Reumapatiënt Ritte Van Der Perren geniet van het wielrennen: "Door men karakter staat opgeven niet in mijn woordenboek"

Door Kurt Vermeerbergen op 7 May 2019 - 20:18
Printvriendelijke versie

Ritte Van Der Perren is een naam die misschien bij velen geen belletje doet rinkelen, maar hij is wel iemand om te bewonderen. De tweedejaars junior heeft al zijn hele leven lang reuma en probeert het wielrennen zo goed als kan te combineren met zijn ziekte.

1. Je bent op je 9 jaar gestart met het wielrennen. Waarom de keuze voor deze sport?
Ik keek altijd al naar het wielrennen als kleine jongen. Vooral naar de cyclocross en daar keek ik enorm op naar Niels Albert. Eerst keek ik altijd naar de cross op televisie en daarna ging ik met mijn bmx in de tuin crossen. Toen ik mijn eerste communie deed kreeg ik dan ook mijn eerste koersfiets en sindsdien ben ik nooit meer gestopt.

2. Je beoefent het wielrennen terwijl je ook reumapatiënt bent. Op welk gebied heeft deze aandoening invloed op jezelf als wielrenner?
Natuurlijk is het soms niet gemakkelijk om het wielrennen te combineren met mijn reuma want ja die ziekte is heel onvoorspelbaar. Soms krijg ik een opstoot en kan ik niet veel anders doen dan in bed liggen en dan is er dus van fietsen helemaal geen spraken meer. Maar gelukkig wordt ik goed begeleid door de dokters en mijn trainer. Ook mijn papa en mama zorgen altijd heel goed voor mij.

3. Je hebt deze winter een maand moeten rusten door je reuma wat een streep door je voorbereiding zette. Waar vind je elke keer de moed om terug te starten?
Ja deze winter kreeg ik half januari weer last. Net nu ik het gevoel had dat het echt de goede kant uit ging, maar ja mijn lichaam besliste nu eenmaal om mij weer een tijdje tegen te werken. Deze keer zat ik wel echt in een diepe put. Ik begon te twijfelen of ik wel weer aan de start van een wedstrijd zou verschijnen. Uiteindelijk besliste ik er nog eens alles uit te halen wat er nog in mij zat. De moed om altijd weer opnieuw te starten komt langs één kant gewoon door mijn karakter.  Ik geef niet graag toe dat het niet meer gaat en langs de andere kant wil ik gewoon bewijzen dat sport ook gaat met reuma.

4. Het provinciaal kampioenschap was je 5e wedstrijd. Geniet je nu dubbel zo hard als andere renners om in het peloton te fietsen?
Eigenlijk niet. Ik wil niet gewoon anoniem meerijden in het peloton maar dat is weer eigen aan mezelf. Ik ben pas tevreden als ik echt mee de koers gemaakt heb. Maar sinds mijn eerste wedstrijd dit seizoen op 14 april gaat het elke keer beter en beter.

5. Welke doelen heb je nog voor de rest van het seizoen?
Ik zou graag goed zijn in de interclub van Berg-Kampenhout. Wie wilt er nu niet schitteren in zijn eigen buurt.

6. Op welk type parcours rij je het liefste?
Ik rij graag golvende parcours, maar niet echt klimmen.

7. Heb je een boodschap aan andere jonge mensen waar reuma is bij vastgesteld?
Eigenlijk wel. Ook al ben je benadeeld door je reuma trek je daar niks van aan en ga gewoon volledig voor wat je echt wilt.

De snelle vragen
Lievelingskleur : zwart
Favoriete muziek : heel uitgebreid
Favoriete film : the maze runner
Andere hobby's: neen
Lievelingseten : spaghetti bolognaise
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : blondine
Pizza of frieten : frieten
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen :  alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor de 4-daagse van Kontich
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken Wout Van Aert
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je?   Een overwinning zou voor mij een bevrijding zijn