Jenko Bonne rijdt laatste wedstrijd op zondag 22 december: "Mijn tijd bij Lares Doltcini zal ik nooit vergeten"

Door Kurt Vermeerbergen op 28 Nov 2019 - 19:51
Printvriendelijke versie

Op zondag 22 december zullen we voor de laatste keer Jenko Bonne aan de start zien verschijnen om het beste van zichzelf te geven. Jenko zal in Balegem zijn allerlaatste cross rijden in competitieverband. Opnieuw een sympathiek talent dat we zien verdwijnen uit het peloton.

Je hebt besloten om een stap terug te zetten in het veldrijden. Waarom deze keuze?
Van bij de junioren heb ik beslist als ik geen profrenner ging worden dat ik maar 1 jaar elite zc ging zijn en dan ging stoppen. Het is lastig om na het werk nog gemotiveerd te zijn om een goede training af te werken. Meestal ben ik niet fit genoeg om nog goed door te trainen en dan is het maar 1 uurtje losrijden. Met 4 à 5 uur training per week is het moeilijk om goed te presteren in het weekend. Ik heb een goede baas en doe mijn werk graag dus dan is de beslissing makkelijker gemaakt om geen competitie meer te doen en het gewoon voor het plezier te doen zonder mezelf enige druk op te leggen.

Was dit seizoen een verloren seizoen voor je?
Nee, dit was niet echt een verloren seizoen voor mij. Ik amuseer mij nog op de crossen en ik doe het nog graag. Maar alleen met crossen in het weekend kom je er niet. In de week is het belangrijk om goed te kunnen trainen en dat is bij mij niet het geval.

Toch neem je geen definitief afscheid van het wielrennen/crossen. Wat zijn de plannen?
Ik zal nog steeds fietsen voor het plezier zoals de ronde van Vlaanderen voor toeristen 230 km en af en toe nog eens een mtb toertocht voor het plezier. Als het mooi weer is, nog gewoon op mijn gemakje gaan sporten. Maar geen competitie want het niveau is de laatste jaren serieus omhoog gegaan.

Wat zijn voor uw persoonlijk de hoogtepunten van je crosscarrière? En je dieptepunten?
Mijn absolute hoogtepunt was mijn selectie voor de wereldbekermanche in Valkenburg ( Nederland ) bij de junioren en mijn 3e plaats vorig jaar in de dvv verzekeringentrofee in Hamme. Andere hoogtepunten waren mijn overwinningen en de selecties in de wereldbekers in België. Mijn dieptepunt was vooral mijn val op het bk in Erpe Mere toen ik mee was met de top 5. Hierna was heel mijn seizoen niet meer goed doordat ik enkele weken aan de kant stond door mijn val.

Welke jaren waren voor u persoonlijk de tofste en waarom?
Voor mij was de junioren categorie de tofste periode. Ik had een super hechte ploeg, een top ploegleider en de sfeer was super goed op stages en in de interclubs. Dit was bij Lares Doltcini, een tijd die ik nooit meer zal vergeten.

Welke raad zou je een beginnende crosser meegeven?
Dat ze gewoon moeten genieten en plezier hebben in wat ze doen. Dat ze vooral moeten genieten in de categorieën tot en met de junioren. Want het is eenmaal als ze belofte zijn dat het serieus word en dan moet je al als 18-jarige bij de profs rijden en dan word het heel moeilijk om de crossen uit te rijden bij deze mannen. Want B-crossen zijn er niet meer zoveel en er zullen alleen nog maar meer en meer b-crossen verdwijnen de komende jaren.

Welke crossen staan er nog op het programma en waar neem je afscheid?
Ik ging normaal gezien nog in Moerkerke , Zarren en Balegem rijden, maar door mijn val dit weekend in Wachtebeke weet ik niet wanneer ik nog zou kunnen cross. Momenteel is dat nog een vraagteken. Ik heb mijn ribben gekneusd en bij diep ademhalen doet mijn ribben en borstkas serieus wat pijn. Maar Balegem is sowieso mijn allerlaatste cross die ik ga rijden.

Bedankt Jenko om altijd voor ons paraat te staan! Een verslagje of een interview, niets was je teveel. Veel succes met je toekomstplannen en wie weet .... tot aan de andere kant van de nadarhekken.

Gerelateerde artikels

Jenko Bonne start zaterdag zijn crossseizoen in de kleuren van het Baguet - MIBA Poorten - Indulek Cycling Team. Jenko maakt de overstap van de junioren naar de beloftecategorie. "Er was geen plaats voor mij bij Sunweb - Napoleon Games en dan heb ik samen met Mario De Clercq en Andre...
Jenko Bonne was vandaag de triomfator in Beernem. Hij behaalde met een voorsprong van 7 seconden op de nummer 2 zijn 3e zege van het seizoen. "Mijn start was zeer goed. Ik draaide als eerste het veld in maar maakte halfweg de eerste ronde een fout waardoor ik de eerste 2 moest laten rijden....
Slechts 28 renners aan de start welke de natste wedstrijd zou worden van de dag. De renners kregen tijdens hun wedstrijd een fikse regenbui over hen. In de eerste twee ronden zagen we een sterke Bert Eeckman en Robbert Brughmans de wedstrijd in handen nemen. Het duo kreeg nadien het gezelschap van...
Jenko Bonne is één van de veldrijders die zijn onderkomen vond bij het Baguet - MIBA - Indulek - Derito CT. Jenko start morgen op het Belgisch kampioenschap met een nuchtere visie. 1. Wanneer ben je gestart met het wielrennen/crossen? Weet je nog vanwaar de keuze voor deze sport? Ik heb...
Gisteren werd er in Zele het Oost-Vlaams kampioenschap veldrijden gereden. Braam Merlier won de wedstrijd en werd provinciaal kampioen bij de ezc. Jenko Bonne werd 2e en werd provinciaal kampioen bij de belofte. "Als 2e het veld ingedraaid vandaag, na Jenko Bonne(die rap van start ging)....
Jenko Bonne kon vandaag in Assenede voor de 2e keer van het seizoen het zegegebaar maken. Ploeggenoot Kenneth van Compernolle werd tweede. Jarno Liessens vervolledigde het podium. "Ik was goed vertrokken en ben als 5e in het veld gedoken. Toen we aan de 2e ronde begonnen heb ik mij op kop...