De ambities van Lotte Kopecky voor het WK piste

Door Kurt Vermeerbergen op 11 Apr 2017 - 06:52
Printvriendelijke versie

Deze week wordt het wereldkampioenschap baanwielrennen gehouden in Hong Kong, van woensdag 12 april tot zondag 16 april. Voor Lotte Kopecky, vijfde in de Ronde van Vlaanderen, is dit het grote doel van het voorjaar. Er staan vier disciplines op het programma van de 21-jarige Belgische: de ploegenachtervolging, het omnium, de ploegkoers en de puntenkoers.

Ploegenachtervolging (12/04 en 13/04)
De ploegenachtervolging rijdt Lotte Kopecky samen met Lotto Soudal-ploeggenotes Annelies Dom en Kaat Van der Meulen. Gilke Croket (Sport Vlaanderen – Guill d’Or) is de vierde renster in het team.

Lotte Kopecky: “We rijden nog maar minder dan een jaar in deze samenstelling. De tijden in de voorbije wedstrijden waren goed. We voelen geen druk voor dit WK en hopen gewoon dat we alle vier in topvorm zijn en het beste van onszelf kunnen geven. Een plaats in de top acht zou een heel goede prestatie zijn, als we dat willen halen zullen we ook een toptijd moeten neerzetten.”

Omnium (14/04)
Dit pisteseizoen heeft Lotte al knappe resultaten behaald in het omnium. Ze won de Wereldbeker in Cali, werd tweede in de Wereldbeker in Glasgow en op de Wereldbeker in Apeldoorn eindigde ze op de vierde plaats. Bovendien was ze de beste in de eindstand van de Wereldbeker. Het omnium bestaat sinds dit seizoen uit vier in plaats van zes onderdelen: scratch, tempokoers, afvalling en puntenkoers. De tempokoers is nieuw, de individuele achtervolging, vliegende ronde en tijdrit van 500 meter moesten wijken.

Lotte Kopecky: “Ik mik op een topvijfplaats in het omnium. Als alles meezit, kan ik een medaille halen. Conditioneel hoor ik zeker bij de vijf beste rensters van het moment. Kirsten Wild is uiteraard een van de favorieten. Elisa Balsamo, Amy Cure en Sarah Hammer behoren ook tot de kanshebbers op een podiumplaats. De hervorming van het omnium is een goede zaak; voor mij is het nu perfect. Het zijn nu allemaal duurnummers, de sprintnummers zijn eruit. De afvalling is mijn favoriete onderdeel. Ik hou van dat wringen en duwen. Je moet voortdurend op je hoede zijn: wie zit nog in het peloton, wie zit achter je, waar kan je naartoe? Het kan er heftig aan toegaan om je plaats te verdedigen.”

Ploegkoers (15/04)
Zaterdag nemen Lotte en Jolien D’hoore deel aan de ploegkoers. Zij zijn de regerende Europese kampioenen. Kunnen ze ook de regenboogtitel veroveren?

Lotte Kopecky: “Ik ben heel blij dat de ploegkoers voor vrouwen is geïntroduceerd afgelopen winter. Ik heb dit altijd een mooie discipline gevonden om naar te kijken. Toen ik 13 à 14 jaar was, heb ik de discipline aangeleerd op de piste in Gent. Nadien heb ik er nooit meer op getraind omdat dit niet werd georganiseerd voor dames, tot dit seizoen. Voor het EK in oktober hadden Jolien en ik slechts een of twee keer samen getraind voor de ploegkoers. Velen zien ons nu als de topfavoriet, maar behalve het EK hebben we nog niet aan internationale wedstrijden deelgenomen. Bovendien is er nu concurrentie van buiten Europa, denk maar aan Australië, Canada en de VS. Zelf doen we liever geen uitspraken over het resultaat, maar uiteraard zou een podiumplaats mooi zijn. We zijn beiden in topconditie en we vormen een sterke combinatie. Het zou bovendien leuk zijn als deze discipline wordt opgenomen in het olympisch programma.”

