Jenko Bonne: "Ik heb geen grote verwachtingen op het BK"

Door Kurt Vermeerbergen op 9 Jan 2016 - 15:50
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jenko Bonne is één van de veldrijders die zijn onderkomen vond bij het Baguet - MIBA - Indulek - Derito CT. Jenko start morgen op het Belgisch kampioenschap met een nuchtere visie.

1. Wanneer ben je gestart met het wielrennen/crossen? Weet je nog vanwaar de keuze voor deze sport? Ik heb gevoetbald tot mijn 11 jaar en dan gestopt omdat ik het niet meer zo tof vond. Dan ben ik beginnen koersen op mijn 12 jaar, dat vond ik wel tof maar wel lastig. Ik ben in het wielrennen terecht gekomen omdat mijn papa ook lang heeft gekoerst op de weg. Ik kocht een gewoon fietsje voor te koersen maar op mijn eerste koers was ik 9e en dat smaakte naar meer. Tijdens mijn 4e koers was ik al 2e  en dat na de 3 laatste rondes alleen te rijden. Daarna kwam er nog iemand bij en dan in de sprint jammer genoeg verloren. Als eerstejaars nieuweling ben ik gestart met crossen, dat was dan wel vooral bij de LRC, bij de nevenbonden. Maar als 2e jaars nieuweling ben ik beginnen crossen bij de bond. Ik had al snel door dat ik crossen veel leuker vond dan op de weg.

2. Je bent zowel actief op de weg als in het veld. Naar wat gaat je voorkeur uit? Mijn voorkeur gaat naar veld want ik vind veld nog altijd leuker dan op de weg. Maar natuurlijk moet ik ook wat koersen op de weg voor snelheid en voor mijn basisconditie te verbeteren.

3. Inmiddels is het veldritseizoen op enkele maanden van het einde. Hoe kijk je er op terug? Ik ben al heel tevreden hoe het veldritseizoen is verlopen want ik had juist voor het crossseizoen gezegd moest ik in de eerste 10 kunnen rijden in een B-cross bij de beloften en elites z.c. dan zou ik al tevreden zijn. Ik had wel wat zenuwen want zo de eerste cross tussen de beloften en el. z.c is toch altijd bang afwachten hoe die zal verlopen. Mijn eerste cross werd ik 10e dus ik was wel content. Maar daarna werd ik 8ste, de week erna 3e in Koningshooikt dus mocht ik zeker niet klagen als eerstejaars belofte. Dan ben ik een periode ziek geweest en daarna begon ik terug beter te rijden met een 4e, 3e en 2e plaats achter elkaar. Alleen zou ik volgend jaar toch wel wat beter willen presteren in de A-crossen want daar heb ik het toch moeilijk mee om vooraan bij de eerste 15 te eindigen. Maar voorlopig mag ik niet klagen van mijn crossseizoen.

4. Wat zijn de verwachtingen / doelen voor de resterende maand? Ik zou de komende maand nog mooie uitslagen willen rijden maar ik rij vooral nog A-crossen dus dat zal wel moeilijker zijn maar ik ga mijn best doen. Ik wil het crossseizoen afsluiten met een goed gevoel.

5. Wat is voor jouw het ideale crossparcours? Mijn ideale crossparcours is technisch dat een klein beetje vettig ligt maar ook niet te veel. Of snelle omlopen met veel draaien en keren. Echt zware crossen is niet aan mij besteed want ik heb de macht nog niet om door de modder te kunnen ploeteren.

6. Wat verwacht je voor het BK in Lille?  Ik heb geen grote verwachtingen van het BK want er zijn heel wat beloften beter dan mij. Maar hoop gewoon een goede gevoel en goede wedstrijd te rijden en dan zullen we wel zien waar het schip strand.

7. Begin februari ga je onder het mes? Wat gaat er juist gebeuren? Wanneer kan je aan u wegseizoen beginnen? Ik moet 10 februari geopereerd worden aan mijn linkervoet. Er is daar een stukje bot afgebroken waardoor ik op sommige zware crossen waar ik veel moeten duwen op de pedalen of als ik moet lopen er heel wat last van heb. Dan kan ik er bijna niet meer oplopen of er macht op zetten. Tijdens een kijkoperatie gaan ze dat stukje bot eruit halen. Wanneer ik precies mijn wegseizoen kan beginnen weet ik nog niet maar normaal ga ik in mei al wedstrijden kunnen aanvatten maar we zullen zien hoe de revalidatie verloopt.

