Frederik Goos: Podiumplaats op een interclub

Door Kurt Vermeerbergen op 31 May 2013 - 15:44
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Frederik Goos mocht dit seizoen al enkele keren als eerste over de streep komen. Maar Frederik heeft toch nog enkele doelen die hij dit seizoen wil verzilveren.

1. Hoe blik je terug op vorig seizoen?
Vorig seizoen was voor mij een overgangsjaar. Na 2 jaar bij de amateurs gereden te hebben besloot ik om de stap naar de elite z.c. te zetten. Mijn doelstelling was vooral om de afstand gewoon te worden en een deel te nemen aan een aantal interclubs om zo mijn basis te verbreden. Ik probeerde wel telkens mee de koers te maken om te zien hoe ver ik kon geraken, maar op het einde kwam ik telkens toch een tikkeltje tekort. In de kermiskoersen werd ik uiteindelijk 5 keer 3de en reed ik regelmatig bij de eerste 10. Maar de interclubs vielen me toch wel wat zwaar. Uiteindelijk heb ik alle proeven van de Beker van België betwist (welke we uiteindelijk wonnen met onze ploeg United Cycling Team Sint-Truiden) maar daar was het voor mij moeilijk om de stempel te drukken op de wedstrijd. Het was eerder volgen en proberen ploegmaats zoals o.a. Frederik Backaert en Cedric Raymackers te helpen. Maar al bij al kan ik dus tevreden terugblikken op vorig seizoen.

2. Wat vind je zelf uw hoogtepunt en je grootste teleurstelling van het seizoen 2012?
Mijn hoogtepunt was ongetwijfeld mijn 8ste plaats in de Beker van België te Laarne, waar ik nog laattijdig de aansluiting maakte met een omvangrijke kopgroep. Op het einde werd er stevig gekoerst en ook toen zat ik nog mee. Dat was alvast een goed teken voor dit seizoen. Mijn grootste teleurstelling van het jaar was de kermiskoers te Mol-Rauw. Ik reed er voor eigen volk en wou absoluut winnen. We hebben bijna heel de koers met 4 voorop gereden en ik dacht al dat ik gewonnen spel had (normaal ben ik niet traag aan de meet) en uiteindelijk werd ik pas 3de . Toen was ik uiteraard zeer teleurgesteld, zeker omdat het parcours langs mijn deur passeert.  

3. Hoe heb je u voorbereid op dit seizoen?
Ik heb deze winter veel aandacht geschonken aan mijn core stability omdat ik vorig seizoen toch wel wat last had van lage rugklachten. Zo ben ik wekelijks Redcord-trainingen gaan doen bij de kiné. Daarnaast vind ik het ook leuk en belangrijk om in de winter alternatieve sporten te doen zoals zwemmen, lopen en fitnessen. Ik ben dit jaar – omwille van het slechte weer – zelfs  blijven zwemmen, lopen en fitnessen tot eind februari. Ik vond ook dat ik vorig jaar te snel in vorm was en heb daarom bewust wat later gepiekt. Bovendien ben ik met mijn leerlingen optie wielrennen van Campus het Spoor te Mol op stage getrokken naar Benicassim waar we zeer goede trainingsomstandigheden kenden. Deze stage was ideaal om een goede basis te leggen voor het seizoen, zeker gezien de slechte weersomstandigheden in België.

4. Je won inmiddels de wedstrijden in Walhain en Herderen Riemst. Verwacht?
Ik had al van in het begin van het seizoen een behoorlijk gevoel maar na de Gaverstreek is de conditie echt een stuk vooruit gegaan. Ik heb meestal wel wat wedstrijden nodig om in het goede ritme te komen. De laatste wedstrijden zit ik steevast mee in de kopgroep en dan weet je dat de kans op een overwinning erin zit. Je hebt soms ook gewoon een tikkeltje geluk nodig. In Walhain klaarde ik de klus in een spurt met 7, in Herderen Riemst probeerde ik het solo omdat er geen samenwerking meer was in het fel uitgedunde peloton. Kortom, ik waagde mijn kans en won zo de wedstrijd.

5. Wanneer ben je tevreden van het seizoen?
In ben nu al tevreden eigenlijk, maar toch hoop ik eens een glansrijke prestatie (podiumplaats) neer te zetten in een interclub.

6. Op welk soort van wedstrijden kan je optimaal tot uw recht komen?
Ik heb het liefst wedstrijden op een golvend parcours met veel draaien en keren. Op die manier heb je veel ritmeveranderingen in de koers en dat gaat me wel goed af heb ik de voorgaande jaren gemerkt.

7. Wat vond je van je andere wedstrijden van het seizoen al?
Ik vond de resultaten voorlopig wat tegenvallen, zeker in de interclubs. Het is pas sinds een maand dat het echt goed draait. Al moet ik wel stellen dat ik absoluut niet goed tegen koude en regen kan. Ik heb behoorlijk goed weer nodig om echt in vorm te geraken.

8. Naar welke wedstrijd(en) kijk je het meeste uit dit seizoen nog? Waarom?
Ik kijk uiteraard opnieuw uit naar de interclub te Laarne alsook de Ronde van Namen. Deze ronde zou normaal gezien nog net binnen mijn mogelijkheden moeten liggen. Stel dat ik zelf niet goed genoeg ben heb ik er geen problemen mee om voor een ploegmaat te werken. Voor de rest hoop ik nog goede resultaten neer te zetten in de kermiskoersen en hoop ik stiekem om nog een overwinning te behalen. Dat zou mooi zijn!