Lotto Belisol: Voorbeschouwing Clasica San Sebastian

Door Kurt Vermeerbergen op 13 Aug 2012 - 17:40
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Ondanks de overwinning van Philippe Gilbert vorig jaar is de erelijst van de Clasica San Sebastian vooral Spaans getint. Morgen – dinsdag – zullen 20 teams in de Baskische arena strijden om de klassieke zege, met onder meer de traditionele beklimmingen van de Alto de Jaizkibel en de Alto de Arkale, waarvan de top van de laatste beklimming op 15 kilometer van de finish ligt.

Voor Lotto Belisol komt een deel van de Vuelta-selectie reeds in actie in San Sebastian, aangevuld met onder meer Jelle Vanendert, die in deze wedstrijd de vooruitgeschoven man wordt, samen met Gianni Meersman.

Jelle Vanendert: “De Clasica San Sebastian is een belangrijke koers. Vergelijken met de Ardens klassiekers kan je niet, omdat de voorbereiding totaal anders is. In het voorjaar heb je specifiek toegewerkt naar een periode met verschillende wedstrijden die je liggen, hier is het zaak om na de Tour de draad op een goeie manier op de pikken om in zo’n goed mogelijke conditie aan de start te staan. Ik heb vorige week enkele ritten van de Eneco Tour afgewerkt en die hebben mij deugd gedaan om opnieuw te wennen aan het competitieritme. De eerste rit had ik echt zware benen, maar daarna liep het beter.”

“Het klopt dat vorig jaar Philippe Gilbert de grote man was en dat ik nu zelf het speerpunt ben, maar ook toen hebben we in het eerste deel onze eigen koers gereden en ben ik uiteindelijk in de top tien kunnen eindigen. Ook nu hebben we met Gianni Meersman nog iemand die deze wedstrijd moet aankunnen, die snel is aan de meet na een lastige koers. Dus op dat vlak vullen we elkaar aan. Voor Jurgen Van den Broeck is het te vroeg denk ik. Het is pas zijn eerste wedstrijd na de Tour. Zelf zal ik tevreden zijn als ik mee de koers heb kunnen maken, zoals vorig jaar; een nieuwe toptienplaats zou mooi zijn.”

Sportdirecteur Jean-Pierre Heynderickx: “Jelle is ons speerpunt, vorig jaar heeft hij de finale betwist, hij kent het parcours, heeft in het verleden getoond dit type wedstrijden aan te kunnen, al is de Clasica San Sebastian toch eerder een klimklassieker, met de zware Jaizkibel die acht kilometer lang is en twee keer moet beklommen worden. Ook Gianni Meersman verwacht ik in goeie conditie. Hij heeft een goeie Tour de la Région Wallone gereden, is daarna op stage geweest en heeft deze wedstrijd en aansluitend de Vuelta aangekruist. Ik hoop dat we op de laatste klim nog iemand vooraan zullen hebben. Ik denk dat de jongens van Euskaltel en Katjoesja sowieso mee de koers zullen bepalen en in de eerste plaats Rodriguez en Moreno hun vooruitgeschoven pionnen zullen zijn.

Selectie Lotto Belisol: Bart De Clercq, Jens Debusschere, Gianni Meersman, Vicente Reynes, Jurgen Van den Broeck, Jurgen Van de Walle, Jelle Vanendert, Frederik Willems.