Antwerpenaar Dirk Verbeeck (Bonache) is zondag prominent aanwezig op de Scheldecross: “Op alle fronten streven wij naar gendergelijkwaardigheid, ook in het veldrijden!”

Door Kurt Vermeerbergen op 2 Dec 2022 - 10:09
Printvriendelijke versie

Op het bekende Antwerpse Sint-Annastrand kan je zondagmiddag terecht voor de 8ste manche van de UCI Wereldbeker veldrijden. De 64-jarige Antwerpenaar Dirk Verbeeck, CEO van het Projectsourcingbedrijf Bonache, is dit weekend prominent aanwezig op de cross. Met zijn bedrijf is hij niet alleen de 2de hoofdsponsor van het vrouwenwielerteam De Ceuster Bonache Cycling van o.a.  Ellen Van Loy, Alicia Franck en Laura Verdonschot, op het parcours heeft hij ook zijn eigen bocht. “Ons beleid rond gendergelijkwaardigheid, waarvoor we in september een onderscheiding kregen met Bonache, trekken we door naar het wielerteam”, zegt de man die de koers met de paplepel meekreeg.

Roger De Vlaeminck
Als hij wil, kan Dirk Verbeeck zondag de veerboot gebruiken om de Schelde over te steken naar Linkeroever. Al meer dan 30 jaar woont de ondernemer in de Koekenstad, waar hij op z’n terras geniet van het uitzicht op de Antwerpse Kathedraal. Zijn liefde voor de koers is onvoorwaardelijk: “Als jong manneke was ik al fan van Roger De Vlaeminck. Ik ben een paar keer bij hem thuis geweest. In de jaren zestig reden mijn ouders met mij al naar het veldrijden om voor hem te supporteren. Als wegwielrenner nam hij ook deel aan Milaan-San Remo. Dat waren de momenten waarop mijn moeder mij vroeger van school kwam halen en verstopte voor m’n vader, zodat ik die wedstrijd kon zien”, zegt Dirk lachend. “Ondertussen is mijn mama 89, maar ze mist nog steeds geen seconde van de koers. Als er gefietst wordt, zowel op de weg als in het veld, kijkt ze. Niet alleen voor de schone benen van de mannen, want ze volgt ook het vrouwenwielrennen en uiteraard het veldrijden in het bijzonder.”

Ontmoeting
Met Bonache is Dirk ondertussen de tweede hoofdsponsor van het vrouwenwielerteam De Ceuster Bonache Cycling Team. “Het verhaal begint bij Hannelore van Moove Forward, die binnen ons bedrijf de begeleiding verzorgt van alles wat met softskills opleidingen te maken heeft. Zij vertelde mij dat ze in het weekend naar het veldrijden ging en dat ze daar een jong team van uitsluitend Belgische vrouwen mentaal begeleidde. Ik ben er met haar beginnen over praten. Vervolgens heeft zij mij een paar dagen later voorgesteld aan Davy De Ceuster van het gelijknamige bouwkranenbedrijf. Als sponsor was hij toen al betrokken bij het verhaal. Eén avond zaten we samen en legde Davy mij uit dat hij Ellen Van Loy als ervaren renster wou aantrekken om jongeren te begeleiden. Ik was meteen laaiend enthousiast en besliste onmiddellijk om in te stappen.”

Gendergelijkheid
Als het meest vooruitstrevende bedrijf op het vlak van gendergelijkwaardig ondernemen, won het bedrijf van Dirk Verbeeck in september nog de prestigieuze ‘X² Award’, die uitgereikt werd door de organisatoren van het EY – X² congres en waar hij nog steeds ontzettend trots op is: “In ons bedrijf werken er evenveel mannen als vrouwen. Op alle fronten streven wij naar gendergelijkwaardigheid. Ook in het veldrijden trekken we die lijn door. Er zijn fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen, maar op het vlak van bijvoorbeeld de startgelden, vergoedingen en prijzengelden, doen we er alles aan om zoveel mogelijk de ongelijkheden weg te werken, ook al is er nog een lange weg te gaan.”

Doelstellingen
Het De Ceuster Bonache Cycling Team is met 9 Belgische rensters bezig aan zijn derde seizoen. “Met onze aanwezigheid werken we aan onze naamsbekendheid, wat helpt in onze zoektocht naar het vinden van geschikt personeel. Door onze manier van werken, maar ook de missie en visie die we uitstralen met het bedrijf en het team, bereiken we de juiste, gemotiveerde mensen die we kunnen inzetten. Het is net door betrokken te zijn dat je je slaagkansen verhoogt: Davy (De Ceuster) en ik zijn meer dan de mannen die samen met de sponsoren geld stoppen in het wielerteam. We zijn ook beiden wekelijks aanwezig op de wedstrijden, waar we voluit supporteren voor onze rensters. Op het BK in januari, zijn we met 9 rensters normaal de grootste ploeg. Het zou mooi zijn als we daar een podiumplek kunnen bemachtigen. Eerst kijken we uit naar zondag, want op de Scheldecross zijn we opnieuw vertegenwoordigd met 5 rensters op een wereldbekerwedstrijd: Ellen Van Loy, Alicia Franck, Laura Verdonschot, Suzanne Verhoeven en Julie Brouwers. Alicia en Laura zijn trouwens jarig. Ik kijk er al naar uit om hen én hun collega-rensters luidkeels aan te moedigen, zeker als ze door onze Bonache-bocht voorbijkomen”, zegt Dirk Verbeeck enthousiast.