Jeroen Pattyn: "Verstand gebruiken in de koersen"

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Jul 2015 - 20:17
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jeroen Pattyn tekende als eerstejaars belofte bij VL Technics-Abutriek. Jeroen is inmiddels naar Italie vertrokken waar hij vandaag start in Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc 2015

1. Hoe kijk je terug op je juniorenperiode? Het was een hele mooie periode, vooral het laatste jaar was de moeite waard. Ik heb vrij constant en op hoog niveau kunnen presteren, maar enkel de grote overwinning ontbreekt.

2. Is de overstap van junior naar belofte verlopen zoals je zelf vooropgesteld had? Wat was de moeilijkste aanpassing? Ik ben iets te laat begonnen met trainen. Ik had wat mentale rust nodig na vorig seizoen. Met dan ook nog eens slopende examens in januari uitte dit zich in een moeilijke seizoenstart. Ik werd er letterlijk vaak uitgereden. Na een maandje ging het al beter, al voel ik wel vaak nog dat ik eerstejaars ben. Met het hoofdje rijden is dan ook de boodschap, iets wat ik vroeger nooit deed.

3. Het seizoen is nu ongeveer halverwege. Tevreden over de eerste maanden? Ik heb een stuk of 5 top 10 plaatsen behaalt in kermiskoersen en ook in de finales van grote koersen kon ik af en toe mee doen. De vorm blijft nog altijd in stijgende lijn gaan, dus ik kan zeker niet klagen!

4. Naar welke wedstrijden kijk je dit seizoen nog uit? Ik vertrek nu naar Aosta in Italië, een zeer lastige ronde in de bergen. Ik ga er vooral naar toe om bij te leren dit jaar, presteren is nog wat te hoog gegrepen op zo'n hoog niveau. Nog doelen zijn het BK, enkele rondjes in het buitenland en Lombardije om af te sluiten.

5. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Daar mag ik zeker niet over klagen. In de toekomst wil ik mij er nog wat meer op toe leggen.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Een allrounder die vooral op lastig parcours uit de verf komt.

7. Spurt of solo? Waarom? Niets is zo mooi als een lange solo.

8. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind? Waarom? Als je in vorm bent zijn beide plezant, in een wat mindere periode is dat afzien.

9. Wanneer ga je tevreden zijn van het seizoen? Als ik goed kan mee doen in enkele koersen waar ik me op toe leg en niet te veel pech ken. Presteren hoeft nog niet dit jaar: alles mag, niets moet. Dat is voor de volgende jaren.

10. Hoe combineer je het wielrennen met school/werken? Moeilijk? Ik heb juist mijn eerste jaar bio-ingenieur op de universiteit achter de rug. Zeker tijdens de examens is het niet veel fietsen geblazen. Het is niet makkelijk de combinatie, maar mogelijk. Het vergt vooral een nodige dosis zelfdiscipline met momenten.

Gerelateerde artikels

Eerstejaars belofte Jeroen Pattyn heeft zijn eerste zege binnen. In Brasschaat ging Jeroen er solo vandoor en deed vader Pattyn prima werk voor zijn zoon. "De eerste koershelft heb ik wat afgewacht. Omdat ik woensdag alweer start in de ronde van Namen wou ik niet te zot doen. Met nog een...
Peter Barusevicus was de overwinnaar in Berlare. Jeroen Pattyn moest de Engelsman laten voorgaan in een sprint met 2. "Het was een snelle koers: 46,5 gemiddeld na 126km. Al vrij snel ontstond er een ruime kopgroep van 17, met ook mijn vader bij. Ik kon nog net met 2 anderen de aansluiting...
Met 83  elite z.c./U23 werd er gisteren gestart in ´S-Gravenwezel voor een wedstrijd over 112 km. Jeroen Pattyn was in een sprint met 3 de snelste. Het is voor Jeroen zijn eerste zege van het seizoen. "Ik zit momenteel al volop in de examens, dus veel ambitie had ik eigenlijk...
Jeroen Pattyn heeft zijn onderkomen voor volgend jaar gevonden als eerstejaars beloften. Jeroen zal aan de slag gaan in de kleuren van VL Technics-Abutriek. Klimmen is een specialiteit van deze Antwerpse renner. "Ze volgden me al langer en Rudy wou me echt hebben, dat is altijd plezant. VL...