Drie dagen topsport op de piste in Gent achter gesloten deuren

Door Kurt Vermeerbergen op 12 Apr 2021 - 17:19
Printvriendelijke versie

Het pistoolschot dat op vrijdag 16 april om 15u30 in het Wielercentrum Eddy Merckx weerklinkt betekent de start van drie dagen topsport op de piste. De coronapandemie en de rist afgelastingen die daaruit voortvloeiden maken van de International Belgian Track Meeting de eerste ernstige waardemeter met het oog op de Olympische Spelen van deze zomer.

Dat weerspiegelt zich onvermijdelijk in de kwaliteit van het deelnemersveld. De cijfers zijn indrukwekkend. Op de baan aan de Gentse Blaarmeersen treden straks meer dan 200 renners aan, uitgestuurd door 31 landen. Drie olympische kampioenen (Jason Kenny, Elia VIviani, Laura Kenny), vijf dragers van de regenboogtrui (onder meer Amy Pieters, Kirsten Wild, Benjamin Thomas), in totaal 24 renners die een medaille wonnen op de laatste editie van het EK, WK of de Olympische Spelen,…: de uitgebreide Belgische selectie hoeft zich alvast geen zorgen te maken over een gebrek aan concurrentie.

De pisteliefhebber in bondscoach Peter Pieters kijkt alvast uit naar drie dagen topsport op het hoogste niveau. “Een startlijst van die kwaliteit krijg je doorgaans niet bij mekaar op een meeting van dit niveau”, zegt de bondscoach van de Belgische baanwielrenners. “Maar omdat iedereen naarstig op zoek is naar de eerste competitiemeters op de piste kwamen ze met zijn allen in Gent terecht, vooral omdat de UCI Nations Cup in Groot-Brittannië die normaal op deze meeting zou volgen werd afgelast. En omdat je in deze onzekere tijden moeilijk kan voorspellen wanneer je de komende maanden opnieuw competitieritme kan opdoen wil niemand deze kans laten liggen.”

“Lotte Kopecky en Jolien D’hoore. En bij de mannen Kenny De Ketele en Robbe Ghys.” Peter Pieters maakt geen geheim van de namen van de renners die in pole position zitten met het oog op een selectie voor de Olympische Spelen. Of een knalprestatie van een andere renner in Gent goed is voor een plotse inhaalbeweging? Die kans is twijfelachtig. Omdat de bondscoach naar het hele traject kijkt, en niet alleen naar de driedaagse die eind deze week wacht. “Gent is een momentopname, meer niet. Bij de vrouwen steken Lotte en Jolien er een eindje bovenuit. Maar er is nog altijd iets als vormbehoud. Dus hou ik – los van die meeting in Gent – in de gaten hoe Shari Bossuyt herstelt van de sleutelbeenbreuk die ze onlangs opliep. Bij de mannen zijn ook Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder goed bezig. Het zal me benieuwen hoe zij de komende dagen uit de verf zullen komen. Maar het is echt niet zo dat mijn selectie voor Tokio vast zal staan, komende zondagavond. Die knopen worden pas doorgehakt na het EK in juni.”

In afwachting legt Pieters geen druk op zijn renners. “Het is altijd even afwachten hoe je de overstap van wegwielrenner naar pistier maakt. In dat verband is het interessant om te zien hoe vlot Lotte en Jolien die ‘switch’ kunnen maken. Lukt dat meteen goed, dan zou dat richtinggevend kunnen zijn met het oog op het traject dat in de onmiddellijke aanloop naar de Olympische Spelen wordt gevolgd.”

Welke Belgen aan de start?

DE KETELE Kenny- GHYS Robbe - DE VYLDER Lindsay- VAN DEN BOSSCHE Fabio - DE BUYST Jasper- VANDENBRANDEN Noah - DENS Tuur - FRETIN Milan - POLLEFLIET Gianluca - WERNIMONT Nicolas - VAN MULDERS Brent - SENRAME Arthur - DE BROEDER Maxwell - MAES Sara - KOPECKY Lotte - D'HOORE  Jolien - DE CLERCQ Katrijn - DEGRENDELE Nicky - VANHOVE Marith - DEWULF Wannes - RAES Renzo - BERNARD Thibaut - BERTELS Lennert- HUBO Xander - DE SCHRIJVER Runar - VAN GUCHT Yoran - BERTELS Jasper - LETEN Inias - JONCKHEERE Jarne - JOORIS Febe - WITTEVRONGEL Lani - LINTHOUDT Jade