Gauthier Servranckx: "Het was een jaar met veel ups en downs"

Door Kurt Vermeerbergen op 26 Jul 2023 - 09:32
Printvriendelijke versie

Tweedejaars junior Gauthier Servranckx kon een groot deel van zijn seizoen afwerken in de Belgische kampioenentrui. Naast de nodige ups en downs kon hij in de Tour du Valromey de prijs van de strijdlijst in ontvangt nemen.

1. Je hebt al een mooi wegseizoen achter de rug als tweedejaars junior. Hoe kijk je terug op je seizoen voorlopig?
Voorlopig kan ik terug kijken op een heel mooi seizoen met mooie momenten en enkele mooi uitslagen.

2. Wat was voor jouw het hoogtepunt tot nu toe van je seizoen en je grootste teleurstelling?
 Eén van de hoogtepunten van dit seizoen was met de nationale selectie naar de Eroica juniors in Italië. Dat was een heel mooie en leerrijke ervaring. Een teleurstelling is het ziek worden voor de start van het seizoen met Kuurne-Brussel-Kuurne op het  programma. Ik heb dan de hele week met de buikgriep gezeten en had er naar uitgekeken om de Belgische trui direct te tonen in koers, maar door ziekte is dat niet echt goed gelukt.

3. Hoe kijk je terug op één jaar Belgisch kampioen? Speciale momenten?
Het was een jaar met veel ups en downs. Het is heel moeilijk om in die trui te koersen want ze houden je meer in de gaten. Het was in het begin wel aanpassen om niet meer in de vroege vlucht te geraken wat mij ervoor wel lukte. Het behalen van een overwinning in de driekleur en met de nationale selectie in de driekleur rijden zijn heel speciale momenten voor mij

4. Je nam deel aan Tour du Valromey met je team. Hoe kijk je terug op de meerdaagse rittenwedstrijd en het behalen van de trui van de strijdlust?
De eerste dag verliep jammer genoeg niet zo goed voor onze ploeg. Door een val van ploegmaat Viggo Van Neste waren we nog voor het eerste tussenpunt nog maar met 4 en hebben we er maar het beste van gemaakt.

De 2e dag verliep ook niet echt al te best voor mij. Er was een valpartij in het peloton op 25km van de streep ongeveer waar ik bij lag. Hierdoor had ik veel last van mijn rug in de daarop volgende ritten.

De 3e dag verliep in het begin moeizaam. Door de val had ik last van mijn rug en was ik heel stijf.  Voor de laatste klim werd ik door mijn ploegmaat Mathé de Leyn goed naar voor gebracht waardoor ik mee was met de eerste groep en ook 3e over de laatste GPM.

De 4e en voorlaatste dag behaalde ik een mooie 8ste plaats.  De laatste dag was voor mij de mooiste dag. Nadat ik weer perfect ben afgezet vooraan door ploegmaten Floris Dejaegher en Mathé de Leyn was ik mee met de eerste groep op de voorlaatste beklimming. Voor Le Grand Colombier heb ik een aanval geplaatst waarmee ik met ongeveer 25’’ voorsprong aan de Colombier kon beginnen. Toen Andrew August en Paul Seixas mij bijbeenden ging hun tempo op dat moment eventjes te snel. Ik bleef constant hangen op 30’’ en kom zelf eventjes terug tot op 20” maar dichter kwam ik niet meer. Door mijn eigen tempo te blijven rijden kon ik een mooie 3e plaats behalen en kreeg ik ook de prijs van de strijdlust.

Ik ben mijn ploeggenoten en de staf heel dankbaar voor wat ze voor mij hebben gedaan.  

5. Naar welke wedstrijden kijk je nog uit dit seizoen en waarom?
De volgende wedstrijden waar ik naar uitkijk zijn Aubel-Thimister-Stavelot en GP Ploauy, dat zijn 2  lastige koersen die mij toch zouden moeten liggen

6. Je wordt naast uw trainer ook bijgestaan door een oude bekende in het wielerpeloton namelijk je nonkel Dries Vastmans.  Welke tips krijg je zo mee van hem?
Mijn papa Michael Servranckx en mijn nonkels Dries Vastmans en Ritchie Denolf geven mij inderdaad vaak tips. Vaak gaan die tips over waar de beslissende aanval kan gebeuren door hun ervaring met het parcours maar elke koers is anders dus soms helpen die tips wel en soms niet.
 

Gerelateerde artikels

Gauthier Servranckx, de Belgisch kampioen bij de junioren heeft zijn eerste wedstrijd gewonnen in zijn tricolore trui. In Oudenburg was hij de snelste van 7 leiders. "In het begin was het moeilijk om weg te raken. Ongeveer halfweg koers hebben we goed  doorgetrokken met 5 en daar zijn er...