Giel Barbry: "Ik hou wel van een uitdaging"

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Jun 2016 - 20:19
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Eerstejaars nieuweling Giel Barbry heeft zijn overstap naar de nieuwelingen goed verteerd. Giel heeft dan ook de eerste zege van het seizoen op zijn palmares staan.

1. Vanwaar de keuze om te starten met het wielrennen? Wanneer gestart met het wielrennen?  Ik ben gestart met wielrennen toen er een initiatie was van WTC De Flandria. Ik had de smaak te pakken en schreef me begin mei in bij Wielerclub Oostende Noordzee. Ik ben de club nog steeds dankbaar voor die kans, want het seizoen was al bijna bezig. Ook voor de vele mooie jaren daar. Dat jaar won ik 4 koersen als 10-jarige miniem. In de loop van mijn 6 actieve jaren heb ik ook veel met mijn bompa samen getraind, hij is zeer actief met de fiets. Hij leerde me veel en inspireert me met zijn ervaringen van vroeger, zo won hij de enige koers waaraan hij deelnam.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen als aspirant 14 jaar?  Ik kijk terug op mijn laatste aspirantenjaar met een positieve blik. Ik behaalde 2 overwinningen en vele 2e, 3e en nog vele ereplaatsen. Ik was vooral tevreden met mijn 10e plaats op het Vlaamse en 17e op het Belgische. Ik zie dat ik ieder jaar vooruitgang boek en dat doet deugd. Zoals papa altijd zegt (mijn trainer(B)) "een goed renner vorm je in 10 jaar".

3. Hoe kijk je terug op het provinciaal? Tevreden of zat er meer in? Het provinciaal kampioenschap was een toppunt voor de ploeg. Ik, Calvin Verbeeck en Jasper Dejaegher reden de gehele koers in dienst van Warre Vangheluwe die kampioen werd. Mijn 6e plaats was niet super, maar ik was toch tevreden met de prestatie.

4. Wat zijn de andere doelen voor 2016? Ongeveer al mijn doelen zijn al gehaald. Ik verteerde de overgang naar de nieuwelingen zonder problemen sterker nog, ik won al 1 koers in Torhout, een thuiskoers voor mij. Ik heb al kansen gekregen in grote koersen, waarvoor ik de ploeg dankbaar ben. Ik wil alleen nog goed rijden op het Belgische, maar ik kan al van een geslaagd seizoen spreken.

5. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik kan mezelf als renner moeilijk omschrijven, maar ik weet dat ik een snelle sprint heb en niet de bergkoning van het peloton ben. Ik hou wel van een uitdaging, een lastigere koers en het liefst een sprint met een uitgedunde groep.

6. Spurt of solo? Waarom? Zoals ik al zei, het liefst met een uitgedunde groep. De adrenaline in een spurt vind ik veel aantrekkelijker, wat niet wil zeggen dat ik niet eens solo wil aankomen.

7. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Dit jaar heb ik me niet echt voorbereid, maar ik besef wel dat de tijdrit van uiterste belang is. Ik denk dat ik wel een eindje alleen kan hardrijden, maar ik ben zeker geen specialist. Ik heb net een nieuwe positie en dat is wennen. Ik moet nog veel leren over het tijdrijden en veel oefenen want het is een vak apart.

8. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Ik ben eigenlijk helemaal niet bijgelovig, nooit geweest, in tegenstelling tot papa wie heel erg bijgelovig is. Ik heb dingen die me kracht geven, maar geen bijgeloof.

9. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Ook al ben ik geen superklimmer, ik zou daar toch voor kiezen. Ik heb geen last van regen, maar een hekel aan veel wind. Ik krijg snel last van de rug, dus wind kan me heel erg pijn doen, niet alleen in de benen. Ik vind wel, als het dan regent, moet het echt heel hard regenen, dat vind ik altijd wel eens leuk om te doen.

10. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? De combinatie is niet ideaal moet ik toegeven. Ik volg Grieks-Latijn in het Sint-Jozefsinstituut (college) in het 4e middelbaar, dus de studies zijn soms moeilijk combineerbaar met de koers. Ik probeer me zoveel mogelijk te concentreren op beiden maar soms moet school of koers even buigen voor de andere. Je kan niet alles goed doen, maar je kan het wel proberen. Volgend jaar zal het nog moeilijker worden. Ik heb nu 35 uur les en dat is niet evident om daarna nog te trainen.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Geel
Favoriete muziek : alles
Favoriete film : "Marvel" films
Andere hobby's: Met vrienden weggaan of met mijn vriendin
Lievelingseten :  Macaroni van Bomma:)
Ochtend- of avondmens : Eigenlijk een middagmens, ik kan nooit opstaan en lang opblijven lukt ook niet echt.
Film of boek : Film, ik haat boeken
Brunette of blondine : Aangezien mijn vriendin een brunette is voel ik mij verplicht daarvoor te kiezen;)
Pizza of frieten : Pizza
Citytrip of relaxvakantie : Allebei
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Klein groepje
Bergop of bergaf : Bergaf
Koud of warm : Middelmatig ik kan niet goed tegen extreme koude of warmte
Tijdrit of een lange rit : Lange rit
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Wel, eigenlijk met Peter Sagan, maar praten zal moeilijk gaan dan, dus kies ik Jasper Stuyven:)
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Mijn wens voor volgend seizoen? Een algemeen geslaagd seizoen en vooral gewoon beter worden!

Gerelateerde artikels

Giel Barbry behaalde in Kuurne gisteren zijn eerste zege van het seizoen. In de laatste ronde had hij nog krachten genoeg om een klein verschil te maken. "Ik voelde me heel sterk en achtte mezelf wel in staat om een mooie uitslag te rijden. Ik reed een aanvallende koers waarin ik meermaals...
Een thuiswedstrijd winnen is nooit niet gemakkelijk. Toch slaagde vandaag Giel Barbry in deze opzet in Torhout. Het is voor Giel zijn eerste zege van het seizoen. "We startten zeer traag eigenlijk, 0 tempo. Ik heb verscheidene keren geprobeerd weg te rijden maar dat lukte niet. Na de 4e...
De 14-jarige aspirant Giel Barbry zal volgend jaar als eerstejaars nieuweling uitkomen voor de Tieltse renners. Hiermee volgt hij zijn ploegleider bij Patrick development team Eddy Vancraeynest. Giel was vorig weekend nog winnaar van de aspirantenwedstrijd in Saint-Ghislain en was als 12 jarige...
Zondag is er de eerst wedstrijd van de topcompetitie voor nieuwelingen in Vezin. Voor de provincie West-Vlaanderen was Giel Barbry één van de geselecteerde renners. We vuurden volgende vragen op de renners af: Wat verwacht je van de eerste wedstrijd van de topcompetitie? Gaat het klassement/trui...
Giel Barbry won afgelopen zaterdag de omnium wedstrijd op de piste bij de nieuwelingen. Voor Giel een zege met veel betekenis. "Het was voor mij een verrassende dag.Ik kom met mijn conditie van heel ver terug, als je weet dat ik eind november begin december geen meeting kon uitrijden, weet je...
Giel Barbry zal volgend jaar als tweedejaars nieuweling de kleuren verdedigen van SPIE-DOUTERLOIGNE CT   De leerling aan de Gentse Topsportschool kiest voor dit team na constructieve gesprekken met de ploegleiders Laslo en Koen Feys. Het vertrouwen in Giel en het te rijden programma gaven...