Arno Claeys: "Mij specialiseren in het tijdrijden"

Door Kurt Vermeerbergen op 16 Nov 2017 - 20:16
Printvriendelijke versie

Voor Arno Claeys was dit seizoen één van zijn eigen te ontdekken op de fiets. Arno werkte zijn allereerste volledig seizoen af met enkele prachtige resultaten.

1. Dit was je eerste volledig seizoen. Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen als eerstejaars junior?
Ik ben relatief tevreden. Ik heb een constant seizoen gereden waarin ik veel heb bijgeleerd. Af en toe, als ik meestreed voor de overwinning maar net niet kon winnen, vergat ik van mezelf dat dit nog maar mijn eerste seizoen was.  Achteraf gezien ben ik wel tevreden met mijn 2 podiumplaatsen. (PK TT en Schuiferskapelle)

2. In wat heb je dit seizoen het meeste progressie gemaakt?
In het tijdrijden heb ik mezelf verbaasd. Op mijn eerste tijdrit (PK TT) werd ik meteen 3e.  Hierin maakte ik ook redelijk wat progressie naarmate het seizoen. Ook mijn explosiviteit/sprint verbeterde snel,  ondanks wat specifieke sprinttrainingen die mijn broer mij oplegde. Ook bergop gaat het elke koers beter.

3. Op het PK tijdrijden werd je derde? Ga je u hierin verder specialiseren?
Zeker weten! Tijdrijden is zonder twijfel  één van mijn sterke punten. Hierin ga ik mij volgend seizoen en deze winter zeker in specialiseren en op focussen!

4. Hoe zien de voorbereidingen eruit naar seizoen 2018 toe?
Ik train nog niet veel met mijn koersfiets op de weg, max 2 à 3 keer per week. In het weekend doe ik steeds een VTT. Daarbij ga ik ook 2x lopen in de week, en ik doe dagelijks mijn oefeningen om mijn rug te versterken + fitness en stabilisatie oefeningen. Ik ga ook 2 à 3x per week gaan zwemmen met andere wielrenners waar ik goed mee overweg kan. Binnenkort zal er ook krachttraining op de rollen volgen. Bij te slecht weer zal ik op de piste trainen.

5. Ga je nu buiten het seizoen veel met je broer trainen en ga je weer samen met hem op stage?
Ja, af en toe doen we eens samen een ritje of in het weekend een VTT. In de Kerstvakantie gaan we inderdaad terug  samen naar Calpe. Niet dat we daar elke dag samen zullen trainen, maar we zullen wel in het zelfde huis verblijven. Natuurlijk zal er wel eens tijd gemaakt worden om samen een training te kunnen doen. In de krokusvakantie ga ik nog eens met de ploeg op stage naar Mojacar.

6. Op welke punten wil je volgend jaar progressie boeken?
Ik zou graag op elk vlak progressie boeken, omdat ik van mezelf weet dat er nog wat rek op zit. Maar ik zal toch wat specifieker moeten nadenken op welk vlak ik nog wat wil verbeteren.  Aan de tijdritten  ga ik zeker wel  wat aandacht schenken. Ook zou ik graag nog een stukje explosiever worden, omdat dit toch wel één van de meest belangrijke punten zijn als wielrenner.  Het kasseiwerk ligt me natuurlijk ook wel, dus in het voorjaar zal ik regelmatig  in de Vlaamse Ardennen gaan trainen.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Dit is nog moeilijk te zeggen, vind ik. Ik ben sowieso wel een renner die het klassieke werk aan kan, die hard kan rijden en een goede tijdrit in de benen heeft.

8. Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Ik zou het programma eens goed moeten bekijken, maar zeker in alle tijdritten dat ik start, zou ik graag goed zijn. Met in het vet aangestipt het PK TT in Ursel. De voorjaarsklassiekers zijn natuurlijk ook dubbel zo leuk als je goed in vorm bent. Daarbij kijk ik ook al terug uit naar de 3 daagse rittenwedstrijd, “ster Vlaamse Ardennen” . Voor de rest zal ik van elke koers het beste van mezelf geven en kijken waar het schip strandt. Ik heb er zin in!
 

Gerelateerde artikels

Arno Claeys kan tevreden terugblikken op zijn prestaties in de Tour des 2 Sèvres. Op de laatste dag kon hij zich in de gele trui hijsen. "Het was een mooie vijfdaagse met 7 ritten. Vanaf dag 2 stond ik 2e in het klassement. Op de slotdag kon ik het geel overnemen in de tijdrit van ploegmaat...
Op het Internationaal Beloften Weekend stond er zaterdagvoormiddag een tijdrit over 13 km op het programma. Arno Claeys won de tijdrit met een tijd van 17.08.05. Op plaats drie stond nog een andere Belg, Bob Poelmans, met een tijd van 17.10.99 Arno: "Het was een lastige tijdrit met veel lange...
Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma voor junioren. Arno Claeys zal voor het Isorex Cycling Team deelnemen. We legden de renners twee vragen voor: Wat ze ervan verwachten en wie de kanshebbers zijn volgens hen. "Uitrijden zou al een topprestatie zijn in mijn geval. Het is...
Eerstejaars belofte Arno Claeys rijdt morgen zijn eerste Parijs-Roubaix. Arno start zonder hoge verwachtingen maar hoopt wel de velodrome op te rijden. "Ik zal blij zijn als ik de Velodrome haal. Ik verwacht een harde slijtageslag door het weer en de snelle opeenvolging van kasseien. Ik heb...
Arno Claeys startte dit jaar met zijn eerste volledig koersseizoen als eerstejaars junior. Volgend jaar zal hij opnieuw de kleuren verdedigen van het Isorex Cycling Team. "Aangezien ik in mijn eerste koersjaar zeer veel kansen kreeg bij deze ploeg, heb ik besloten om volgend jaar opnieuw deel...
Arno Claeys zal volgend jaar voor Isorex Cycling Team rijden. De vertrouwde ploeg waar zijn broer Dimitri ook enkele jaren voor reed. Arno is met de wielersport begonnen in juli van dit jaar. "Mijn oude broer en prof renner Dimitri heeft in het verleden ook bij Isorex gereden. Het programma...