André Greipel wint eerste rit in Tour Down Under

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Jan 2013 - 08:05
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

André Greipel heeft de eerste rit in de Tour Down Under gewonnen. De Duitser klopte Arnaud Demare en Mark Renshaw in een massasprint na een sterke collectieve prestatie van Lotto Belisol. Door de winst start Greipel morgen uiteraard in de leiderstrui.

Amper vijf kilometer was de eerste WorldTour-race onderweg toen Jordan Kerby op avontuur ging. Het werd een eenzame dag voor de jonge Australiër want het peloton liet hem in zijn eentje 7’30 nemen, maar Lotto Belisol en Argos-Shimano dichtten de kloof zonder veel problemen. Net voor het inlopen van Kerby probeerde Jerome Pineau weg te rijden, maar ook zijn poging werd in de kiem gesmoord. Met nog vijftien kilometer af te leggen, was ook hij er aan voor de moeite. Het werd, niet helemaal onverwacht, een massasprint en daarin toonde André Greipel zich na puik voorbereidend teamwork veruit de snelste.

André Greipel: “Doordat er slechts één renner voorop reed, was het vrij gemakkelijk om de koers te controleren, al was er behalve Argos niet echt een ploeg die het zag zitten om mee te rijden. Olivier Kaisen heeft de hele dag op kop gereden en de kloof gedicht. In de finale ging het op en neer, en Tim Wellens en Adam Hansen hebben ons in de voorste gelederen gehouden op het klimmetje. De laatste vijf kilometer was het hectisch, met veel bochtenwerk en licht bergaf. Sky kwam iets te vroeg naar voor en daar konden wij gebruik van maken. Op twee kilometer voor de meet nam Sieberg over, met daarna Roelandts en Henderson; we waren zeer sterk, maar hoewel het er misschien simpel uit zag, was het dat allerminst. Op 250 meter voor de meet keek ik over mijn schouder en ging ik aan. Morgen gaat het opnieuw op en af. Op acht kilometer voor de finish is er een steile, moeilijke klim, dus wordt het niet evident om opnieuw te sprinten voor de zege, maar wie weet proberen we toch.”