Maarten Goossens: Pieken naar 2de seizoenshelft

Door Kurt Vermeerbergen op 2 Mar 2013 - 10:05
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Maarten Goossens (Nieuwe Hoop Tielen) uit Lille start zijn seizoen in combinaties met zijn stages voor zijn studies aan de HIK. Toch wil Maarten er dit seizoen staan.

1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen?
Ik merkte vooraf dat ik veel vooruitgang had geboekt ten opzichte van het voorgaande jaar. Ik voelde me over het algemeen veel sterker en merkte dat ik veel betere resultaten reed op conditietesten. Dit vertaalde zich dan ook een deel in mijn prestaties van het voorbije seizoen. In de kermiskoersen kon ik dikwijls een stempel drukken op het koersverloop en kon ik geregeld een mooie uitslag veroveren. Op de grote koersen stond het geluk echter niet echt aan mijn kant. Talloze keren kreeg ik te maken met pech en/of offdays. Op het einde van het seizoen had ik eens geëxperimenteerd met het opkrikken van het aantal koersdagen. Ik reed drie koersen in de week (mijn trainingen waren hier uiteraard aan aangepast) en dit van begin augustus tot oktober. Achteraf bleek toch dat dit voor mij toch nog een stapje te veel was. Hier heb ik een les uit kunnen trekken met het oog op komend seizoen.

2. Wat vind je zelf je hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?
Mijn eerste hoogtepunt was eveneens ook een teleurstelling. In de koers van Zwijndrecht ging ik er op 30km van de streep alleen vandoor met 12 achtervolgers. Ik hield stand tot in de laatste ronde, maar werd terug gegrepen. Vanaf het moment dat ik weer de kans kreeg, sprong ik nogmaals weg. Deze keer kwamen echter nog 2 andere renners aansluiten en reden we met 3 naar de meet. Ik behaalde hier een 2e plaats waar ik toch niet echt tevreden mee was. Voor de rest was mijn seizoen redelijk constant en had ik niet echt hoogtepunten of grote teleurstellingen, enkel het BK viel heel hard tegen. Ik voelde mij super goed de week voordien. Twee dagen voor de wedstrijd kreeg ik een bijensteek in het aangezicht, gevolgd door een nogal hevige allergische reacties. De ambities mochten meteen opgeborgen worden. Een andere teleurstelling had ik in de ronde van Brabant. Ik was deze ronde goed begonnen en kwam de eerste rit uit met een heel goed gevoel. Ook de tweede dag reed ik met een goed gevoel rond tot ik in een dalende strook behoorlijk hard tegen het asfalt en enkele paaltjes sloeg. Ik heb mijn werk voor de ploeg nog kunnen volbrengen, maar de eigen prestaties bleven uit.

3. Hoe heb je je voorbereid op het nieuwe seizoen?
Tot half januari was het weer hier in België behoorlijk zacht. Hierdoor konden de duurtraining gewoon buiten plaatsvinden op de wegfiets. Verder deed ik ook indoor krachttrainingen en algemene stabilisatieoefeningen. Vanaf december kwam ik ook meermaals per week buiten met de tijdritfiets, hierdoor werd ik wel een stuk sterker.

4. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?
De stabiliteitsoefeningen hebben zeker hun nut bewezen. Er is een zichtbaar verschil met de vorige jaren. Ook de traininen op de tijdritfiets hebben ervoor gezorgd dat ik veel sterker en stabieler op de fiets zit, wat hopelijk zal leiden tot mooie uitslagen.

5. Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen?
Ik denk dat ik in dit opzicht eerlijk moet zijn en dat ik niet in een positie zit waarin ik te kiezen heb. Ik hoop dit jaar toch mijn eerste overwinning te boeken bij de U23/Elite z.c. en op grote koersen een stap voorwaarts te zetten. Vooral in de de ronde van Brabant zou ik mij willen laten opmerken. Sinds verleden zomer heb ik een tijdritfiets en ben ik er meer mee bezig. Ik hoop ook om in deze discipline progressie te maken.

6. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?
Als ik de eerste helft van het seizoen goed doorkom en dan een piek kan leggen richting tweede helft van het seizoen, zal mijn seizoen voor een groot deel geslaagd zijn. Als dit vlekkeloos verloopt, zullen de vorm en/of de uitslagen vanzelf volgen. Uiteraard zou ik graag een overwinning zien op mijn palmares. Moest dit niet lukken en ik haal enkele mooie uitslagen zal mijn seizoen er zeker niet door mislukt zijn. Ik ben namelijk ook niet echt de rapste aan de meet.

7. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?
Mijn favoriete parcours vind ik terug in het Brabantse. De korte hellingen liggen mij het beste. Voor de rest heb ik niet echt iets waar ik in uitblink. Ik trek overal wel “mijne plan”, maar zal er ook niet echt kunnen schitteren. Ik hoop om vanaf dit seizoen mijn tijdrijderscapaciteiten verder te kunnen uitbouwen en vooral nog te ontdekken. Anderen zeggen mij dat ik er de bouw voor heb, dus hopelijk vind ik hierin een discipline waarin ik in de loop van mijn verdere carrière nog kan groeien.

8. Je combineert je studies aan de HIK in Geel met het wielrennen. Hoe combineer je dat?
De studies zijn nu afgerond. Ik moet enkel nog een stage van 17 weken afwerken. Dit doe ik bij de bouwfirma Hooyberghs nv te Arendonk. Hierdoor is mijn planning voor het komende seizoen volledig aangepast. De eerste helft van het seizoen zullen mijn trainingen op een zeer laag pitje staan waardoor ik niet weet hoe ik mij zal voelen in de koersen. Vanaf begin juni kan ik mij terug volledig focussen op het wielrennen. Ik hoop de schade terug in te halen en nog enkele mooie koersen te kunnen rijden.

9. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?
Ik denk dat ik iets te realistisch ben om echt een wielerdroom te hebben. Eender welke wedstrijd is welkom op mijn kleine palmares. Ik zal eerst al beginnen met een kermiskoers te winnen. Moest de kans zich ooit voordoen, zou ik zoals elke Vlaming de ronde van Vlaanderen willen winnen, maar dit zal echter wel een droom blijven, veronderstel ik.