Hoe was de XCE wereldbeker in Abu Dhabi voor Zinni Van Looy?

Door Kurt Vermeerbergen op 28 Apr 2022 - 19:42
Printvriendelijke versie

Mountainbiker Zinni Van Looy heeft in de discipline eliminator vorig seizoen geproefd van de UCI XCE Wereldbeker circuit en wil zich vanaf dit jaar hier volledig op focussen. De volledige voorbereiding stond in  het teken van de kick off in Abu Dhabi op 23 april.

Als 19-jarige en jongste van de ganse bende was het afwachten wat hij  kon verwezenlijken wetende dat de volledige wereldtop aanwezig zou zijn. In de tijdrit zette hij een knappe tijd neer van 32.74 sec, op amper 0.9 seconden van de top 5. In de kwartfinale werd hij aangetikt in de startloop  waardoor hij de aansluiting met de 2 koplopers verloor en zich niet kon  plaatsen voor de halve finales. Toch een knappe 13e plaats en een 13e  plaats in het wereldbekerklassement.

Zinni werd door de organisatie uitgenodigd om ook de nationale serie te  rijden in Turkije Bodrum op 25 mei en daar gaat hij graag op in. Verder staan er nog wereldbekermanches op het programma zoals Leuven (5 juni), Fallun (17 juni, Zweden) en Aalen (23 juli, Duitsland)

Wat is MTB eliminator?
Cross-country eliminator (XCE) is een mountainbike raceformaat waarin vier rijders in elke manche tegen elkaar strijden, vergelijkbaar met Four-cross. De mountainbike Eliminator sprint race (XCE) is daarvoor een unieke combinatie. Renners mountainbiken razendsnel over een kort en uitdagend parcours vol obstakels. Volgens een eliminatiesysteem wordt er in verschillende heats met vier renners gestreden om dé 2 doorschuifplekken voor de volgende ronde te bemachtigen.