Stig Broeckx is klaar om opnieuw in competitie te treden

Door Kurt Vermeerbergen op 18 Apr 2016 - 22:00
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Even terugspoelen naar zondag 28 februari. Een dertigtal kilometer voor de finish van Kuurne-Brussel-Kuurne laat Lotto Soudal-renner Stig Broeckx zich afzakken van de kop en wordt daarbij aangereden door een motor.

Een sleutelbeenbreuk, een gebarsten rib en een gekneusde hand luidde het verdict. De bijna 26-jarige renner werd diezelfde avond nog geopereerd aan het sleutelbeen. Zeven weken na de gebeurtenissen vertelt Stig hoe hij met de aanrijding omging.

Stig Broeckx: “Het is heel jammer dat deze aanrijding heeft plaatsgevonden, dit zou niet bij de koers mogen horen. Enkele weken geleden was er dan het fatale ongeval van Antoine Demoitié, dat heeft me diep geraakt omdat ik Antoine goed kende. Of dit me deed beseffen dat de gevolgen voor mij nog meevielen? Ik realiseerde me al meteen na mijn ongeval dat het veel erger had gekund.”

“De motard die me heeft aangereden, nam enkele dagen na Kuurne-Brussel-Kuurne contact op om zijn excuses aan te bieden en die heb ik aanvaard; ik weet dat hij het beste voorheeft met de renners en een hart heeft voor de koers. Maar het gaat om de snelheid waarmee de motard het peloton passeerde en het feit dat hij niet claxonneerde om te waarschuwen dat hij eraan kwam.”

“Uit dit voorval en ook door wat er met Antoine Demoitié gebeurd is, moeten we conclusies trekken. Uiteraard hecht iedereen in de koers veel belang aan veiligheid, maar het zou goed zijn om meer te sensibiliseren en iedereen nog bewuster te maken van de gevaren. Ik ben ervan overtuigd dat als alle partijen rond de tafel zitten, er zeker maatregelen uit de bus zullen komen. Net zoals er een protocol opgesteld is voor koersen in extreme weercondities, zou er ook meer regelgeving moeten zijn rond de volgers in een wedstrijd; zowel voor motors als auto’s. Ik denk aan een snelheidsbeperking of het inbouwen van afstand tot de renners. Door een opeenstapeling van gebeurtenissen is dit het moment om actie te ondernemen.”

Na de operatie aan het sleutelbeen volgde een lange herstelperiode voor Stig Broeckx. Het voorjaar viel in het water voor de Kempenaar. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten en focuste zich op zijn comeback. Broeckx zal de competitie hervatten in de Ronde van Turkije (24/04 – 1/05) en hij behoort tot de voorselectie voor de Giro. Stig straalt in elk geval een pak vertrouwen uit.

Stig Broeckx: “Na de valpartij was ik vooral erg teleurgesteld dat ik een streep moest trekken door mijn voorjaar. Toen ik op de grond lag, voelde ik meteen hoe ernstig de blessure was. Ik had mijn sleutelbeen al twee keer eerder gebroken, maar dit keer was het veel pijnlijker. Normaalgezien ben je na een sleutelbeenbreuk een week uit roulatie, maar ik voelde me pas drie weken later beter. Mijn lichaam had echt een serieuze klap gekregen, dus het was niet enkel de sleutelbeenbreuk waarvan ik diende te herstellen. Na die eerste drie weken ben ik naar Mallorca getrokken om daar mijn conditie weer op te bouwen en zette ik alles op alles om klaar te geraken voor competitie en er meteen te kunnen staan in wedstrijd.”

“Ik bouwde eigenlijk op zoals ik dat in de winter doe. Tijdens mijn stage in Mallorca heb ik goed naar mijn lichaam geluisterd, ik nam voldoende rust. Alle parameters wijzen erop dat ik in optimale vorm verkeer, maar ik wil toch nog wat voorbehoud inbouwen. Ik heb er alles aan gedaan wat in mijn macht ligt om fit aan de start te staan, nu is het afwachten hoe ik in wedstrijd reageer.”

“Ik sta echt te popelen om weer te koersen, want het is frustrerend dat ik na een winter hard werken nog bijna geen wedstrijden heb kunnen rijden dit seizoen, terwijl objectieve testen aantoonden dat ik weer een stap vooruit had gezet. Ik voelde dat ik veel zou kunnen betekenen voor de ploeg. Dat zal dan nu moeten gebeuren in het vervolg van het seizoen. De goesting is alvast heel groot, ik snak ernaar weer wedstrijden te kunnen rijden. Ik wil in de Ronde van Turkije de ploeg vertrouwen schenken met het oog op het vervolg van het seizoen; ik wil dat de ploegmaats op mij kunnen rekenen.”

Foto : Edddy De Bie

Gerelateerde artikels

  Stig Broeck (lotto belisol u23) uit Dessel zette een mooie prestatie neer in de Tour d'Azerbaidjan. Hij bezorgde ons volgend wedstrijdrelaas van de tour. "Ik werd vandaag 2de in Tour d'Azerbaidjan. In begin met 8 man weg. Daarna op 30 km. van het einde met 2 weg en laten vloeren in de...
  1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen? Ik ben best tevreden over het afgelopen seizoen qua behaald niveau. Ik haalde hogere vermogens, zat frisser in de finales en voelde me sterk genoeg om mee te doen naar winst. Dit gevoel had ik enkel op het einde van het vorige seizoen...
Vanaf 1 januari 2014 rijdt Stig Broeckx uit Dessel twee seizoenen voor de profploeg van Lotto Belisol. Hij is al twee jaar renner bij het U23-team van Lotto Belisol en is momenteel stagiair bij de profs. In die hoedanigheid reed Broeckx onder meer de World Ports Classic. De 23-jarige Desselaar werd...
 “Na een paar weken vakantie ben ik opnieuw begonnen met de fietstrainingen. Alles verloopt nog zeer ontspannen en rustig. In de eerste weken is het vooral kwestie van het lichaam terug “wakker” te maken door stelselmatig de trainingsduur op te voeren. Dit gebeurt met...
Stig Broeckx werd tijdens de wedstrijd Kuurne - Brussel - Kuurne aangereden door een motorrijder en kwam hard ten val. Hij werd naar het ziekenhuis van Deinze overgebracht. De diagnose luidt als volgt: verplaatste breuk in zijn rechtersleutelbeen, barst in de rib en een gekneusde hand. Vanavond zal...
Stig Broeckx is met succes geopeerd aan de gebroken oogkas, die hij opliep tijdens de Ronde van België. Gisteren is de renner, die zich nog steeds in een kunstmatige coma bevindt, overgebracht naar het ZOL-ziekenhuis in Genk, waar hij op de afdeling intensieve zorgen  en onder begeleiding van...