Arno Waeyaert: "Het allerliefst zou ik eens solo willen aankomen"

Door Kurt Vermeerbergen op 19 Jun 2015 - 18:39
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Arno Waeyaert is één van de succesvolle aspiranten 14 jaar van Olympia Tienen. Arno won enkele weken geleden het provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant.

1. Wanneer ben je gestart met wielrennen ? Hoe bij de sport terecht gekomen? Ik ben 3 jaar geleden gestart (in augustus 2012) en nog 1 wedstrijd gereden bij de miniemen (de laatste van het seizoen). Het is eigenlijk door verschillende dingen gekomen. Ik keek veel naar profwedstrijden op tv, waardoor ik de smaak te pakken kreeg en eens in de buurt ben gaan kijken (luchthaven Goetsenhoven). Een toenmalige klasgenoot trok me over de streep om het te proberen. Het viel meteen in de smaak.

2. Hoe kijk je terug op het provinciaal kampioenschap? Was de zege verwacht? Ik keek er al maanden naar uit en probeerde tegen dan al in goede conditie te zijn, want dit was voor mij het hoogtepunt van het jaar. Vorig jaar nog kon ik aan geen enkel provinciaal kampioenschap deelnemen, omdat ik in Wallonië woon en bij een club in Vlaams-Brabant aangesloten ben, Olympia Tienen. Dankzij een wijziging in het reglement van WBV vanaf dit jaar wel.  Ik wist dat ik kans maakte. Dankzij mijn superploeg is dat ook gelukt. Mijn ploeggenoten gingen in de aanval en de andere ploegen moesten het werk opknappen. In de sprint kon ik het afmaken. Een fantastisch gevoel was dat!

3. Wat verwacht je van het Vlaams en het Belgisch kampioenschap? Wat zijn je doelen? Ligt het parcours je? Voor het moment verwacht ik niet al te veel van het Vlaams en Belgisch kampioenschap. Ik ben al meer dan blij met mijn provinciale titel, wat niet wilt zeggen dat ik mij ga laten doen! Mijn grootste doelen waren een vijftal wedstrijden winnen en een trui binnenhalen en dat is me nu al dubbel en dik gelukt. Verder ga ik ook nog voor het regelmatigheidscriterium Hageland-Haspengouw (momenteel 1ste in ranking) en misschien ook nog voor een provinciale trui op de piste. Het zal voor mij de eerste keer zijn dat ik meedoe aan het Vlaams en Belgisch en ik ken de parcoursen nog niet. Voor mij is bijna alles goed, behalve smalle baantjes, daar heb ik het niet zo voor.

4. Zijn er bepaalde wedstrijden waar je naar uitkijkt dit seizoen nog? Ik kijk vooral uit naar Kumtich en Hoegaarden, omdat ze zijn georganiseerd door de club en Hoegaarden een (bijna) thuiswedstrijd is.

5. Je was afgelopen winter actief in het veld. Tevreden met je prestaties? Ik heb mij deze winter inderdaad bezig gehouden in het veld, dat gewoon om mijn conditie niet helemaal terug te moeten opbouwen aan het begin mijn het wegseizoen. Ik ben tevreden over mijn prestaties omdat het veld me toch niet zo heel erg goed ligt.

6. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Prima, blijkbaar kan ik dit wel goed. Ik ben ook zeer blij met de provinciale titel omdat ik hier echt wel naar toegewerkt heb. Op het Belgisch kampioenschap behaald ik een mooie top-tienplaats (7), wat ook mijn bedoeling was.

7. In Gent was je terug te vinden op piste. Geslaagd?  Ik vind dit zeker geslaagd, het is wel zeer zwaar. Volgend jaar zeker opnieuw. Dit is ook vooral om bezig te blijven tijdens de winter en het is een goede voorbereiding voor de weg. Ik kom hier ook de beste renners van België tegen, dat is goed want dan kan ik mij daar ook eens tegen meten.

8. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik ben sterk in de sprint en kan ook tijdrijden. Ik ben iemand die alles vanop de eerste rij in de gaten houdt, als er iemand wegspringt ben ik dan ook meteen van de partij om mee te gaan. Als alles op een spurt uitdraait, heb ik hier ook nog veel kans in. Anderen zeggen dat ik de koers goed kan lezen.

9. Spurt of solo? Waarom? Tot nu toe ben ik nog nooit solo aangekomen, dit vind ik zeer spijtig. Ik probeer iedere wedstrijd wel eens weg te springen, hopelijk lukt het me ooit want dat zou ik heel fijn vinden. Aan de andere zijde is er de spurt waar ik redelijk goed in ben. Ik heb zo al al mijn wedstrijden gewonnen. Maar het allerliefst zou ik eens solo willen aankomen.

10. Ben je bijgelovig? Wat zijn de kenmerken? Ik ben niet zo erg bijgelovig, al heb ik wel enkele dingen die ik alleen draag bij een speciale gelegenheid.

11. Wanneer ga je tevreden zijn van het seizoen? Als ik op iedere wedstrijd mijn best heb kunnen doen en er alles heb kunnen uithalen om proberen te winnen. Als ik het de tweede helft van het seizoen even goed zou kunnen doen als de eerste, dat zou super zijn!
 

Gerelateerde artikels

Arno Waeyaert en Milan Fretin werden afgelopen zaterdag Belgisch kampioen ploegkoers. "Ik ben heel tevreden met de trui. Milan Fretin en ik waren de favorieten en hebben het ook kunnen waarmaken. We zijn goed op mekaar ingesteld. Hopelijk zullen we in de toekomst nog samen ploegkoers kunnen...
Arno Waeyaert won vandaag op de piste het omnium. Volgende week staat er voor de nieuweling het Belgisch kampioenschap op het programma. "Ik won meteen de scratch door zelf de sprint te beginnen. Bij de temporonden heb ik de fout gemaakt om te ver achteraan te blijven en werd ik 3e. In de...
Arno Waeyaert keert terug naar Olympia Tienen, de ploeg waar hij de eerste stappen zette in het wielrennen. "Davo stopt ermee volgend jaar, waardoor ik noodgedwongen een nieuwe ploeg moest zoeken. Als tweedejaarsjunior keer ik terug naar de ploeg waar voor mij alles begon: Olympia Tienen...
Vandaag stond er voor Branko Huys,Milan Fretin en Arno Waeyaert de wegrit op het programma tijdens het EJOF.  Arno vertelt het relaas van de wedstrijd. "Vandaag was de wegrit van het EJOF in Gyór 2017. Het was een vlak parcours met niks anders dan brede rechte wegen. Na 5km koers is er...
In Begijnendijk werd er gestart met 68 nieuwelingen voor 9 ronden van 7 km. Arno Waeyaert had op het einde nog de meeste kracht in de benen voor de spurt. "Na zaterdag ook gekoerst te hebben, toch beslist om vandaag opnieuw te rijden. Ik ging het wat rustiger aan doen. Enkele keren mee...
Zondag is er de eerst wedstrijd van de topcompetitie voor nieuwelingen in Vezin. Voor de provincie Vlaams-Brabant is Arno Waeyaert één van de geselecteerde renners. We vuurden volgende vragen op de renners af: Wat verwacht je van de eerste wedstrijd van de topcompetitie? Gaat het klassement/trui...