Grote Prijs Rik Van Looy van Westerlo naar Herentals

Door Kurt Vermeerbergen op 13 Sep 2023 - 13:27
Printvriendelijke versie

Op zondag 17 september wordt de 5de editie van de Grote Prijs Rik Van Looy voor beloften gereden tussen Westerlo en Herentals. Het belooft weer een hoogdag te worden voor het jeugdwielrennen.  'De parel van de Kempen' is de opvolger van Grobbendonk als startplaats. In het mooie, historische kader van kasteel van Gravin Jeanne de Merode krijgt de wedstrijd een startdecor dat bij de 'keizerlijke' status past. De eerste kasseien van het parcours liggen er al te wachten. Om 13 uur vlagt de Keizer himself de renners op gang.

Na het vertrek in Westerlo gaat het peloton meteen een eerste keer de finale in Herentals verkennen, om vervolgens twee keer te dokkeren over de stenen van de Wilgenweg en Leistraat, samen met de P. Van Lommelstraat in Olen de scherprechters van de wedstrijd. Daarna volgt opnieuw een passage door Westerlo, om de wedstrijd helemaal te laten losbarsten. De finish wordt verwacht rond 17 uur, aan het monument van de Keizer van Herentals op de Grote Markt.

De kwaliteit van het deelnemersveld belooft een hoogstaande strijd. Jaar na jaar krijgt de GP Rik van Looy sterkere delegaties van gretige ploegen aan de start. Acht WorldTour- en Procontinentale teams sturen hun beste beloften naar de Kempen. Die worden aangevuld met sterke clubs en continentale teams, die voornamelijk focussen op het ontwikkelen van nieuw wielertalent.

Alle deelnemers aan de Grote Prijs mogen rekenen op de morele steun en de onvoorwaardelijke sympathie van wielerkeizer Rik Van Looy. De enige echte winnaar van alle klassiekers heeft een hart voor de jeugd. Getuige daarvan onder meer zijn jarenlange steun aan de Vlaamse Wielerschool. “Het jeugdwielrennen is belangrijk”, verzekert Rik II. “Daar begint alles. Daarom willen we ook deze beloften, op de drempel van een contract, een mooie koers aanbieden van gemeente tot gemeente. Hopelijk is onze wedstrijd een springplank naar een mooie profcarrière.”

De wedstrijd is live te volgen op RTV en Sport10. Maar de weergoden lijken de wedstrijd goedgezind. We rekenen dus op een massale opkomst van de wielerliefhebbers. Er zijn ook nog tickets voor het koerscafé beschikbaar om de wedstrijd als een VIP te beleven. De ploegenvoorstelling heeft plaats in Westerlo tussen 11.50 en 12.50 uur. Tot zondag!