Emano Permentier: "Ik zou graag in de grotere wedstrijden ook mee de koers helpen kleuren"

Door Kurt Vermeerbergen op 12 Dec 2018 - 10:29
Printvriendelijke versie

Emano Permentier is nog niet zolang actief als wielrenner maar heeft al een echte passie voor de sport. Emano vertelt over zijn seizoen 2018 met verschillende hoogtepunten maar ook over de andere kant van de sport, materiaalpech enz. Voorts blikken we met deze ambitieuze wielrenner vooruit naar 2019.

1. Welk waren de hoogtepunten van het wegseizoen 2018? Tevreden over het seizoen of zat er meer in?
Eigenlijk was mijn volledige seizoen vanaf begin mei voor mij best wel een hoogtepunt. Daar waar ik het voorgaande seizoen (als tweedejaars nieuweling) geen enkele keer top tien kon halen, kon ik dit wel tijdens het afgelopen seizoen en dat dan nog eens met een mooie regelmaat. In totaal wist ik 13 keer de top tien te halen, voor mij toch wel een reden om ten zeerste tevreden te zijn over mijn seizoen. Als echt hoogtepunt was er dan ook mijn negende plaats in de ‘1ste Efteling Omloop van Hil en Moer’, een interclubwedstrijd in Nederland waar we te kampen kregen met helse weersomstandigheden zodat er slechts een dertigtal renners van de 150 de wedstrijd wisten te beëindigen.

2. Wat was je grootste teleurstelling van het seizoen 2018 en waarom?
Mijn pech in de grotere wedstrijden die ik gereden heb. Interclub in Rollegem, bij het ingaan van de laatste ronde een vallende renner niet kunnen ontwijken, wedstrijd ten einde. Menen-Kemmel-Menen betrokken in een valpartij net voor de eerste passage op de Kemmelberg, wedstrijd over en out. Beker van België in Reningelst, lek gereden, reservefiets aangenomen, weer lek. Valpartij door een spandoek dat niet goed vastgemaakt was in Berg-Kampenhout, terug kunnen keren naar het peloton, maar de schade was te ernstig om verder door te rijden. Maar al bij al bleef het lichamelijk leed best uit en kan ik er wel mee omdat dit (jammer genoeg) bij het leerproces in het wielrennen hoort. Dat er dan stemmen opgingen dat het wat aan mezelf zou liggen omdat ik niet in een peloton kan rijden heb ik nadien kunnen counteren door nog enkele mooie resultaten neer te zetten in druk bezette wedstrijden.

3. Het was je eerste volledig seizoen als renner. Op welk vlak heb je de meeste stappen vooruit gezet?
Waar ik in mijn eerste halve seizoen al tevreden was met volgen en af en toe eens meegaan in een ontsnapping, heb ik vooral geleerd dat ik een renner ben die graag mee de koers maakt. Ik heb dan ook geleerd om vol mee te durven kiezen voor de aanval en hier in mee te gaan. Ik ben niet de persoon die zichzelf gaat sparen in een ontsnapping. Ik besef dat we nog in volle groei zijn en dat we moeten leren om te koersen. Op vlak van zelfvertrouwen heb ik toch wel een mooie sprong gemaakt. Ik voel me lekker in de wielerwereld en merk dat ik mijn steentje kan bijdragen om een wedstrijd een mooi kleurtje te geven.

4. Je koos ervoor volgend seizoen de overstap te maken naar Cycling Team Van Moer Logistics. Waarom de keuze voor hen?
Ik had het gevoel dat bij Avia-Rudyco-Janatrans CT er niet voldoende vertrouwen was in mij. Ik kreeg er dan ook niet meteen groen licht om te participeren in het topsportteam. Ik heb dan aan mijn papa gevraagd om eens na te gaan hoe de werking was bij ander clubs en daar kregen we van CT Van Moer Logistics meteen een uitgebreid antwoord op. Een antwoord dat me niet alleen vertrouwen gaf, maar ook een goed gevoel. In de daarop volgende gesprekken kreeg ik bevestiging van dat goede gevoel en heb ik al snel besloten om mijn keuze te bepalen. Ik wil hier wel nog eens benadrukken dat ik zonder problemen bij mijn vorige club de deur achter mij heb kunnen sluiten en wil hen nogmaals bedanken voor de mogelijkheden die ze mij gaven bij mijn eerste stappen in het wielrennen. Ik kijk nu vol vertrouwen naar het komende seizoen in nieuwe kleuren en ben natuurlijk heel fier voor hen te mogen rijden. Ik zal er dan ook alles aan doen om het in mij gestelde vertrouwen niet te beschamen. Tijdens de eerste ontmoetingen met de voor mij nieuwe ploegleiding en teamgenoten voelde het als thuiskomen wat me een extra boost geeft.

