Arthur Senrame: "Deze winter staat in het teken van verdieping en verbreding"

Door Kurt Vermeerbergen op 16 Nov 2018 - 20:37
Printvriendelijke versie

 Arthur Senrame heeft al bewezen dat hij zowel op de weg als op de piste zijn mannetje kan staan. Hij keerde dit jaar huiswaarts van EK piste met de Europese titel in het scratch.

1. Welk waren voor u de hoogtepunten van het wegseizoen 2018? Tevreden over het seizoen of zat er meer in?
Het wegseizoen 2018 kwam wat trager op gang dan initieel beoogd. Dit had voornamelijk te maken met de drukke wintercampagne op de piste en de inhaalbeweging voor de schoolse taken (wat de hoofdprioriteit was) nadien tijdens een korte rustperiode. Na die rustperiode heb ik gewerkt aan een geleidelijk opbouw naar een goede basisconditie voor de weg. De eerste kermiskoersen begin april verliepen goed maar het verschil met het peloton waarvan de meeste renners toch al wat kilometers en wedstrijdritme in de benen hadden was toch aanzienlijk.

De eerste grote test op de weg kwam er voor mij op het Provinciaal Kampioenschap begin mei waar ik voor het eerst een grotere wedstrijd reed met beduiden meer kilometers dan de gebruikelijke kermiskoers. Het resultaat was bemoedigend en vooral het goed gevoel welke ik daaraan overhield was hoopgevend. Na de periode van de eindexamens lag het pad open om volledig te gaan voor een mooi zomer vol wielrennen. Met een overwinning te Merelbeke en 2 x 2de plaats te Kooigem en Tielt alsook mijn geslaagde deelname aan Omloop het Nieuwsblad waar ik initiatief nam voor een vlucht van meer dan 60Km, kon ik voor mezelf bevestigen dat geleidelijk aan groeien loont en dat mijn aanvallende manier van koersen zijn vruchten afwierp. Dit waren dan ook meteen mijn hoogtepunten van dit wegseizoen. Hier en daar heb ik wel eens een steekje laten vallen voor een podium of overwinning meer maar ook daaruit valt iets te leren. Door slechts 1 selectie voor een grotere koers (Omloop het Nieuwsblad) en niet één selectie voor een meerdaagse, werd mij wel verhinderd om ook daarin mezelf te ontdekken en dus nemen we dat mee als doelstelling naar volgend seizoen.

Na de geslaagde EK en WK campagne op de piste lagen er met mijn blakende conditie nog  enkele opportuniteiten in grotere koersen op de weg in het verschiet maar ook nu was er in de club geen selectie voor mij weggelegd en dus sloot ik na 10 jaar trouw lidmaatschap bij de Koninklijke Gentse Velo Sport af met honger naar meer. Als ik terugkijk op het wegseizoen valt me op dat ik ondank het zeer beperkt aantal koersen (< 20) toch een mooi resultaat kan voorleggen en met een tevreden gevoel hierop kan terugkijken.
 

2. Het hoogtepunt was sowieso je Europese titel op de piste in augustus. Hoe kijk je daar nu op terug?
Ik ben in eerste instantie bijzonder dankbaar dat ik op basis van wat ik had laten zien op de meetings en het BK deze winter het vertrouwen kreeg van de federatie om mezelf te bewijzen op internationaal niveau. Met een stage in het voorjaar en een internationale meeting te Apeldoorn groeide het vertrouwen dat ik ambitie mocht hebben voor de piste. De ervaring die ik opdeed op de stage, de talrijke trainingen en de meeting met de nationale selectie waren van onschatbare waarde en hebben in grote mate bijgedragen tot het uiteindelijke onverhoopte resultaat op zowel het EK als het WK.

Net zoals op de weg heeft ook op de piste mijn manier van rijden, aanvallend, durven en initiatief tonen me uiteindelijk geen windeieren gelegd. Ik ben bijzonder tevreden dat ik dit vertrouwen heb kunnen omzetten in een succes voor mezelf en voor allen die daaraan hebben bijgedragen. De opbouw naar het EK en WK heeft me wel geleerd dat er nog heel wat werk aan de winkel is qua ervaring en dat er nog heel wat progressie valt te boeken in trainings- en wedstrijdintensiteit. Mijn ambitie is dan ook om kennis op te doen op internationaal niveau door al doende te leren mede onder de vleugels van de federatie die daarin de aangewezen mentor is.

3. Het pisteseizoen is in Gent gestart. Wanneer zien we jouw daar aan de slag ? Welke onderdelen zijn u favorieten?
De eerste meeting 11 november is er eentje om te proeven wat het verschil in overgang is naar de categorie U23 zowel qua snelheid, deelnemersveld, manier van koersen als welke verzetten worden gebruikt. Mijn favoriete nummer is met voorsprong de scratch maar de ploegenachtervolging en ook de individuele achtervolging is een discipline die ik bijzonder graag rij.

