Cyclocross Boortmeerbeek op 14 en 15 november geannuleerd : Geen provinciale kampioenschappen in Vlaams-Brabant

Door Kurt Vermeerbergen op 10 Oct 2020 - 06:49
Printvriendelijke versie

De crossen voorzien in Boortmeerbeek van 14 en 15 november 2020 zijn geannuleerd door de huidige situatie omtrent corona. Door deze afgelasting zijn er dit jaar dus geen provinciale kampioenschappen in Vlaams-Brabant. 

In onderstaand bericht verduidelijkt de organisatie hun beslissing:

Naar aanleiding van de huidige maatregelen genomen in deze moeilijke COVID-tijden hebben wij met het bestuur van KWC De Verenigde Sportvrienden vzw en het Veldritcomité van de Ravestein Parkcross een beslissing moeten nemen over het al dan niet annuleren van onze wedstrijd op 14-15.11.2020.

Na weken van overleg binnen onze VZW, met de veiligheidsdiensten en het college van burgemeester en schepenen, begonnen wij ons te realiseren dat een evenement zoals de Ravestein Parkcross te Boortmeerbeek moeilijk 100% veilig kan georganiseerd worden.

Het is daarom ook met pijn in het hart dat we als organisatie besloten om in 2020 geen 7de editie van de Ravestein Park Cross te organiseren. De huidige maatregelen maken de organisatie van een evenement als het onze zo goed als onmogelijk. Indien we zouden moeten voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften zou dit ten nadele zijn van de beleving en sfeer zoals de voorbije 6 jaar. 

Als organisatie moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen om geen verdere verspreiding van het virus mogelijk te maken. Wij willen het risico niet nemen dat er renners, medewerkers, bezoekers of sponsors op ons event besmet zouden worden met het Corona virus. 

Graag hadden wij toch wat uitleg gegeven bij onze beslissing.

1. Covid Event Risk Model:
Ondanks alle maatregelen kleurde het Covid Event Risk Model rood en bijgevolg heeft het college van burgemeester en schepenen beslist dit jaar geen goedkeuring te geven. Nog meer maatregelen nemen is voor ons niet mogelijk noch haalbaar. 

2. Werkingsmiddelen:
Covid-19 zorgde ervoor dat wij onze talrijke, trouwe sponsors niet konden bezoeken. Hierdoor krijgen wij onze werking niet rond. Daarenboven vinden wij het niet gepast om in deze moeilijke omstandigheden onze nieuwe formules voor te stellen. Momenteel hebben vele sponsors heel wat andere uitdagingen die primeren. ‘Koop lokaal’ is een leuze die momenteel overal wordt gepromoot en die ook wij mee helpen promoten. 

3. Massa evenement met of zonder publiek:
Momenteel zijn alle massa-evenementen verboden of zonder publiek.  De nationale veiligheidsraad heeft reeds enige tijd terug meegedeeld ons op de hoogte te brengen van wat men precies begrijpt onder massa-evenement. Tot op heden werd aan organisatoren van grote evenementen geen enkele bijkomende informatie gegeven zodat ook wij op dit vlak in het duister tasten. Indien er aangepaste maatregelen komen blijven wij nog steeds zitten met onderstaande vragen: welke zullen de aangepaste maatregelen zijn, hoeveel personen zullen wij mogen toelaten op het parcours, hoeveel sponsors zullen wij mogen ontvangen in onze VIP-ruimte, welke bijkomende maatregelen zullen wij als organisatie moeten nemen, …

4. Verschuivingen UCI-veldritkalender:
Door het verschuiven van de internationale weg en veldritkalender stelden wij ook vast dat men “de monumenten” en de grote rondes sowieso wil laten doorgaan. Hierdoor is heel de UCI Veldritkalender verschoven. Zoals het er momenteel uitziet valt de SOUDAL CLASSIC CYCLOCROSS of beter genoemd “DE STELLA CROSS” te Leuven op zaterdag 14 november 2020 georganiseerd door GOLAZO samen met onze organisatie.  Een Internationale cross op nog geen 20 kilometer van Boortmeerbeek. Wij weten dan ook dat verschillende plaatselijke toppers de voorrang zullen geven aan zulke grote monumenten waardoor wij hen zeker niet aan de start zullen krijgen van onze Ravestein Parkcross. Mogelijks volgen nog renners die de grote monumenten willen rijden aangezien men heeft beslist dat opnieuw jeugdreeksen (nieuwelingen en junioren) toegelaten zijn in internationale (TV-) crossen. Golazo wil niet wijken van deze datum ondanks dat wij deze vaste kalenderdatum reeds 5 jaar hebben.

5.Voorbereidingen:
Gezien wij onze voorbereidingen doorgaans rond deze periode aanvatten zijn er momenteel te veel onzekerheden voor een succesvolle editie 2020 en starten wij reeds met de voorbereiding voor de editie 2021, vermoedelijk op 20-21.11.2021?

Het bestuur van KWC De Verenigde Sportvrienden vzw en het Veldritcomité van de Ravestein Parkcross is nu al bezig om van de editie 2021 terug een groot sportief feest te maken. Wij hopen dan ook dat wij onze trouwe sponsors en ons publiek volgend jaar opnieuw te mogen verwelkomen op de 7deRavestein Parkcross Hou jullie goed en draag zorg voor elkaar! Meer info over 7deRavestein Parkcross volgt begin volgend jaar.