Tijdens de kermis van Bierbeek zijn er telkens niet minder dan 3 wielerkoersen. Deze worden georganiseerd door het Bierbeeks Sportcomité. Dit jaar voor het 75ste jaar op rij.
In september 1947 met “kleine kermis”, vlak na de tweede wereldoorlog, organiseerde de toenmalige kermisvereniging een wielerkoers, waar slechts één renner kwam opdagen. De organisatoren gaven hem zijn startgeld terug en beslisten er dan maar de brui aan te geven.
Het nieuwe sportcomiteit
Diezelfde avond reden Henri Hendrickx en ‘meester’ Célestin Decoster naar Heverlee om kaas te leveren en ze bespraken het voorval. Terug in Bierbeek was de kogel door de kerk: ze beslisten om de wielerkoers een nieuw leven in te blazen en een aanvraag te doen bij de Belgische Wielerbond (BWB). Rik Hendrickx werd voorzitter, meester Decoster secretaris en ze vonden ook Garre Vangoidsenhoven en Jan Torfs bereid om mee te werken.
Op 25 augustus kregen ze een officiële toelating en een week daarna de inrichtingsvergunning van de BWB. Op 14 september 1947 organiseerde het Sportcomiteit zijn eerste wedstrijd van 110 km over Meldert en Hoegaarden naar Tienen en terug. Deze eerste wedstrijd werd gewonnen door Louis Vandenbergh uit Sint-Pieters-Rode.
Meer dan 500 koersen
Drie jaar later, in maart 1950, liet het Sportcomiteit Bierbeek zijn statuten goedkeuren en een jaar later organiseerde het zijn eerste profkoers. Er zouden nog 20 profkoersen volgen, tot 1967. Toen werd het te duur om profwielrenners te laten starten.
In 1954 veranderde de vereniging haar naam in Sportcomité Bierbeek en werd een heuse koers Brussel-Bierbeek gereden. Deze koers bij het begin van het voorjaar werd gewonnen door streekrenner Guillaume ‘Jomme’ Froidcoeur.
Het Bierbeeks sportcomité kwam niet alleen in actie tijdens de ‘grote’ Bierbeekse kermis. Het organiseerde ook koersen voor Bremt-kermis en voor de geburenkermissen in Mollendaal en aan het Venkesgat(later op Ruisbroek), soms tot 12 koersen per jaar! Vanaf 1957 kwamen daar ook nog het jaarlijks Liefdadigheidscriterium bij, ten voordele van Sint-Kamillus. Twintig criteria later, in 1977, werd het laatste criterium op het domein gereden. Maar het Sportcomité zat niet stil: in de winter van 1982 werd de eerste Bierbeekse veldrit gereden in de holle wegen van Bierbeek via de Kalverweg naar Meren toe. Deze cross zou echter maar 5 keer georganiseerd worden.
Werken aan sociale cohesie
Momenteel organiseert het Bierbeeks sportcomité alleen nog koersen voor nieuwelingen (15-16-jarigen), junioren (17-18 jarigen) en liefhebbers (+18 jaar). Daar kruipt ontzettend veel werk in. De oprichters van het Sportcomité zijn ondertussen allen overleden en tal van trekkers van toen genieten nu van een welverdiend pensioen. De vereniging is sinds 1994 een vzw geworden met de broers Herman (ere-voorzitter) en Guy Vanautgaerden (secretaris), voorzitter Michel Vanden Bempt en Herman Vandervelpen (penningmeester)als drijvende krachten. De vereniging wil de lokale doprskermissen mee helpen in stand te houden en organiseert 3 koersen n.a.v. Bierbeek kermis (zondag 12, donderdag 16 en zondag 19 juni) en 2 koersen n.a.v. Bremt-kermisop 7 en 14 augustus.
Verder heeft het Bierbeeks sportcomité het plan opgevat om op zondag 22 mei zijn eerste wedstrijd voor Dames te organiseren in Bierbeek. Het wordt een interclub met 20 ploegen van 8 Eliterensters in het kader van het tweedaagse VermarcCycling Project. Daarnaast volgt nog een tweede primeur op zondag 21 augustus met wedstrijden voor U12 (miniemen) en U15 (aspiranten) op een afgesloten parkoers aan de Lindeboom-Ventjesgat. Dit alles kost een hoop geld en energie: toelatingen aanvragen, sponsors zoeken, parcours uitzetten en veiligheidshekkens zetten, seingevers briefen, administratie, enzovoort. Gelukkig is er een dynamisch bestuur en een groep hardwerkende vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om alles tot een goed einde te brengen.
Bekende deelnemers
Een 75ste verjaardag betekent ook terugkijkenopzoveel jaren sportief erfgoed. Tot op heden richtte de club niet minder dan 542 wedstrijden in met minstens 20.807 deelnemers. Honderden renners passeerden de revue, meestal streekrenners zoals Jos ‘Jokke’ Wouters, die hier in Bierbeek 7 keer won, of Rudy Ponsaerts, FrancisVermaelen of Jef Schils. Maar ook wielrenners die later bekend werden, maalden hier hun eerste wedstrijdkilometers. Zo fietste in 1962 ene Eddy Merckx - toen nog nieuweling - door Mollendaal. Ook Frans Verbeeck, Rik Van Linden, Carlo Bomans, Erwin Vervecken, Ludo Dierckxsens, Nick Nuyens, Lars Boom,en recenter Jasper Stuyven, Davy Commeyne, Bob Jungels,Thibau Nys, Matthijs Paesschens, Arnaud De Lie … allen fietsten door Bierbeek.
Meestal bleven onze kermiskoersen verstoken van ongevallen. Eén keer sloeg het noodlot toe, toen een van de nieuwelingen in 1966 ongelukkig ten val kwam en later in het ziekenhuis overleed. Een ander speciaal moment was in juni 1982 wanneer dede laatste wielrenners binnenreden en een vreselijk onweer een noodweer de kermis overviel en het hele dorpscentrum onder water zette.
Het Bierbeeks Sportcomité hoopt zijn doelstelling om de lokale dorpskermissen in het sociaal weefsel in het leven te houden met de organisatie van kermiskoersen nog lang te mogen volhouden ondanks de steeds toenemende uitdagingen op vlak van sponsoring, infrastructuur en afnemend aantal lokale wedstrijden.