De Rapencross in Lokeren schiet zaterdag het Belgische veldritseizoen voor profrenners in gang. Pauwels Sauzen - Bingoal brengt al zijn uithangborden aan de start, inclusief Eli Iserbyt. Die heeft zin om weer in het veld te duiken, maar kijkt vooral al uit naar de drukke klassementenperiode vanaf november.
Voor iedereen is 2020 een bijzonder bizar jaar, ook voor Eli Iserbyt. De coronacrisis zorgde bij de man die afgelopen seizoen tien tv-crossen won ook voor een aangepaste trainingsopbouw. “Ik zat iets meer in de fitnesszaal, heb me iets meer ‘afgebeuld’. Misschien zelfs iets te veel soms, maar de laatste weken voel ik me beter en beter worden. Ik zit echt in een stijgende lijn. Mijn wattagewaarden op de fiets liggen nog een stuk hoger dan vorig jaar, maar daar pin ik me niet op vast: het is vooral in de wedstrijden dat het moet gebeuren.”
En daarbij denkt Eli in de eerste plaats aan de periode november tot eind januari. “Want daarin zijn er heel veel klassementscrossen. De kalenderindeling is dit jaar helemaal anders dan vorige winter, toen we snel naar Amerika trokken voor de Wereldbeker. Dat was ideaal om me te profileren. Maar nu komen de klassementscrossen later. Tweemaal pieken op een winter is volgens mij onmogelijk, en daarom heb ik mijn piek nu wat later gelegd. Ik pin me niet vast op die eerste crossen, mijn voorkeur gaat naar november. Want als je in die periode echt goed bent, kan je heel veel doen.”
Toch is Lokeren uiteraard een mooie kans om de kleuren van Pauwels Sauzen - Bingoal onmiddellijk te laten zien. “Het zou natuurlijk mooi zijn om als ploeg direct te kunnen winnen. We hebben al veel in het bos getraind en zijn er klaar voor, denk ik. Lokeren wordt een goeie test, voor mezelf en de anderen. En we doen er wedstrijdritme op voor wat komt. Er wordt nog regen voorspeld. Met wat modder en wat techniciteit kunnen er direct grote verschillen zijn. Ik croste er nog nooit, maar bekeek Lokeren wel op tv.”
De eerste crossen worden door de coronacrisis achter gesloten deuren afgewerkt. “Jammer, dat zal raar aanvoelen. Misschien nog niet als een echte wedstrijd. Hopelijk kan het snel weer met publiek. Kijk naar het BK in Anzegem en naar de eerste cross in het Zwitserse Baden: die hebben aangetoond dat het perfect mogelijk is om op een veilige manier, in verschillende zones, toch wat publiek te hebben.”