Belgisch wegkampioene Jolien D’hoore versterkt het Lotto Belisol Ladies team

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Mar 2013 - 16:13
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Belgisch wegkampioene Jolien D’hoore versterkt sinds dit jaar het Lotto Belisol Ladies team. Deze studente kinesitherapie en revalidatiewetenschappen werd vorig jaar knap vijfde in het omnium op de Olympische Spelen in Londen. In 2013 verlegt ze de focus naar de weg, maar haar liefde voor de piste blijft en in 2016 wil ze schitteren in Rio. Jolien vertelt over haar wielerpassie en de combinatie met universitaire studies.

Jolien D’hoore: “Voor ik op mijn twaalfde gestart ben met wielrennen deed ik aan atletiek, al vanaf mijn zesde. Een jongen die in dezelfde atletiekploeg zat als ik begon op een bepaald moment te fietsen en zo ben ik ook op dat spoor terechtgekomen. Vanaf dan is het allemaal heel vlug gegaan. Ik heb toen een wielerstage gevolgd, kreeg snel een vergunning en kon beginnen wedstrijden rijden. Ik ben het hele avontuur gewoon ingerold.”

Bij de juniores won Jolien het WK op de weg in 2008 en vorig jaar werd ze Europees kampioene puntenkoers bij de U23. In 2012 werd ze ook Belgisch kampioene op de weg en op de Olympische Spelen in Londen behaalde ze een schitterende vijfde plaats in het omnium.

Jolien D’hoore: “Dit seizoen wil ik mij meer focussen op de weg, maar nadien richt ik me opnieuw op de piste met het oog op de Olympische Spelen in Rio in 2016. Het baanwielrennen blijft mijn grote liefde. Dit jaar wil ik op mijn best zijn tegen de Ronde van Vlaanderen en er een goede uitslag rijden. De Ronde is mijn favoriete wedstrijd. Ik heb die al twee keer eerder gereden, telkens echter als voorbereiding op de piste of na belangrijke baanwedstrijden. Het was een geweldige sfeer om op dat parcours te rijden en tussen die massa. Daarnaast kan ook het Belgisch kampioenschap tijdrijden een doel worden. Ik wil gerust in dienst van de ploeg rijden. In de rondes wil ik mij zeker en vast opofferen voor de klimmers in het team. En in de vlakke koersen hier in België wil ik graag mijn kans gaan.”

“Wat Rio betreft hoop ik vooral opnieuw de top vijf te bereiken. Alles wat meer is zou super zijn. Vorig jaar in Londen ging ik ervan uit dat ik top twaalf zou halen, eventueel top tien of top acht als ik een goede dag zou hebben. Uiteindelijk is het meer geworden; ik had een goeie conditie en wat geluk. Op de Spelen kom je voor het eerst in aanraking met atleten uit andere sporttakken, dat was echt een speciale sfeer.”

Jolien combineert haar wielercarrière met studies kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de Universiteit van Gent.

Jolien D’hoore:  “Ik ben een jaar niet naar school geweest omdat ik me wilde concentreren op de Spelen. Nu volg ik een volledig academiejaar. In januari en juni, tijdens de examens, is de combinatie het zwaarst. Maar dat neem ik erbij, want ik wil alleszins een diploma hebben. Ik tracht zoveel als mogelijk naar de lessen te gaan en ik train dan voordien of erna. En er zijn uiteraard nog de wedstrijden. Het kan vermoeiend zijn, zo stond ik in het verleden dikwijls om zes uur op de piste om tegen half negen naar de les te kunnen. Er komt veel planning bij kijken.”