BK Wielrennen in Gent wordt eerbetoon aan Walter Godefroot

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Mar 2019 - 11:15
Printvriendelijke versie

Gent is werkelijk een historische wielerstad. De Zesdaagse, de Omloop Het Nieuwsblad, de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem: nagenoeg elke Vlaamse Wielerklassieker heeft zijn wieg in de Arteveldestad.

'Gent ademt wielrennen. We zijn de thuisbasis van de Zesdaagse, elk jaar wordt het wielerseizoen hier op gang getrokken met de Omloop het Nieuwsblad, we hebben onze wielerpiste Eddy Merckx. Tal van iconen uit de wielerwereld zoals Walter Godefroot, Bradley Wiggins, Iljo Keisse, Jolien D'Hoore, Tiesj Benoot, enz. hebben een sterke band met onze stad. Dat we dit jaar het Belgisch Kampioenschap organiseren is de kers op de taart.': Sofie Bracke, schepen van Sport

Het BK Wielrennen 2019 op zondag 30 juni 2019 wordt opgedragen aan Walter Godefroot, die zowel in 1965 als 1972 Belgisch kampioen werd bij de mannen elite. Zijn foto siert het campagnebeeld en het parcours loopt via zijn woonplaats Drongen.

Programma
Het startschot voor de mannen wordt om 12 uur gegeven, de vrouwen gaan minder dan twee uur vroeger van start (10.15 uur). Dat is een bewuste keuze, om zo om meer gelijkheid te brengen tussen vrouwen en mannen in de wielersport. In eerdere edities verschenen de vrouwen immers op een onmogelijk vroeg uur aan de start, waardoor ze beduidend minder media- en publieksbelangstelling kregen. Met dezelfde reden vertrekken zowel de mannen als vrouwen ook op dezelfde locatie, aan het Gentse Emile Braunplein.

  •     BK Velofestival voor recreanten, van 7.30 tot 10 uur, op afgesloten parcours (max. 3 ronden van 15, 30 en 45 km)
  •  
  •     Elite dames: voorstelling om 9.45 uur, start om 10.15 uur, aankomst om 14 uur
  •  
  •     Elite heren: voorstelling om 11 uur, start om 12 uur, eerste doortocht aankomstlijn om 14.45 uur, aankomst om 17.15 uur

Bij aankomst is er een uitgebreide fanzone voor alle supporters. Golazo en Flanders Classics slaan samen met de organisatoren de handen in elkaar om er een spetterend wielerfeest van te maken.

Parcours
Van het centrum van Gent loopt het parcours via Merelbeke naar de Vlaamse Ardennen, waar de renners 4 lussen van 18 kilometer afleggen met 4,8 km kasseiwegen (Lange Munte, Dikkele -Dorp, Paddestraat en Lippenhovestraat). Nadien volgen 7 ronden van 15,6 kilometer op een afgesloten parcours in Drongen. De finish ligt op de rechte lijn aan de Watersportbaan. Het parcours telt dus 1 grote ronde (120 km).