Jelle Vermoote: "Ik wil aan iedereen tonen dat ik er terug sta"

Door Kurt Vermeerbergen op 7 Jun 2020 - 19:04
Printvriendelijke versie

Jelle Vermoote kende afgelopen seizoen een moeilijk overgangsjaar van de junioren naar de beloften met de nodige ups en downs. Hij laat echter zijn hoofd niet hangen en kijkt vol goede moed uit naar september waar hij terug zijn plaatw wil veroveren in de subtop.

1. Was het een moeilijke overstap van junioren naar beloften afgelopen crossseizoen?
Ik had een heel goed seizoen als tweedejaars junior. Ik had een redelijk goede weg campagne met een overwinning in Portugal dus ik ging met heel veel vertrouwen over van de junioren naar de beloften. Mijn seizoen begon iets later dan gepland doordat ik mijn fietsen nog niet had. De eerste maand was alles behalve goed maar dat was de jaren ervoor ook altijd zo. Ik had een paar keer een paar uitschieters maar verder dan dit kwam het ook niet. Ik had niet gedacht dat de overstap naar de beloften voor mij zo groot ging zijn.

2. Hoe kijk je terug op het afgelopen crossseizoen in het algemeen? Wat waren je hoogtepunten?
Doordat het gevoel nooit goed zat kijk ik ook ontgoocheld terug op vorig seizoen. Ik had het mentaal ook wat moeilijk maar ik hoop om er volgend seizoen terug te staan! Ik had een paar uitschieters zoals een wedstrijd in Engeland waar ik op plaats 5 reed maar toen jammer genoeg een platte band kreeg waardoor een goede uitslag rap weg was. De kasteelcross in Zonnebeke had ik ook een goed gevoel en zat ik mooi in de top 15 tot ik terug af te rekenen kreeg met materiaalpech. De wedstrijden waar ik een beter gevoel bij had, had ik meestal pech waardoor ik terug een slechte uitslag reed.

3. Wat was je diepste ontgoocheling van het seizoen?
Mijn diepste ontgoocheling was toch wel Zonnebeke. Ik was erop gebrand om een goede uitslag te rijden in Zonnebeke. In ronde 3 zat ik rond plaats 15 en ik was constant aan het opschuiven tot ik jammer genoeg kettingproblemen kreeg, lang staan sukkelen en dan uiteindelijk op plaats 22 geëindigd. Er waren veel supporter dus dat was toch wel een ontgoocheling, ook omdat ik voor het eerste sinds lang terug een goed gevoel had en eens een goede uitslag ging rijden.

4. Hoe kijk je terug op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen?
Het Belgisch kampioenschap was voor mij toch een kleine opsteker. Ik startte op rij 3 maar zat rap rond plaats 8. Ik verloor wel iedere ronde wat plaatsen doordat ik op de lange rechte stukken nog kracht tekort kwam maar al bij al kan ik tevreden terug kijken op deze wedstrijd.

5.  Wat doe je in deze koersloze periode?
Ik heb heel veel werk voor school en zit nu midden in de examenperiode. Ik probeer af en toe eens te fietsen maar ik kom maar aan een 10-tal uren per week, school gaat op dit moment nog voor. S ’avonds speel ik eens met een vriend op de Playstation voor mijn gedachten wat te verzetten.

6. Welke parcours op de weg/mtb liggen uw het beste?
Op de weg heb ik het liefst dat het korte hellingen zijn, niet te lang en ook niet te stijl. Lichte heuvels zijn voor mij perfect. Ik kan nog redelijk goed sprinten dus een vlakke koers doe ik ook wel graag. Mtb weet ik nog niet. In de cross zijn het vooral zandcrossen.

7. Wat zijn je doelstellingen voor het weg of mtb-seizoen als deze opstart in augustus?
Ik had een programma die ik ging rijden met de ploeg in augustus maar al deze koersen zijn al afgelast waardoor ik nog niet weet welke koersen ik zal rijden. Ik ga al op stage met de ploeg eind augustus en dan komt het crossseizoen er al aan dus van koersen op de weg zal er denk ik niet veel in huis komen.

