Kurt Van de Wouwer blikt terug op het seizoen van het Lotto Belisol U23-team

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Nov 2013 - 14:50
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Vandaag blikken we terug op het seizoen van het U23-team van Lotto Belisol met ploegleider Kurt Van de Wouwer. De ploeg mocht 44 keer zegevieren. Daarbij horen onder meer de overwinningen van Victor Campenaerts op het EK en BK tijdrijden. Hij was dit jaar zeven keer de beste, telkens in een tijdrit. Samen met Jef Van Meirhaeghe won hij eind september nog de koppeltijdrit Duo Normand. Met Frederik Frison en Stig Broeckx had de ploeg zowel de Antwerpse provinciaal kampioen tijdrijden bij de beloften als bij de elite zonder contract in haar rangen. Jeroen Vrolijkcx was de snelste in het werk tegen de klok op het PK tijdrijden in Limburg. Ook op de weg was er een provinciale titel, Stef Van Zummeren was de beste van Antwerpen. Tiesj Benoot zorgde voor een eindzege in een rittenkoers, door de Tour de Moselle te winnen.

Lotto Belisol U23 won voor het tweede jaar op rij het ploegenklassement van de Topcompetitie. Dat is een regelmatigheidscriterium voor renners jonger dan 27 jaar waar negen UCI-wedstrijden inzitten, waaronder de ploegentijdrit in Borlo. Die race werd gewonnen door de jongens van Lotto Belisol. Voor het overige was er onder meer de tweede plaats van Stig Broeckx in de Omloop Het Nieuwsblad, de 6de manche van de Topcompetitie.

Stig Broeckx wordt volgend seizoen prof bij Lotto Belisol, nadat hij er in het najaar enkele maanden stagiair is geweest. Victor Campenaerts heeft een profcontract op zak van Topsport Vlaanderen.

Kurt Van de Wouwer, sportdirecteur: “Het was een goed seizoen voor ons. We hebben met de U23-ploeg dit jaar 44 overwinningen behaald. De Europese en Belgische titel tijdrijden van Victor Campenaerts springen daar zeker uit. Enkele jaren geleden hadden we met Kris Boeckmans al eens een Europese kampioen op de weg, maar in het tijdrijden was het de eerste keer. In Liedekerke, een manche van de Beker van België, bezetten we het volledige podium met winnaar Frederik Frison, nummer twee Dries Van Gestel en derde man Tiesj Benoot. Dat is toch speciaal. In september was er de Tour de Moselle, waar de nationale ploegen zich kwamen voorbereiden op het WK. Tiesj Benoot won er het eindklassement. Campenaerts was er derde en Vervaeke was vierde, we waren dus goed vertegenwoordigd in de top van het klassement. We hebben dit jaar enkele races kunnen domineren met de volledige ploeg.”

“Dit seizoen wonnen we voor de tweede keer op rij de Topcompetitie als team. Al vele jaren was dit een doel voor ons, in 2012 lukte het om te winnen en nu dus opnieuw. De reden dat we de Topcompetitie hebben gewonnen is vooral te danken aan het feit dat we sterk waren in de breedte. We hebben geen enkele individuele wedstrijd gewonnen, maar we hebben wel de ploegentijdrit op onze naam geschreven. We versloegen er Topsport Vlaanderen. Dat was zeker een hoogtepunt dit jaar, dat we een profploeg versloegen met tien seconden. De ploegen hechten veel belang aan de Topcompetitie. Voor ons is het een eer om daar als eerste te eindigen.”

“Met dit aantal zeges zijn we zeker tevreden, de enige ontgoocheling was het BK in Lommel, waar we de wedstrijd domineerden en vijf renners in de top tien hadden. Het had mooi geweest om de titel net als vorig jaar binnen te rijven, dat was toen met Jorne Carolus. We behaalden dit keer zilver en brons, maar op een kampioenschap telt uiteindelijk maar één plaats.”

“Twee van onze renners worden prof. Victor Campenaerts is een typische tijdrijder, hij heeft bijna alle proeven tegen de klok in België gewonnen. Hij komt uit het triatlon en koerst nog maar drie jaar, met zijn profcontract bij Topsport Vlaanderen heeft hij nu een volgende stap gezet. Dat Stig Broeckx prof wordt bij Lotto Belisol is een bewijs dat onze opleidingspiramide werkt. We volgen die jongen al jaren op, sinds hij deel uitmaakte van het Lotto Cycling Talent project, en kennen hem door en door. Hij kreeg de kans om stagiair te worden en heeft die met beide handen gegrepen. Tijdens die periode heeft hij bewezen profwaardig te zijn. Als je ziet hoe hij voor de ploeg werkt in koersen als de Brussels Cycling Classic en de World Ports Classic, waar hij zelf de jongerentrui wint, belooft dat voor de toekomst. Voor het overige hebben wij onze sterkhouders die eerste- of tweedejaars belofte zijn allemaal behouden, wat betekent dat we goed zitten naar volgend jaar toe.”

Gerelateerde artikels

Ridley Bikes, partner van Lotto Belisol, heeft de Noah FAST en Helium SL van onze renners een retrodesign aangemeten dat perfect aansluit bij de outfit van de ploeg. Het frame van de vernieuwde fietsen is mat rood en er is een Belgisch vlagje aan toegevoegd. Op de bovenbuis staat ride your dream,...
De UCI heeft Lotto Belisol een WorldTour-licentie voor 2015 toegekend. De licentie moet jaarlijks behaald worden en is gebaseerd op sportieve, ethische, financiële en administratieve criteria.
Lotto Belisol klokt af op 28 officiële overwinningen dit seizoen. Dinsdag voegde Jens Debusschere de laatste toe in de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen. Voor de 24-jarige West-Vlaming staat de teller op vier en dat gebeurde in korte tijd. Op 20 september boekte hij zijn allereerste...
Krijg nu het gloednieuwe Lotto Belisol-shirt 2014 in primeur te zien! Stuur voor dinsdagavond 21u een e-mail naar media@lottobelisol.be met vermelding van uw naam, adres en gsm-nummer en krijg woensdagochtend om 8u als eerste het shirt in uw mailbox! Onder de deelnemers worden vijf nieuwe shirts...
Met het oog op 2014 is Lotto Belisol enorm trots hun partnership met IJsboerke te kunnen aankondigen. De herintrede van IJsboerke brengt ook een stevige schep nostalgie met zich mee. Van 1972 tot 1980 was het merk reeds actief in het wielrennen, eerst als cosponsor van Goldor, daarna als...
Aanstaande zaterdag, 25 oktober, houdt Lotto Belisol tussen 11:00 en 15:00 een stockverkoop in haar service course in Herentals. Men kan er terecht voor wieleroutfits, teamkledij en fietsaccessoires van Lotto Belisol. Deze items worden aangeboden tegen sterk gereduceerde prijzen. Iedereen is welkom...