook in de crossen bij de elites en de u23 kon ik goed mijn mannetje staan! Dit komt ook doordat ik vorige zomer de kans kreeg van mijn ploeg om mooie wegkoersen te rijden en enkele mountainbikewedstrijden mocht betwisten.

2. Hoe kijk je terug op het afgelopen crossseizoen in het algemeen? Wat waren je hoogtepunten?
Ik ben zeer blij met mijn crossseizoen als eerstejaars belofte. Ik heb een mooie stap gezet die ik hopelijk nog enkele keren hoop te zetten in de toekomst. Mijn hoogtepunten waren mijn 3e plaats in Ronse bij de u23 categorie en mijn 8ste plaats bij de elites in Bredene. Ik vond dat ik redelijk constant gereden heb, maar er zaten soms ook slechte dagen tussen. Deze zou ik er graag nog willen uitwerken richting de toekomst.

3. Wat was je diepste ontgoocheling van het seizoen?
Bk in Antwerpen was voor mij echt de grootste ontgoocheling van het seizoen.

4. Waarom was het BK je diepste ontgoocheling van het seizoen?
Dit was één van mijn hoofddoelen van het seizoen ondanks dat het parcours niet op mijn lijf geschreven was. Het viel na 50m al helemaal in het water… ik schoot in de start met beide voeten uit mijn pedalen door een geblokkeerde ketting, waardoor ik op mijn bovenbuis terecht kwam maar gelukkig nog kon recht blijven. Zo begon ik aan een lange inhaalrace, maar doordat ik van crosser naar crosser moest rijden en op de technische zandpassages niet goed kon passeren vond ik mijn ritme niet helemaal. Ik kon toch nog een renner of 40 voorbijsteken en werd nog 21ste. Dit was helemaal niet waarvoor ik naar Antwerpen was gekomen.

5. Je verdedigde enkele malen ons land in de wereldbekermanches. Ben je tevreden over je prestaties daar?
Ik was zeer tevreden dat ik twee wereldbekers heb mogen rijden als eerstejaars belofte, al was ik toch een beetje ontgoocheld toen ik niet mee mocht naar Koksijde. In Namen was het zeer zware kost door de regenval en het loodzware parcours, doordat ik vanachter moest vertrekken en het sterke deelnemersveld was het moeilijk om een zeer goed resultaat te rijden. Ik kwam pas na halfweg helemaal in mijn ritme en werd 25ste. Enkele dagen nadien trok ik met volle moed naar de wereldbekermanche op het circuit van Zolder. Daar moest ik ook achteraan starten maar ik kon goed opschuiven en werd er 14de.

6. Heeft de huidige coronacrisis een invloed op de planning voor het nieuwe seizoen voor u?
Ja, ik denk dat deze crisis bij iedereen een grote invloed heeft op de planning. Ik had mijn zomerprogramma opgesplitst in twee competitieperiodes, één van halverwege april met als hoofddoel enkele interclubwedstrijden en een vierdaagse mountainbikewedstrijd in de Ardennen: BeMC. Deze wedstrijden vallen nu al in het water. Maar daarna ging ik vanwege de examens een maand ‘rusten’ en dan valt de tweede competitieperiode (die hopelijk wel nog doorgaat) met o.a. enkele interclubs enz.

7. Welke parcours op de weg/mtb liggen uw het beste?
Op de weg denk ik dat ik wel wat van alles aankan, vooral zowat heuvelachtige parcoursen waar het peloton in stukken scheurt. Voor de mountainbike vind je vooral in de Ardennen wedstrijden en enkele in Vlaanderen. De wedstrijden in Vlaanderen liggen me wel nog goed omdat deze wat aanleunen aan cyclocross wedstrijden, maar de wedstrijden in de Ardennen vind ik echt gewoon superleuk om te doen!

8. Wat zijn je doelstellingen voor het weg of mtb-seizoen?
Echte doelstellingen heb ik momenteel niet door de huidige situatie. Ik mik gewoon naar volgend crossseizoen en zal daar weer proberen goed te zijn. Het is voorlopig voor iedereen wat koffiedik kijken! Hopelijk kan ik deze zomer nog een paar mooie wedstrijden meepikken.