5. Hoe zien de voorbereidingen eruit naar het nieuwe wegseizoen?
Ik heb, samen met de beslissing om van ploeg te veranderen, ook besloten om een overstap te maken van trainer. Ik bedank Michel Geerinck voor het afgelopen jaar maar  ben heel tevreden dat ik nu mag samenwerken met Sam Piers. Ik volg het trainingsadvies van Sam zo goed mogelijk op en probeer zo hard mogelijk te werken. Ik weet dat er opofferingen gebracht moeten worden, maar dat doe ik met heel veel plezier. Ik krijg ook de nodige steun van heel veel mensen om me heen, hetgeen me enkel helpt om beter te worden.

6. Op welke punten hoop je volgend jaar vooruitgang te maken op de weg?
Ik zou graag de stap die ik gezet heb het afgelopen seizoen willen doortrekken naar de grotere wedstrijden toe. Ik zou graag in de grotere wedstrijden ook mee de koers helpen kleuren en laten zien dat ik er ook aanwezig ben. Mijn grootste werkpunt zal volgend seizoen misschien het afwerken worden. In de goede ontsnapping zitten lukt me al best (in kermiskoersen) maar ik moet nu ook nog de nodige stappen vooruit zetten om me ook te profileren als finisher.

7. Welke doelen heb je voorop gesteld voor seizoen 2019?
Ik heb de keuze gemaakt om over te stappen naar Cycling Team Van Moer Logistics om de kans te krijgen deel te nemen aan de grotere wedstrijden. Ik wil er dan ook alles aan doen om me voor deze wedstrijden in de selectie te knokken en dan de lijn door te trekken en me te laten zien in deze wedstrijden. Een echt hoofddoel kan ik niet meteen uitspreken. Ik koers nog maar anderhalf seizoen en voor mij lijken enkele stappen al snel verlopen te zijn. Ik ben me er heel fel van bewust dat er een pak renners een stuk sterker zijn dan mij, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet alles aan ga doen om beetje bij beetje mijn achterstand weg te werken.

8. Zijn er renners waar je naar opkijkt of van wie je wat probeert op te steken ?
Ik probeer zoveel mogelijk op te steken van wie dan ook. Maar echt iemand naar wie ik bijzonder opkijk is er niet meteen, er zijn zovelen naar wie ik opkijk en van wie ik iets probeer mee te krijgen. Bij de profs kijk ik vooral op naar renners die de sport ook met de nodige passie en met het gepaste plezier uitoefenen, types zoals Mathieu van der Poel of Julian Alaphilippe.

9.  Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Ik denk dat ik best te omschrijven ben als all-rounder. Ik hou van wedstrijden waar een pittigheidje in zit, maar kan mijn plan trekken op verschillende parcours.
 

De snelle vragen
Lievelingskleur : Blauw
Favoriete muziek : Hedendaags
Favoriete film : The Wolf of Wall Street
Andere hobby's: Koers kijken
Lievelingseten : Spaghetti
Ochtend- of avondmens : Avond
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Brunette
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : Alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : Bergop
Koud of warm : Warm
Tijdrit of een lange rit : Lange rit
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor … zoveel mogelijk grote wedstrijden
Mooiste overwinning ooit: Toestemming van mijn ouders om te koersen
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Mathieu van der Poel, Philippe Gilbert
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Bespaard blijven van pech
 

Gerelateerde artikels

Emano Permentier maakt de overstap van het Avia-Rudyco-Janatrans Cycling Team naar het Van Moer Logistics Cycling Team als tweedejaars junior.  “Ik kijk er al naar uit om de kleuren van Van Moer Logistics Cycling Team te verdedigen. Ik dank hen hierbij alvast voor het vertrouwen en...
Emano Permentier verblijft momenteel in Spanje waar hij samen met zijn ploeg een stage afwerkt juist voor de start van het seizoen. De eerstejaars belofte hoopt opnieuw de nodige stappen te kunnen zetten zoals de afgelopen twee jaren. Waarom de keuze gemaakt om dit seizoen te rijden voor het...
In de loop van afgelopen vrijdagmiddag vertrok Emano Permentier wielrenner van het Mysenlan-Baboco-douterloigne CT op training voor anderhalf uurtje los te rijden. Wat hij niet wist is dat zijn training zou aflopen met een harde crash met een motorijder. “Het enige wat ik nog weet is dat ik...
Emano Permentier maakt in 2020 de overstap naar de beloftecategorie. Hij zal dan de kleuren verdedigen van het Mysenlan-Baboco-Douterloigne CT. "Ik heb besloten om als eerstejaars belofte de kleuren van het Mysenlan-Baboco-Douterloigne CT te verdedigen. De ploeg heeft een heel mooi programma...
In het Oost-Vlaamse Lierde verzamelde gisteren 49 junioren aan de start voor een wedstrijd over 88 km. Emano Permentier kon er solo zijn allereerste zege vieren "Het was een mooi parcours dat golvend was. In het begin van de koers is er een ontsnapping van 2 renners die lang stand kunnen...