Alec Van Herck :"Mijn seizoen is nu al redelijk geslaagd"

Door Kurt Vermeerbergen op 20 Apr 2023 - 19:34
Printvriendelijke versie

Alec Van Herck is bezig aan zijn tweede seizoen als renner en met succes. De tweedejaars nieuweling van Acrog - Tormans won inmiddels de wedstrijd in Retie en werd provinciaal kampioen tijdrijden van de provincie Antwerpen.

Je bent inmiddels bezig aan je tweede seizoen als renner. Hoe ben je terecht gekomen in de wielersport?
Hiervoor deed ik 7 jaar basket maar door een knieblessure moeten stoppen. Hierna kreeg ik twee sporten voorgesteld waaruit ik kon kiezen: zwemmen of fietsen. De keuze was rap gemaakt doordat iedereen in mijn familie naar het fietsen kijkt, maar ik ben wel de enige die het ooit echt heeft gedaan.

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen als eerstejaars nieuweling?
Ik kijk er naar als een leerrijk seizoen, dat je ook pech kunt hebben en dat niet alles altijd goed kan gaan. Zo heb ik 2 keer corona gehad en mijn hand gebroken en toen was de motivatie wat gezakt, dus minder getraind met als gevolg mindere resultaten.

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen? Op welke punten heb je vooral gewerkt?
De winter verliep voor mij zeer goed. Ik heb mij heel goed kunnen voorbereiden en niet te veel ziek geweest. Ik heb niet echt op specifieke punten gewerkt tijdens deze winter omdat ik nog niet echt wist wat voor een soort renner ik ben. Ik denk dat dit ondertussen al wel wat duidelijker is geworden voor mij. Ik heb vooral duurtrainingen gedaan voor veel kilometers te malen.

Je won inmiddels de wedstrijd voor nieuwelingen in Retie in tijdritstijl en werd provinciaal kampioenschap tijdrijden. Verwacht om zo je tweede seizoen te openen? Hoe kijk je terug op deze twee zeges?
Ik had het helemaal niet verwacht om te winnen dit jaar en zeker niet zo vroeg op het jaar 2 keer het zegegebaar te kunnen maken. En dan de tweede zege direct een trui te kunnen pakken voelt ook heel speciaal aan. Ik kijk er heel tevreden op terug op deze overwinningen en voel voor mezelf dat ik vooral een hardrijder ben en heb ook nog wel een sprint in huis als ik nog goed zit.

Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Voor dit seizoen heb  ik nog niet echt doelen gezet. Ik hoop wel een paar mooie wedstrijden te rijden maar heb geen specifieke wedstrijd waar ik wil starten. Ik ga me proberen te laten zien in elke wedstrijd die me voor de wielen komt en zie dan wel of het goed kan uitdraaien of niet.

Je rijdt zaterdag ook het provinciaal kampioenschap in Herenthout. Met welke ambities sta je hier aan de start?
Ik start hier vooral met de ambitie om met iemand van de ploeg te gaan voor de trui. Als ik zelf voor de mogelijkheid sta om een tweede trui te pakken zal ik dit proberen maar ik denk zeker aan mijn ploeggenoten

Voor welke wedstrijden hoop je op een selectie van de ploeg?
Ik hoop niet echt op een specifieke wedstrijd voor een selectie. Ik hoop vooral dat ik nog een paar mooie koersen kan en mag rijden en me daar te tonen.

Welke parcours liggen jouw het beste ? Wat voor type renner ben je?
Ik denk dat de meeste parcours mij wel kunnen liggen maar als het wat veel klimmen en steil is, word het voor mij wel moeilijk. Maar voor de rest zie ik altijd een kans voor mij liggen.

Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Voor mij is mijn seizoen nu al redelijk geslaagd. Nog een paar mooie uitslagen rijden en misschien nog een overwinning pakken zou mijn seizoen helemaal afmaken.

Naar welke renner kijk je op en waarom?
Ik kijk op naar Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel vooral naar de manier van rijden van hun.  Ze durven zich goed te laten zien en veel te anticiperen.

Waar wil je staan als renner binnen 5 jaar of waarvan droom je?
Ik denk zoals elke renner van mijn leeftijd om prof te worden of bij een opleidingsploeg maar als dat niet lukt, want we moeten realistisch blijven zou ik graag wel iets in het fietsmilieu blijven doen.
 

Gerelateerde artikels

Alec Van Herck won gisteren op paasmaandag de wedstrijd voor nieuwelingen in Retie. Vanaf ronde 1 trok hij in de aanval met Toon De Lee en Lowie Baeck. Eén ronde later had Toon vooraan de rol moeten lossen. Vanaf ronde 3 ging Alec solo verder en bouwde zijn voorsprong meer en meer uit.  In een...
Jul Hélin behaalde in Waarloos - Kontich zijn eerste zege van het seizoen. Hij kwam samen met zijn ploeggenoot Alec Van Herck over de meet. De twee ploeggenoten hadden een voorsprong van 40 seconden opgebouwd. Jul Hélin: "Vanaf de eerste ronde voelde ik mij zeer goed. In de derde ronde kan...