8.  Heb je al gedacht over je ambities voor het volgende crossseizoen?
Ik zou mij graag terug mengen tussen de subtop zoals bij de junioren, dan zou ik al heel blij zijn. Ik wil een grote stap zetten en aan iedereen tonen dat ik er terug sta achter een slecht jaar als eerstejaars belofte. In deze periode heb ik natuurlijk niet veel getraind maar ik hoop er toch te staan eind september. Ik zou graag terug een b-selectie halen voor een Wereldbeker met af en toe eens een uitschieter in de beloften wedstrijden.

9.  Wat zijn je sterkste punten en welk zijn je zwakke punten? Hoe wil je deze zwakke punten wegwerken?
Mijn zwakke punt is toch wel de balkjes. Ik oefen er soms op maar ik blijf toch altijd lopen in de cross waardoor ik bij sommige crossen toch veel tijd verlies. Mijn sterke punt is dat ik toch altijd blijf geloven in mezelf en dat ik weet dat ik het nog kan, ik weet dat ik er terug zal staan.

10.  Wat zijn je favoriete crossparcours ? Waarom?
Mijn favoriete parcours is toch wel Koksijde, ik woon 20 kilometer van het parcours. Toen ik klein was en een crosstraining deed de woensdagnamiddag was dat 9 van de 10 keer in Koksijde. Ik rij gewoon ook heel graag door het zand. Ik ben bij wijze van spreken een beetje opgegroeid op het parcours van Koksijde.

11. Wat vind je zelf van de veranderingen in het veldritcircuit, met o.a. de nieuwe Wereldbeker en het steeds verminderen van het aantal aparte wedstrijden voor beloften?
Ik vind dit geen zo een goed plan, voor de beloften is het al moeilijk genoeg om een uitslag te rijden bij de profs.  Je start altijd achteraan waardoor je nooit een goede uitslag kan rijden, je gaat je ook niet zo veel kunnen meten met je leeftijdsgenoten. De jongens die dan wat minder rijden en gedubbeld worden zoals veel beloften bij ons zullen rapper hun hoofd laten hangen en stoppen en dat vind ik niet zo goed eraan.
 

Gerelateerde artikels

Jelle Vermoote start zaterdag op het Belgisch kampioenschap te Kruibeke bij de junioren. Jelle kon dit seizoen al beslag leggen op verschillende podiumplaatsen. 1. Sinds wanneer ben je gestart met crossen? Hoe ben je bij deze sport terecht gekomen? Mijn eerste crossseizoen was als laatstejaars...
Jelle Vermoote heeft zijn wegseizoen afgesloten met een nieuwe zege. In Kortemark kon hij solo finishen. "In het begin veel aangevallen maar niet weggeraakt.  Iets voor half koers weggereden met Rune Thoré en goed rondgedraaid .Op een ronde en half van het einde alleen weggereden en solo...
Jelle Vermoote heeft zijn eerste wedstrijd van het seizoen op zijn naam geschreven. In Vinkt reed Jelle solo naar de meet. "Omdat het men eerste koers was heb ik de eerste helft van de koers gewoon goed meegereden vooraan en dan een paar keer aangevallen. De laatste ronde alles of niets...
Eerstejaars belofte Jelle Vermoote van het Acrog - Tormans Balen BC leverde gisteren een knappe prestatie in GP de Saint-Souplet. Hij kwam als 5e over de streep tussen renners van o.a. Lotto, GM Recycling Team, .... Niet slecht vonden wij voor iemand die zich volop voorbereid voor het crossseizoen...
Jelle Vermoote en Jarno Jordens zorgden voor een spannende wedstrijd bij de junioren te Kasterlee. In een spannende eindspurt was Jelle de sterkste. De twee hadden een voorsprong van 36 seconden bij elkaar gefietst. Stijn Cas was goed voor plaats 3. Foto's: https://www.flickr.com/photos/...
In Oostende was Jelle Vermoote de grote overwinnaar bij de nieuwelingen op Wapenstilstand. Hij had op de finishlijn 16 seconden op de nummer 2 Nicolas De Smet. Yorben Lauryssen werd verdienstelijk 3e. Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157676431037196