Daan Grosemans: "Ik hoop om nog mooie resultaten te kunnen neerzetten "

Door Kurt Vermeerbergen op 31 May 2016 - 09:02
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Daan Grosemans is één van de voorbeelden welke de overstap van aspirant naar nieuweling perfect heeft volbracht. Met al verschillende podiumplaatsen en de provinciale trui mag de eerstejaars nieuweling al tevreden terugblikken op een eerste seizoenshelft.

1. Vanwaar de keuze om te starten met het wielrennen? Wanneer gestart met het wielrennen? Zowel mijn mama als papa waren bij de wielertoeristen van Ten Aard. Ik zag hen dus elk weekend fietsen en wilde dat zelf ook beginnen doen. Het begon met mtb toertochten op zondag maar al snel ging ik naar de wielerschool in Herentals. Iets later sloot ik mij aan bij Balen Bc waar ik mijn opleiding volgde en op mijn 9 jaar ging ik van start in mijn eerste wedstrijd.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen als aspirant 14 jaar? Ik kende een zeer regelmatig seizoen met veel ereplaatsen waar ik dus best blij mee mag zijn. Ook heb ik veel ervaring opgedaan in buitenlandse meerdaagse. Ik behaalde 2 overwinningen. In de hoog aangeschreven La Marca in Bici, een Italiaanse klimkoers, werd ik 5de. De driedaagse rittenwedstrijd in Duitsland was voor mij één van de leukste ervaringen in het wielrennen tot nu toe. Ikzelf werd 3e in het eindklassement en met de ploeg behaalde we het ploegenklassement. De sfeer en vriendschap dat weekend waren onvergetelijk.

3. Deze winter was je actief in het veld als voorbereiding op de weg. Tevreden? Ik ben tevreden over mijn winter. Ik heb een 10-tal veldritten gereden om bezig te blijven in de winter en omdat ik het ook graag doe. Ik zette goede resultaten neer maar veel meer dan ereplaatsen zat er niet in omdat ik mijn trainingen in de week beperkte.

4. Je behaalde je eerste zege op het provinciaal kampioenschap van Antwerpen was. Hoe verliep de wedstrijd voor je? Ik kon steeds goed mee en als er zich een kopgroep vormde was ik er ook steeds bij. Enkele keren lukte het om een kloofje te slaan op het peloton met een klein groepje maar alles kwam steeds terug samen. Met nog twee ronden te gaan ontstond er een kopgroep van outsiders. Ik was ditmaal niet mee en moest er dus voor zorgen dat we konden terugkeren. Dat lukte nog net met behulp van enkele ploegmakkers. Ik kon me in de sprint goed plaatsen en na nog een kleine aantikking van een wiel van een andere renner, kon ik er uitkomen en zo de provinciale titel op mijn naam schrijven. Een fantastisch gevoel!

5. Op het Vlaams kampioenschap behaalde je een 10e plaats. Tevreden of zat er meer in? Er zat ongetwijfeld meer in. Vroeg in de koers vertrok er een kopgroep en liet men begaan waardoor de zege en titel weg waren. Ook in de spurt voor de ereplaatsen zat ik ingesloten.
Het gevoel in wedstrijd was wel goed.

6. Wat zijn de verwachtingen voor het Belgisch kampioenschap? Ligt het parcours u? Ik hoop er een mooi resultaat te halen maar heb gezien na het Vlaams kampioenschap dat dit soort koersen vaak helemaal anders worden gereden dan andere. Als de conditie blijft en het geluk, wat van groot belang is op kampioenschappen, zit er vast wel wat in. Het parcours is me nog niet bekend.

7. Wat zijn de andere doelen voor 2016 na deze zege? Ik hoop om nog mooie resultaten te kunnen neerzetten in de klimkoersen en andere grote wedstrijden. Ook mijn leiderstrui in het jongerenklassement van de topcompetitie zou ik graag willen behouden. De meerdaagse met de club zijn ook altijd een doel voor mij.

8. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Allrounder die graag lastige wedstrijden afwerkt met wat hoogteverschil. Na een lastige wedstrijd kan ik ook meestal nog op mijn spurt rekenen.  Door mijn regelmaat, doe ik het meestal ook wel goed in rondes/meerdaagsen.

9. Spurt of solo? Waarom?  Ik doe het bijna altijd in een spurt. Een solo is me nog nooit gelukt maar zou volgens mij wel leuk zijn. De ontlading bij een spurtoverwinning is iets groter dan bij een solo.

10. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten?  Tijdrijden vind ik persoonlijk de minst leuke discipline in het wielrennen. Ik ben er zeker niet slecht in maar behoor ook niet bij de toppers, eerder subtop. Ik kon wel al enkele mooi tijdritten rijden zoals het pk waar ik 5e werd.

11. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Nee, maar de rituelen op een wedstrijddag herhaal ik wel steeds als ze me al een goed resultaat hebben opgeleverd.

12. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een mix van beide. Ik hou wel van klimmen en regen ligt me ook wel omdat behendigheid en techniek dan ook van groter belang zijn.

13. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk?  Ik heb er tot nu toe nog geen problemen mee gehad. Soms is het wel druk maar dat neem ik er dan graag bij.

De snelle vragen
Lievelingskleur : groen
Favoriete muziek : pop
Favoriete film : ted 2
Andere hobby's: skiën
Lievelingseten : pizza en pasta
Ochtend- of avondmens : avondmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : brunette
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : citytrip
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : sprint
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Mooiste overwinning ooit: provinciaal kampioenschap in Herentals
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Peter Sagan
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je?
Een grote en lastige koers op mijn naam schrijven.

Gerelateerde artikels

In het regenachtige Arendonk gingen zondag de aspiranten van start voor hun kilometers. Bij de aspiranten 12 jaar ging de zege naar Xander Stoopen in een pelotonspurt. Bij de 13-jarige toonde Ibe Delbaere zich oppermachtig. Vanaf ronde één ging hij er solo vandoor en de andere renners zijn hem niet...
Daan Grosemans blijft in 2018 Acrog Balen BC trouw ondanks enkele aanbiedingen. "In overleg met mijn ouders heb ik besloten om mijn huidig team Acrog Balen Bc trouw te blijven. Ondanks de mooie aanbiedingen van andere ploegen zal ik in 2018 toch bij hen blijven. Ik rij er al voor vanaf dat ik...
In Weilburg in Duitsland zette Daan Grosemans en Michael Bervoets gisteren mooie resultaten neer. In het criterium werd Daan derde en in de klimtijdrit later op de dag werd Michael eveneens derde. Vandaag staat de  koninginnenrit op het programma voor de nieuwelingen van Acrog Balen BC....
,
Vandaag stond de laatste rit op het programma voor de aspiranten in de Sudpfalz tour 2015 in Roschbach in Duitsland. Deze werd gewonnen door de Belgisch kampioen Brent Machiels. Gisteren werd Daan Grosemans derde. Vrijdag  won Jarne Van Dyck de tijdrit. Door deze ijzersterke resultaten wint de...
Begin dit jaar brachten we al een interview met Daan Grosemans over het diepe dal waar hij is doorgegaan. Inmiddels is Daan de oude terug aan het worden. "Het seizoen van 2018 was op enkele voorjaarskoersen na een compleet off-jaar. Vanaf Pasen begon ik te sukkelen met maag en darmproblemen...
60 nieuwelingen passeerden in Kasterlee de inschrijvingstafel voor 9 ronden van 7 km. Robbe Willems van de organiseerde club De Kastelse Duvers ging er vanaf ronde 1 alleen van door maar het peloton hield hem in de gaten. Na 4 ronden was het liedje uit en probeerde Stijn Quets het op zijn eentje....