Sterke Van den Broeck in Catalonië

Door Kurt Vermeerbergen op 21 Mar 2013 - 21:15
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

We zijn vier dagen ver in de Ronde van Catalonië en vandaag werd de koninginnenrit betwist. De start lag in Llanars en de aankomst 217,7 kilometer verderop in Port Ainé na een slotklim buiten categorie van 18 kilometer. Onderweg lagen nog vier andere beklimmingen, waarbij ook de voorlaatste buiten categorie was. Lotto Belisol-renner Jurgen Van den Broeck trok net als gisteren in de aanval, het leverde hem een vierde plaats op.

De vlucht van de dag bestond uit 23 renners met daarbij één man van Lotto Belisol, namelijk Jurgen Van de Walle. Daarmee volgde hij het voorbeeld van Olivier Kaisen die op dag twee mee was in de lange ontsnapping. Op de voorlaatste klim moest Wally de rol lossen. Van de kopgroep zou uiteindelijk enkel Daniel Martin overleven en de Ier kon de rit op zijn naam schrijven. Robert Gesink versnelde op de slotklim, Van den Broeck dichtte kloof op zijn noorderbuur. Vervolgens ging Jurgen solo op zoek naar Martin, maar het gat was te groot. Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana kwamen nog uit de achtergrond terug en VdB werd vierde. Alejandro Valverde was als leider begonnen aan de rit, maar gaf onderweg op na een val. Ritwinnaar Martin is meteen ook de nieuwe leider. Van den Broeck staat nu 10de op 1’15”. Op dag één verloor hij 28 seconden op zijn naaste concurrenten.

Jurgen Van den Broeck: “De etappe leende er zich toe om aan te vallen. Ik besloot aan te pikken bij Gesink omdat ik in hem de ideale metgezel zag. Na de val en opgave van Valverde was ik wel verrast dat Sky en Katusha Martin zo een grote voorsprong lieten. Met mijn demarrage wilde ik zowel een gooi doen naar de ritzege, als mijn klassement verbeteren. Ik wil in iedere rit hier in Catalonië zo goed mogelijk presteren. Het tijdverlies dat ik in de eerste rit opliep is volledig aan mezelf te wijten, ik wilde dat ook rechtzetten. Gisteren trok ik daarom ten aanval, maar de rit was minder lastig dan gedacht. Ik wil rit na rit zo goed mogelijk presteren. De volgende ritten zijn minder zwaar, maar toch kan er nog wel iets verschuiven in het klassement. Ik ben alvast tevreden over vandaag.”

Mario Aerts, sportdirecteur: “De rit vandaag is heel goed verlopen voor ons. Het was ideaal dat Jurgen Van de Walle mee was in de ontsnapping. Door de aard van het parcours kwam iedereen al redelijk vermoeid toe aan de voet van de laatste klim. Dat kwam Jurgen Van den Broeck niet slecht uit, hij heeft vervolgens vroeg gedemarreerd. Jurgen heeft heel goed standgehouden vlak voor de meet zijn enkel Rodriguez en Quintana hem nog voorbijgereden. Hij heeft bewezen dat hij heel goed in vorm is, enkel jammer dat hij de eerste dag bijna een halve minuut verloor. De lastigste ritten zijn voorbij, maar we hopen toch dat Jurgen nog kan opschuiven in het klassement.”