Florian Sénéchal wint GP Vermarc

Door Glenn Hofkens op 6 Jul 2020 - 18:35
Printvriendelijke versie

Na al enkele oefenwedstijden de voorbije dagen, was er gisteren met de GP Vermarc de eerste officiële profwedstrijd in België na de coronapauze van 3 en een halve maand. Om 13.30 uur stonden 166 renners aan de start aan de gebouwen van Vermarc voor een aanloopronde van ongeveer 10 km, gevolgd door nog 10 ronden van ruim 15 km.

De eerste 2 aanvallers van de dag waren Stijn Siemons (Acrog-Tormans Balen BC) en Dries De Bondt (Alpecin - Fenix). Zij kregen niet veel later het gezelschap van de voormalige Belgische kampioen bij de elite zonder contract Rutger Wouters (Team Thielemans - De Hauwere) en Lionel Taminiaux (Bingoal WB). Zij kregen niet veel later het gezelschap van 10 anderen: Tom Meeusen (Group Hens Maes Containers), Thijs Aerts (Telenet Lions), Stijn Steels en Pieter Serry (Deceuninck - Quick - Step), Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), Ludovic Robeet (Bingoal WB), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen - Baloise), Milan Paulus (SEG Racing), Nikolas Maes (Lotto Soudal) en Ayco Bastiaens (VDM-Trawobo Cycling Team).

Daarachter ontstond nog een groep van 10 renners in de achtervolging: Danny Van Poppel (Circus - Wanty Gobert), Vito Braet en Jarne Van Grieken (Cycling Vlaanderen), Jarne Van de Paar (Lotto Soudal Development Team), Andreas Goeman (Telenet Lions), Nederlands kampioen Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick - Step), Amaury Capiot (Sport Vlaanderen - Baloise), Baptiste Planckaert (Bingoal WB), Lars Van Coppenolle (VZW WP De Molenspurters Meulebeke) en Brent Van Duren (Van Eyck Sport - Josan). Zij kwamen na ruim een uur vooraan aanlsuiten, waardoor er dus 24 leiders waren. Ondertussen sloegen de renners van het profteam en de opleidingsploeg van Lotto Soudal de handen in mekaar door met een 10-tal renners op kop van het peloton te rijden. Achteraan het peloton stond de deur al ver open waardoor er een 20-tal renners de rol moest lossen.

Vooraan werd de groep te groot waardoor er dus een schifting kwam. 7 renners konden wegrijden: Serry, Steels, Campenaerts, Taminiaux, De Bondt, Bastiaens en Maes. De achtervolgers verloren vrij snel 45 seconden op de nieuwe koplopers, waar Jakobsen zich al opnieuw liet afzakken tot in het peloton. Toen de achtervolgers opnieuw gegrepen werden, had het peloton een achterstand van ongeveer anderhalve minuut.

Na ruim 2 uur wedstrijd ontstond er een nieuwe achtervolgende groep van 11: Toon Aerts (Telenet Lions), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Corné Van Kessel en Pieter Vanspeybrouck (Circus - Wanty Gobert), Sean De Bie (Bingoal WB), Oscar Riesebeek en Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin - Fenix), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen - Baloise), Florian Sénéchal (Deceuninck - Quick - Step), Lothar Verhulst (Home Solution - Soenens Cycling Team) en Félix Dopchie (Wallonie - Bruxelles Development Team). Het peloton viel stil en volgde al snel op meer dan 3 minuten.

Toen de voorsprong van de groep meer dan 4 minuten was geworden, kwamen er enkele tegenaanvallen vanuit het peloton. Maar deze hielden niet lang stand. Ondertussen leek er elke ronde ongeveer 1 minuut bij de voorsprong bij te komen. In de voorlaatste ronde reden Riesebeek, Sénéchal, Campenaerts en Van Kessel weg, al viel de laatste vooraan opnieuw weg. De 3 reden goed samen waardoor ze niet meer gegrepen werden door de rest. In de slotronde reed Sénéchal weg van Riesebeek en Campenaerts en hield stand. Riesebeek reed op zijn beurt in de slotkilometer ook nog weg van Campenaerts en wed 2e op 7". Campenaerts eindigde op 16". Steels en Taminiaux konden zich nog loswerken uit de achtervolgende groep en werde op 38" 4e en 5e. Merlier won de spurt van de achtervolgers voor plaats 6 op 46" voor Aerts, Maes en Vanspeybrouck. Van Kessel vervolledigde de top-10. Het peloton zou uiteindelijk finishen op bijna 7 minuten.