4. Wat zijn de doelstellingen voor het pisteseizoen?
Deze winter staat in het teken van verdieping en verbreding. Naast de scratch wil ik voornamelijk in de puntenkoers vooruitgang boeken. Ik zal me deze winter tevens toeleggen op de ploegkoers wat op heden beperkt bleef tot een bescheiden poging op het BK en op de internationale meeting te Apeldoorn. Ik ben ervan overtuigd dat met mijn kwaliteiten, snelle benen en vlotte recuperatie, de ploegkoers een nummer moet zijn die me op het lijf is geschreven. Dan hebben we met de derny nog een nieuwe discipline waar ik vooral ervaring in snelheid wens op te doen. HET hoofddoel is evenwel via selecties met de federatie in binnen- en buitenland internationale ervaring op te doen en de progressie te boeken in trainings- en wedstrijdintensiteit.

5. Hoe zien de voorbereidingen eruit naar het wegseizoen 2019?
Voor het allereerste jaar zal de overgang van het pisteseizoen naar het wegseizoen iets grondiger en complementairder worden bekeken zodat deze vlotter verloopt. We kunnen daaruit leren hoe ik dat verteer en op welke wijze we het de komende jaren dienen aan te pakken.

6. Op welke punten hoop je volgend jaar vooruitgang te maken op de weg?
Vooral in de grotere koersen met meer kilometers en de meerdaagse koersen wil ik mezelf leren ontdekken. Hoe verteer ik deze, wat heeft dat voor gevolg gedurende het verloop van het seizoen en welke parkoers liggen mij. De grote hamvraag bij velen die de overstap maken naar een nieuwe categorie is natuurlijk hoe deze zal verlopen. Duurt de aanpassing even of valt dat allemaal wonderwel vlot mee? Ik kijk er alvast naar uit.

7. Welke doelen heb je voorop gesteld voor seizoen 2019?
Verdieping en verbreding van de trainings- en wedstrijdintesiteit is komen seizoen aan de orde. Daar kan dan mogelijks nog het starten met trainingen in de fitness t.b.v. kracht en evenwichtige stabiliteit van het lichaam aan toegevoegd.

De snelle vragen
Lievelingskleur : appelblauwzeegroen
Favoriete muziek : electro dance music
Favoriete film : the wolf of wallstreet
Andere hobby's: gaiming
Lievelingseten : pitta
Ochtend- of avondmens : avondmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : brunette
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : sprint winnen van een kleine groepje
Bergop of bergaf : bergop voor de inspanning, berg af voor de rush van de snelheid
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : tijdrit (als afwisseling voor het overige geweld)
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor de grotere koersen (BvB, topcompetitie) en meerdaagse ritten.
Mooiste overwinning ooit : Europees Kampioen scratch
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: streekgenoot Tiesj Benoot 
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Bij de nationale federatie de steun en het vertrouwen krijgen om internationale ervaring op te doen en verder te kunnen groeien in het baanwielrennen op topniveau.

Gerelateerde artikels

Arthur Senrame werd gisteren de eindwinnaar van de AVS Stories Tv Cup bij de juniores met een totaal van 204 punten.  "De piste is wat ik het liefste doe. Deze winter was het zowat een opeenvolging van verschillende disciplines die ik voorheen nog niet had gereden en die mij één voor...
Gisterenavond is onze landgenoot Arthur Senrame Europees kampioen scratch geworden op de piste in Aigle bij de juniores. "Ik ben enorm tevreden dat ik de kans heb gekregen om te mogen mee doen aan het Europees- en wereldkampioenschap, en om dan nog eens de Europese trui te nemen in de scratch...
De eerste zege voor Arthur Senrame is binnen. In de sprint met 5 was Arthur de snelste. De andere renners werden vroegtijdig uit koers genomen door de grote achterstand. De 6 achtervolgers werden 1 ronde van het einde uit wedstrijd genomen. De resterende renners 2 ronden van het einde. "...
De Nederlander Sten Verzijl is de winnaar van de sprint in Tielt. Arthur Senrame moest in onze Noorderbuur zijn meerdere erkennen maar kon zich nog tevreden stellen met een 2e plaats. "In de eerste drie ronden werden er wat ontsnappingen opgezet maar het peloton bleef altijd in een hoog...
De Europees kampioen scratch, Arthur Senrame zal volgend seizoen aantreden in de kleuren van Baguet-MIBA-Indulek-Derito Cycling Team. "Deze winter op de piste dankbaar afsluiten bij Van den Hauwe cycling team waar ik de afgelopen 10 jaar geleidelijk aan heb kunnen groeien als jeugdrenner. Dit...
Afgelopen zondag behaalde eerstejaars belofte Arthur Senrame zijn eerste zege op de piste te Gent. Hij won met 1 punt verschil het omnium. "Het eerste nummer van de omnium was de scratch.  In die scratch bleef het tot over halfweg koers een vrij gesloten wedstrijd met enkele kleine...