Elise Uijen verschalkt peloton in Hasselt

Door redactie op 18 Aug 2019 - 11:11
Printvriendelijke versie

Gisteren een nieuwe wedstrijd voor Dames Jeugd in Hasselt. Meteen de eerste keer dat de dames jeugd in Limburg een eigen provinciaal kampioenschap mogen rijden. Aan de start 52 rensters, 31 junioren en 21 nieuwelingen, waaronder tal van de sterkere Nederlandse dames. De junioren moeten de omloop 16x rijden, goed voor 75 km, de nieuwelingen rijden 5 ronden minder.

De eerste 2 ronden blijft het rustig, maar reeds in de 3de ronde probeert een select groepje, weg te rijden. Het leek er even op dat de koers dan al gereden is en de sterksten vooraan zitten, maar 2 ronden later is alles te herdoen wanneer 11 rensters terug aansluiten, waarop het tempo stokt. Op dat moment vertrekken de nieuwelingen met Marith Vanhove in volle vaart met 1’10” voorsprong en zij diepen deze voorsprong snel uit tot 1’50”.
In de 8ste ronde scheurt het peloton bij de junioren in 2 stukken met in de kopgroep  9 rensters, met daarbij Esmée Gielkens als enige Limburgse die zich zo reeds zeker weet van de provinciale titel. Deze groep gaat in de achtervolging op de kopgroep van intussen nog 7 nieuwelingen. Onderweg kunnen nog 2 nieuwelingen aanpikken die eerder vooraan hadden gelost. Op 3 ronden van het einde is de aansluiting tussen de eerste junioren en de eerste nieuwelingen eindelijk een feit. Op de helling wordt nu telkens goed doorgetrokken waardoor deze kopgroep nog wat wordt uitgedund. In de laatste ronde ontsnapt de Nederlandse nieuwelinge Elise Uijen en zij houdt aan de streep nog 5" over op het peloton.

De pelotonsprint wordt gewonnen door Belgisch nieuwelingenkampioen Marith Vanhove, voor Shirin Van Anrooij, Rosalie Van der Wolf en Jade Lenaers, meteen het juniorenpodium. Het nieuwelingepeloton wordt vervolledigd door Femke Gort waardoor beide podia voor 2/3 wordt gevuld door Nederlandse rensters.

Esmée Gielkens krijgt de provinciale trui bij de junioren om de schouders, Emma Duchateau bij de nieuwelingen.

1.    VAN ANROOIJ Shirin (Team 185)
2.    VAN DER WOLF Rosalie (CC Pavé 76/ APB Women DT)
3.    LENAERS Jade (Doltcini - N-M Transport)
4.    SMULDERS Silke (WV Schijndel)
5.    VAN BOKHOVEN Julia (WV Schijndel)

1.    UIJEN Elise (WV Schijndel)
2.    VANHOVE Marith (Molenspurters Meulebeke)
3.    GORT Femke (WCL Bergklimmers)
4.    JOORIS Febe (Individueel)
5.    HENDRICKX Julie (WOO – Parike)