8. Je koos om als belofte te starten bij het Baguet - MIBA - Indulek - Derito CT. Waarom de keuze voor deze ploeg? Is dit geen nadeel in de cross om meestal alleen te starten? Vorig jaar reed ik nog bij Lares Doltcini maar er was jammer genoeg geen plaatsje vrij voor mij bij toen nog Sunweb Napoleon Games. Maar dan heeft Andre Tummeleer en Mario de Clercq mij gezegd dat Baguet een goede ploeg was, want zij rijden ook een mooi wegprogramma. Zo kan ik ook zonder enige druk of stress blijven presteren en hopelijk verder groeien. Ik vind het niet echt een nadeel dat ik alleen moet starten in de cross want zoveel aan elkaar heb je niet echt want cross is meestal ieder voor zich.

9. Springen over de balken of niet? Hoe kies je ? Meestal spring ik niet over de balken want elke keer dat ik voor die balken kom durf ik er niet over te springen. Maar thuis durf ik het wel. Maar ik ga er in de zomer werk van maken om er toch durven over te springen in de cross.

10. Met welke doelen start je op de weg volgend seizoen? Ik hoop dat ik mijn koersen vlot kan uitrijden en dat ik geen zware blessures of zware valpartijen heb.

11. Op welk parcours kom je op de weg ten volste tot u recht? Ik kom best tot mijn recht op snelle parcours met een hoge gemiddelde snelheid, die kan ik het best aan. De koers die voor mij ook goed was bij de junioren was Tour du Condroz. Dat is een koers bergop en bergaf maar ook niet te zwaar. Daar heb ik een super wedstrijd gereden maar pech heeft er daar anders over beslist voor een zeer mooie uitslag te rijden.

12. Wat verkies je: spurt of solo? Waarom? Ik verkies toch liefst een solo want een solo overwinning vind ik toch altijd mooier dan een spurt. Je kan ook meer genieten van een overwinning als je solo aankomt dan in een spurt.

13. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Tijdrit is niet echt mijn beste vak want dat is toch nog altijd iets anders dan een gewone wedstrijd.

14. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een wedstrijd met veel wind is mijn voorkeur want dan word er alles op een lint getrokken. Ik heb dat wel graag dan worden er toch veel renners afgereden en ga je met een kleiner peloton naar de meet.

De snelle vragen
Lievelingskleur : blauw
Favoriete muziek : r city locked away
Favoriete film : pitch perfect
Lievelingseten : wyngums
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Brunette of blondine : blondine
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie

 

Gerelateerde artikels

Jenko Bonne kon vandaag in Assenede voor de 2e keer van het seizoen het zegegebaar maken. Ploeggenoot Kenneth van Compernolle werd tweede. Jarno Liessens vervolledigde het podium. "Ik was goed vertrokken en ben als 5e in het veld gedoken. Toen we aan de 2e ronde begonnen heb ik mij op kop...
Na zijn zege vorige week deed Jenko Bonne het vandaag nog eens over in het West-Vlaamse Zarren. Jenko won solo zijn tweede zege van het seizoen. "Ik ben 2e in het veld gekomen maar heb snel de kop gepakt en dan had ik al eens doorgetrokken en had een klein kloofje maar dan terug laten inlopen...
Slechts 28 renners aan de start welke de natste wedstrijd zou worden van de dag. De renners kregen tijdens hun wedstrijd een fikse regenbui over hen. In de eerste twee ronden zagen we een sterke Bert Eeckman en Robbert Brughmans de wedstrijd in handen nemen. Het duo kreeg nadien het gezelschap van...
In Balegem was het vandaag de allerlaatste cross voor Jenko Bonne. De elite zonder contract nam er afscheid van zijn supporters. Jenko zal hier en daar volgend seizoen nog wel eens aan de start verschijnen maar dan echt voor de fun. "Mijn laatste cross was heel hard afzien na 4 weken geen...
Jenko Bonne start zaterdag zijn crossseizoen in de kleuren van het Baguet - MIBA Poorten - Indulek Cycling Team. Jenko maakt de overstap van de junioren naar de beloftecategorie. "Er was geen plaats voor mij bij Sunweb - Napoleon Games en dan heb ik samen met Mario De Clercq en Andre...
Jenko Bonne kwam in Bredene na 1 uur wedstrijd solo over de eindmeet. De sterke belofte werkte bijna de hele wedstrijd solo af. "Ik had een super goede start en kwam als eerste het veld in. Ik heb direct eens goed doorgetrokken en zag dat er maar 2 konden volgen. In de 2e ronde mij in...