9. Heb je al gedacht over je ambities voor het volgende crossseizoen?
Ja, natuurlijk zit ik daar al eventjes mee in mijn gedachten. Ik zou graag nog eens de stap vooruit zetten zoals ik die de vorige twee jaar kon zetten. Ook zou ik graag weer enkele wereldbekers rijden en nog wat constanter presteren dan vorig seizoen. Dit allemaal zou mij ook wat helpen als ik iets meer vooraan zou kunnen starten, want dit jaar stond ik meestal bij mijn leeftijdscategorie (u23) op de zesde rij ongeveer.

10. Wat vind je zelf van de veranderingen in het veldritcircuit, met o.a. de nieuwe Wereldbeker en het steeds verminderen van het aantal aparte wedstrijden voor beloften?
Dit vind ik een moeilijke vraag, omdat ik denk dat we het eerst allemaal eens moeten ervaren voor we er echt een mening over kunnen vormen. Maar de wereldbeker vind ik wat jammer dat de helft maar voor u23 is waarvan maar twee of drie wedstrijden in België. En hoeveel renners zullen mee mogen naar buitenlandse en binnenlandse wereldbekers? Het is ook nog wat afwachten wat het wordt met de jongerencategorieën. Ik vond het eigenlijk goed zoals de kalender was dit jaar. Wat betreft het verminderende aantal aparte wedstrijden voor u23 vind ik dit deels jammer want hierdoor is het moeilijker om aan uci punten te geraken en zo zoekt iedereen van de jeugd ook het buitenland op. Wanneer je deelneemt aan een wedstrijd van elites mag je soms al blij zijn dat je kan uitrijden terwijl je bij je leeftijdscategorie eens een dichtere plaats kan behalen. Aan de andere kant vond ik de crossen bij de elites ook superleuk omdat ik hierin mijn voordeel haal van het uur, want de laatste rondes zijn meestal mijn beste.
 

Gerelateerde artikels

In Koekelare ging de zege bij de junioren naar Joran Wyseure. Joran kon solo naar zijn tweede zege van het seizoen rijden. De tweede plek was voor Elio Clarysse. "Ik nam de kopstart en kon al na een halve ronde wegrijden. Daarna bouwde ik mijn voorsprong uit tot 45 seconden. Ik rij binnen in...
Vandaag in Bredene reden de beloften samen met de profs. Als je naar de top 10 kijkt, zie je daar één opmerkelijke naam op plaats 8, deze van eerstejaars belofte Joran Wyseure. Hij verrast vriend en vijand opnieuw met een knalprestatie zoals enkele weken geleden in Ronse. "Ik stond op de 3e...
Overmorgen is het eindelijk zover, het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende. Joran Wyseure (Acrog-Tormans BC/CX) start er om 13.30u aan zijn eerste WK ooit. We blikken met de tweedejaars belofte even vooruit naar zaterdag. 1. Het parcours in Oostende, is dat een parcours op jouw maat? Het...
Bij de beloften in Ronse was de Nederlander Ryan Kamp de snelste. De opmerkelijkste naam op het podium was deze van eerstejaars belofte Joran Wyseure. Hij werd 3e op 56 seconden van de winnaar.  De nummer 4, Ryan Cortjens (ook eerstejaars) volgde op bijna 1 minuut van Joran. "Ik nam een...
In de Grande Prémio do Minho in Portugal stond de zwaarste rit op het programma van deze driedaagse. De Nederlander Joris Buters werd de beste renner van Acrog - Pauwels Sauzen - Balen BC van de dag. Daan Grosemans werd 18e. Joran Wyseure mag met de groene trui huiswaarts keren. "Ik eindigde...
Eerstejaars belofte Joran Wyseure  won vandaag voor de derde keer op rij de manche van de Vlaamse Cyclocross Cup in Lichtervelde. Het is voor de Joran zijn eerste zege van het seizoen. "Voor de derde keer op een rij de thuiscross in Lichtervelde gewonnen. Ik was mee met de kopgroep van...