Puntenkoers (16/04)
Op de slotdag strijden de vrouwen om de medailles in de puntenkoers. Lotte is ook voorzien om hieraan deel te nemen.

Lotte Kopecky: “Ik hoop dat ik voor de puntenkoers al twee mooie prestaties zal geleverd hebben in het omnium en de ploegkoers. Indien het vaatje af is, zal ik passen voor de puntenkoers en zal Jolien D’hoore deelnemen. In de puntenkoers kan er veel gebeuren, er zijn veel scenario’s mogelijk. Vorig jaar was het mijn tactiek om een winstronde te nemen, maar wegrijden was onmogelijk. Uiteindelijk had de winnares relatief weinig punten, omdat veel rensters punten hadden verzameld. In de puntenkoers kan je de beste zijn, maar toch niet winnen. Ik hoop alvast met minstens één medaille naar huis te keren van het WK; uit het omnium, de ploegkoers of de puntenkoers.”

Naast Lotte zijn dus ook Annelies Dom en Kaat Van der Meulen afgereisd naar Hong Kong. Zij maken samen met Lotte deel uit van het Belgische team voor de ploegenachtervolging. Annelies neemt op zaterdag 15 april deel aan de individuele achtervolging. Elise Delzenne is ook van de partij op het EK. Zij neemt met Frankrijk deel aan de ploegenachtervolging en rijdt de puntenkoers. Ten slotte staat ook Robbe Ghys uit het Lotto Soudal U23-team aan de start. Hij rijdt de ploegenachtervolging met het Belgische mannenteam. De kwalificaties en de eerste ronde vinden plaats op woensdag 12 april, de finale op donderdag 13 april.

Gerelateerde artikels

Lotte Kopecky heeft er haar eerste twee wegwedstrijden van het seizoen opzitten nadat een elleboogblessure haar voorjaar in het water deed vallen. In Gooik-Geraardsbergen-Gooik reed Lotte als 55ste over de streep, afgelopen zondag in Dwars door de Westhoek finishte ze als zevende. Lotte...
Lotte Kopecky hield aan haar deelname aan een oefenkoers in Rumst dit weekend een ernstige blessure aan de elleboog over. De wereldkampioene ploegkoers – die samen met Jolien D’hoore haar titel wil verdedigen in het Nederlandse Apeldoorn – kon een valpartij op 4 km van de finish...
John Degenkolb sprintte naar zijn eerste overwinning in 2020 in de Skoda Tour de Luxembourg. In een sprint in etappe 3 was Degenkolb de snelste in Schifflange. De 31-jarige Duitser ging Eduard Grosu en Pieter Vanspeybrouck vooraf. Het is zijn eerste overwinning voor team Lotto Soudal. John...
Op de slotdag van het tweeluik van Herselt Koerse stond er nog 1 wedstrijd op het programma, Na de junioren wedstrijd die eerder van start ging verzamelde een 84 Dames Elite om en bij de Wolfsdonksesteenweg om hun wedstrijd te betwisten. Belangrijk aan deze wedstrijd was dat hier ook de provinciale...
Vorig jaar werd het ene sportevent na het andere geannuleerd, maar nu is er licht aan het einde van de tunnel en kunnen sportliefhebbers beginnen uitkijken naar o.a. de Olympische Spelen, het EK voetbal en de Tour de France. Na het grote succes vorig jaar trekken Pedro Elias en Wesley Sonck daarom...
De rensters moesten 110 km afwerken op de vlakke omloop in Wielsbeke om uit te maken wie de nieuwe Belgische kampioene werd. Door de sterke blokken van Lotto-Belisol en Topport Vlaanderen-Pro Duo waren er in de eerste ronden enkele kleine ontsnappingen die nooit ver droegen. Toen Lotto-Belisol...