Joeri Calleeuw wint Gent-Staden

Door Glenn Hofkens op 5 Mar 2014 - 19:45
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Zondag stond de eerste manche van de Beker van België voor eliterenners zonder contract en beloften op het programma. Gent-Staden is de eerste in een reeks van zeven wedstrijden, waaronder ook een ploegentijdrit. De wedstrijd startte in Gent, aan het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx om 13.15 uur. Vanaf daar ging het in één rechte lijn naar Staden over een afstand van 56,5 km. Eens daar reden de renners nog een grote lus van 30 km alvorens te starten aan de plaatselijke ronden, in totaal 6 van 13,4 km. Door het hoge tempo in de rechte lijn naar Staden ontstonden er regelmatig breuken in het peloton. Er ontstond uiteindelijk een ruime kopgroep waar 8 renners uit zouden ontsnappen. Op het einde werd ook nog een grote groep uit koers genomen wegens een achterstand van meer dan 10 minuten op de koplopers. In de laatste ronde van de wedstrijd kon Joeri Calleeuw (Geldhof Jielker Cycling Team) nog wegrijden van zijn medevluchters. Hij kwam aan met een voorsprong van 7 seconden Rob Leemans (Lotto Belisol U23) die 2e werd voor Bert Van Lerberghe (EFC-Omega Pharma-Quick Step), Christophe Van Cauwenberghe (Cycling Team BCV-Works - Soenens), Davy De Scheemaeker (Smartphoto Cycling Team) en Jeroen Lepla (VL Technics - Abutriek Cycling Team), die 6e werd. Belgisch kampioen bij de beloften Jens Wallays (EFC-Omega Pharma-Quick Step) werd 7e op 23 seconden, zijn ploegmaat Daan Myngheer 8e op 29 seconden. Drie renners sprongen nog weg uit het eerste peloton. Valentijn Lauwers (Steeds Vooraan Kontich vzw) werd 9e 2'01", Davy Commeyne (Smartphoto Cycling Team) vervolledigde 2 seconden later de top-10. Michiel Broes (United Cycling Team Sint-Truiden) werd nog 11e op 2'07". Kess Heytens (Wielerteam De Cock - Woningbouw Vandekerckhove) won de pelotonspurt voor plaats 12. 90 van de 196 renners reden de wedstrijd uit. Het wedstrijdgemiddelde bedroeg 41,532 km/h.

In de stand is Joeri Calleeuw ook de eerste leider omdat hij rijdt voor een ploeg uit de Beker van België. Hij heeft 30 punten, Davy De Scheemaeker is 2e met 28 punten, Valentijn Lauwers 3e met 26 punten, Davy Commeyne 4e met 24 punten en Michiel Broes 5e met 22 punten.

In het jongerenklassement hebben zowel Glenn Debruyne (CT 2o2o) als Thibaut Parmentier (Verandas Willems - CC Chevigny) 1 punt. Debruyne is wegens zijn betere klassering in de wedstrijduitslag wel de leider.

In het ploegenklassement leidt Smartphoto Cycling Team voor Geldhof Jielker Cycling Team en Wetterse Dakwerken - Trawobo - VDM CT.

Achttien ronden moesten de 102 elite zonder contract/beloften afleggen in Oosterzele woensdagavond. Joeri Calleeuw won de spurt voor de eerste plaats. Het is voor Joeri zijn 10e zege van het seizoen. "Na 4 rondes weggeraakt met 8 (de eerste 8 in de uitslag). In de voorlaatste ronde demarreerde...
Op zondag 24 augustus vonden in Tervuren-Vossem de Belgische Kampioenschappen plaats voor eliterenners zonder contract en beloften. Om 9.30 uur stonden de elite zonder contract al klaar voor hun wedstrijd. De ontsnapping van de wedstrijd bestond uit Johan Coenen (Differdange CT), Dries Hollanders (...